Bıldırcın çeşitleri nelerdir? sorusunun cevabı olarak 70 farklı ırka sahip sülüngiller familyasından Anurophasis, Coturnix, Perdicula ve Ophrysia cinsinin bulunduğundan söz edebiliriz. Bıldırcınlar, binlerce yıllık olan üreme ve evcilleştirme sonucunda son görünümlerine kavuşmuşlardır. En yaygın bıldırcın çeşidi Japon Bıldırcını’dır. Japon bıldırcını ve diğer bıldırcın türleri hakkında şu bilgilerden bahsedebiliriz:
Japon Bıldırcını
Daha çok yumurtası ve eti için beslenen ticari bıldırcın ırkıdır. Japonya’da bu tür bıldırcınlar, uzun senelerdir eğlence amaçlı yetiştirildikleri ve eğitildikleri için Japon Bıldırcını adını almıştır. İri vücuda sahip bir bıldırcın türüdür. Ticari olarak en fazla tercih edilen bu bıldırcınlar hobi amaçlı olarak da beslenebilmektedir.
Bayağı Bıldırcın
Bayağı bıldırcınların sahip olduğu genel özelliklerden şu şekilde bahsedebiliriz:
- 18 ve 20 cm boyunda, narin, küçük başlı ve sert gagalıdır.
- Göz çevresi beyaz halkalı olurken başı ise koyu kahverengidir.
- Otlak alanlarda ve tahıl tarlalarında gezinerek tohum, böcek ve kurtçuklarla beslenir.
- Yuvasını çalılıklar altındaki bir çukurda yapar.
- 7-15 adet yumurta yumurtlar.
- Yılda 2-3 kere kuluçkaya yatar. Üç hafta sonrasında yumurtadan çıkan yavrular, böcek ve kurtçuk yemeye başlarlar.
Bıldırcınlar ağustos, eylül ve ekim aylarında Afrika’da kışı geçirir. Mart, nisan ve mayıs’ta ise Romanya ve ve Rusya bozkırlarına dönerler. Etleri oldukça lezzetlidir.
Bobwhite Bıldırcın
20 alt türüyle birlikte Kanada’dan Meksika’ya kadar tüm alanlarda görülür. Ağaçlıklı ya da çalılıklı nehir vadilerinde, tarlalarda ve çayırlarda yaşarlar. Erkek bıldırcınların boyu 240-272 mm’dir. Erkeğin gözünün üstünde ve boynunda beyazlık olmasına karşın dişi bıldırcınların ise bu bölgeleri sarı kahverengidir. Sürüler halinde yaşarlar.
Genel olarak tarlalarda yeşillikler, tohumlar ve böceklerle beslenirler, daha sonra da saklanarak dinlenirler. Bobwhite bıldırcın ırkının bir gün içinde 532 böcek ve 1000 çekirge yediği tespit edilmiştir. Bu bıldırcınlar, patates böceği ile mücadelede de kullanılmıştır
Çin Bıldırcını
Diğer bıldırcın çeşitlerine oranla daha canlı renktedirler. Dünya üzerinde de 10 alt türü bulunmaktadır. Çin bıldırcınlarının erkek cinsleri; mavi, gümüş, kahverengi, kestane rengi, siyah ve koyu kahverengi gibi pek çok renkte olabilir. Bacakları ve ayakları ise turuncu rengindedir. Dişileri fiziki açıdan erkeğe benzer fakat erkek gibi canlı olan renklere sahip değildir. Çin bıldırcını, kafes ortamında 13 seneye kadar yaşayabilir.
Dağ Bıldırcını
Deniz seviyesinden 3000 m kadar yükseklikte olan dağlarda yaşarlar. ABD, Kanada ve Meksika’da bulunurlar. Erkek dağ bıldırcınları 260-280 mm’dir. Çift olarak beslenirler. Kafes ortamına rahatlıkla uyum sağlarlar.
Teşekkürler kolay gelsin
samett_7