Balıklar Nasıl Beslenir?

Balıkların beslenmesi, sağlıkları ve gelişimleri açısından çok önemlidir. Balıkların sağlıklı büyüme ve gelişimi, üreme potansiyelleri ve fiziksel canlılıkları büyük ölçüde iyi beslenmelerine bağlıdır. Fazla veya eksik beslenme, balıkların olumsuz etkilenmesine, sularının, sağlıklarının ve üremelerinin bozulmasına neden olur.

Balıkların beslenmesi, mümkün olabildiğince kendi doğal ortamlarındaki beslenmelerine benzemelidir. Bu konuyla ilgili, balıkların cinsleri de göz önünde bulundurularak araştırmalar yapmak faydalı olacaktır.

Balıkların Doğal Beslenme Alışkanlıkları Nelerdir?

Balıklar doğada; balık, sinek, böcek veya bitkileri yiyerek besin ihtiyaçlarını giderirler. Bunlara ek olarak suda yetişen solucan, yeşil bitkiler, böcek larvaları, yosunlar ya da mercanlar gibi besinlerden de faydalanırlar.

Balıkların beslenme alışkanlıklarının değişmesinde, mevsimsel dönemlerde rol oynar. Örnek olarak; bahar aylarında balıklar, bol bol besin bulurlar. Bu sebeple aylarda üremeleri de artar.

Balıkların cinsi de beslenme şekillerini etkiler. Bazıları suyun yüzeyinde avlanırken, bazıları suyun altında yaşayan canlılarla beslenirler.

Balıkların Besin Gereksinimleri Nelerdir?

Balıkların, diğer canlılar gibi belli miktarlarda karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallere ihtiyaçları vardır. Kemik, kas ve iç organların gelişimi açısından ise protein tüketmeleri son derece önemlidir. Vitamin tüketimi balıkların sağlıklı gelişimlerine katkıda bulunurken, hastalıklara karşı dirençlerinin de artmasını sağlar.

Balıkların Dengeli ve Sağlıklı Beslenmesi İçin İpuçları

  • Balıkların taze ve canlı besinler tüketmesi sağlıklı gelişimleri için son derece önemlidir. Bu sebeple ilk tercih edilmesi gerekenler, canlı ya da taze yiyecekler olmalıdır. Solucanlar, karidesler veya böcek larvaları oldukça iyi örneklerdir.
  • Balıklara verilecek canlı yemlerin hastalığa sebep olmayacak besinler olmasına dikkat edilmelidir. Bu tür besinlerin her zaman güvenilir yerlerden temin edilmesi gerekir. Canlı yemler balıklara verilmeden önce ölmüş olanların ayıklanıp temizlenmesi gerekir. Bir süre bekleyecek olan canlı yemler ise tuzlu suda muhafaza edilmelidir.
  • Balıkların beslenmelerini etkileyen bir diğer faktör ise ağız yapılarıdır. Bazı balıkların, genetik sebeplerle ağızları aşağı doğru dönük olabilir. Bu şekilde bir ağız yapısına sahip olan balıklar, batan yemler ile beslenmelidir. Otçul balıklar için de farklı yem çeşitleri bulundurulması gerekir.
  • Balıkların ihtiyaçları doğrultusunda hali hazırda çeşitli yemler bulundurmak önemlidir. Hastalıklar karşısında ise uzman görüşü almak önemlidir. Bazı durumlarda ise tavsiye edilen ilaçlara ek olarak vitamin takviyesi yapılması gerekebilir.
Yorum yapın