Arı Yetiştiriciliği

Dünyanın her ülkesinde arı yetiştiriciliği için teorik bilgileri öğrenmek gerekiyor. Arıcılık mesleğinde nihai hedef en verimli şekilde bal üretiminde bulunmaktır. Bal üretimi dışında, son yıllarda oldukça talep gören ürünler olduğu için polen, propolis, arı sütü, arı zehiri ve balmumu üretimi de yaygınlık kazandı. Özellikle pandemi sürecinde, propolis taleplerinde adeta bir patlama yaşandı. Ülkemizde etkin şekilde yapılan arıcılık, Doğu Karadeniz, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak yapılıyor. Arıcılıkta önde gelen şehirler ise Muğla, Hakkari, Ordu, Kars, Çanakkale, Artvin illeridir.

Arıcılık İçin Doğru Yer Seçimi

Ülkemizde arı yetiştiriciliği için en önemli konuların başında, bu iş için en ideal yerin tercih edilmesi yer alıyor.

Arıcılıkta yer seçimi için şu bilgilere dikkat etmek gerekiyor:

  • Arı ve arı ürünleri üretim yeri için, çevresinde yoğun şekilde arıların olduğu yerler tercih edilmemeli
  • Kış aylarında, aşırı soğuk ve şiddetli rüzgardan korunabilecek kovan alanları tercih edilmeli
  • Yaz aylarında kovanlara gölge ortamı yaratacağınız bir ortam seçilmeli
  • Ortalama 2 kilometrekarelik bir alanda en fazla 90-100 kovan bulundurulmalı
  • Arıcılık için seçilen yeri değiştirmek, maliyet unsurları nedeniyle oldukça zor oluyor, bu nedenden bu işe başlamadan en doğru yeri tercih etmeniz gerekiyor
  • Arıların günlük su tüketim ihtiyaçları açısından, muhakkak çevresinde su kaynağı olan bir yer tercih edilmeli
  • Çevresine zehirli atıklar bırakan bir fabrikanın olduğu yerler tercih edilmemeli

Bu bilgiler eşliğinde arı ve arı üretim yeri tercihi yapmak, ürettiğiniz balın kalitesi ve iş verimliliğinizi artırıyor.

Arı Yetiştiriciliği
Arı Yetiştiriciliği

Arıcılıkta Üretimi ve Kaliteyi Artıran Püf Noktalar

Arıcılıkla ilgilenen kişilerin bu alandaki yatırımları her geçen gün artıyor. Arıcılıkta bazı püf noktaları bilmek, daha kısa sürede daha yüksek verimlilik sağlıyor.

Bu önemli püf noktalar şu şekildedir:

  • İlkbahar aylarında şerbet ile besleme işlemi: Kovanlara doğal bal ya da şerbet takviyesi yaparak, ilkbaharda ana arıyı besleyip yumurtlaması için ona uygun bir ortam yaratmak gerekiyor.
  • Suni petek tercih edilmesi: Kovan içerisine yerleştirilen peteklerin suni olması, arıların bal üretme sürecinin hızlanmasını sağlıyor.
  • Doğru yer seçimi: Arıcılık yapılacak yer, ormanlık bir alanda olup, fabrikalardan uzakta yer almalıdır. Sert iklim şartlarına önlem alabileceğiniz bir ortam tercih etmeniz gerekiyor. Doğal su kaynaklarına yakın yerde arıcılık yapılması da bir diğer önemli faktör.
  • Doğru arı cinsi seçimi: Arıcılıkta üretimi artıran en önemli faktörlerden biri de arı cinsi seçiminin doğru yapılmasıdır. Bulunduğunuz yörede yaşayabilecek, çalışkan arı cinslerini tercih etmek gerekiyor.
  • Verimli kovan için genç ana arı: Oğul vermeyi düşünen yaşlı ana kraliçeden ziyade kovanı sürekli aktif halde tutan genç ana arı tercih etmek gerekiyor.
  • Varroa parazitine karşı önlem almak: Yavru arılar üzerinden beslenen bu parazit türü, kovanlar için oldukça tehlikeli. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Varroa parazitini önlemek için ürettiği ilaçları kullanmak oldukça önem arz ediyor.

Arıcılıkta Tehlikesini Artıran Varroa Paraziti ile Mücadele Yolları

Arıcılıkla uğraşanları en çok zorlayan faktörlerden biri de Varroa paraziti. Arıların sağlığın ve bal üretimini direkt olarak etkileyen bu parazit için bazı önlemleri almak gerekiyor. Bu parazitin oluşturduğu sorunlar günümüzde o kadar yaygınlaştı ki, dünyada ve Türkiye’de arı projelerine en çok kaynak ayrılan hastalık türü konumunda. Fiziksel ve kimyasal yollarla bu parazite karşı önlemler alınıyor ancak en etkili çözüm kimyasal seçenek. Varroa parazitine karşı bakanlığın ruhsatlandırdığı ilaçları tercih etmek önemlidir. Ayrıca, arı yetiştiricileri için bu parazit hakkında önlem alınması açısından düzenli olarak bilgilendirici seminerler düzenleniyor.

Yorum yapın