Beç Tavuğu Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi

Tüm dünya üzerinde süsleme ve oyun kuşu olarak ünlenen Beç Tavuğu, Afrika menşeili bir kanatlı olduğunu söyleyebiliriz. Süsleme ve oyun alanından ziyade sıklıkla etlik tavuk olarak da yetiştirilmektedir. Eti diğer kanatlılara göre yağsız olup doymamış yağ asitleri ile donatıldığı görülmektedir. Anavatanı olan Afrika içerisinde milyonlarca Beç Tavuğu bulunmasına karşın yetiştiricilik bakımından Batı Avrupa’nın bu konuya büyük önem verdiğini söyleyebiliriz. Yapı bakımından tamamen kendisine has özellikleri bulunan bu tavuk, baş ve boyun bölgelerinde kırmızı tüylere sahip olduğunu, tüylerinde ise koyu boz rengine sahip beyaz benekler bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu tavuğun en belirgin özelliklerinden birisi de gagasının altında mavi ya da kırmızı deri parçalarının sallandığını söyleyebiliriz.

Afrika’da bulunan Beç Tavukları genellikle sürüler halinde yaşamaktadırlar. Vücutlarının ağırlıkları nedeni ile sürekli başları aşağıda gezerler. Herhangi bir tehlike durumunu sezerler ise kaba ve tiz bir ötüş şekli uygulayarak sürüyü uyarmaya çalışırlar. Bu tür kanatlılar güçlerini bağlı bulundukları sürülerden aldığını söyleyebiliriz. Genel olarak bitki tohumları, bitkiler, tahıllar, böcekler ve meyveler ile beslendiklerini söyleyebiliriz. Yetiştirici gözünden baktığımızda normal tavuklara göre yem maliyetleri oldukça az olduğunu söyleyebiliriz. Erginliğe ulaşan bir Beç Tavuğu ortalama olarak 1200 ile 1500 gram ağırlığına sahip olmaktadır. Herhangi bir olumsuzluk yaşamaması durumunda 12 yıla kadar yaşadığını söyleyebiliriz.

Batı Avrupa’nın birçok noktasında yetiştirilen bu tavuğun ülkemizde henüz entansif yetiştiriciliği bulunmamaktadır. Şu ana kadar yurt içerisinde birkaç hayvanat bahçesinde numune olarak gösterilen bu tavuk türü üzerine yetiştiricilik girişimlerinin başladığını, büyük bir hızla sürdürüldüğünü söylemek isteriz. Yurt dışı kaynaklardan aldığımız bilgilere göre; yetiştiricilik batı Avrupa içerisinde 2 farklı şekilde yapılmaktadır. İlk yöntem yetiştiricilerin %63’ü tarafından kullanılan kapalı barınak sistemi olduğunu, ikinci yöntemin ise %37 ile serbest dolaşımlı yetiştiricilik olduğunu söyleyebiliriz. Yetiştiricilik sırasında en önemli etmenlerden birisi kuluçka dönemi olduğunu, Beç Tavuğunun kuluçka süresinin 28 gün olduğunu belirtmek isteriz. Bu tavuk türü ortalama olarak nisan ve mayıs aylarında yumurtalama dönemine girdiğini, kuluçkalamanın en önemli aşama olduğunu söylemek isteriz. Eğer kuluçkaya yatmak istemezlerse makineler aracılığı ile bu işlemleri kendinizin üstlenmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.

“Beç Tavuğu Yetiştiriciliği Hakkında Bilgi” üzerine 4 yorum

  1. Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. Ben köyde 4 tane beç tavuğu besliyorum. Köy tavuklarım ile beraber kalıyorlar, aynı kümeste duruyorlar. 1 tanesinin erkek olduğunu tahmin ediyorum. Bir yanağındaki et parçası aşağıya doğru sarkmaya başladı,diğer yanağındaki dişilerdeki gibi geriye doğru yönelmiş durumda, Haziran ayı gelirse 1 yaşında olacaklar. İçlerinden 1 tanesi çok fazla ötüyor , neden ötüyor olabilirler acaba, cevaplarsanız çok sevinirim

    Cevapla
Yorum yapın