Bıldırcın Yavrusu Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bıldırcın bakımı ile alakalı birçok püf nokta vardır. Eğer sizde bıldırcın yavrusu bakımı nasıl olmalıdır? Sorusunun cevabını arıyorsanız burada bulabilirsiniz. Bundan daha önce bir bıldırcın nasıl üretilir ve neler yapılması lazım ondan başlayalım. Yavru bıldırcın bakımı, bıldırcın ortalama 20-25 cm uzunluğunda, kısa kuyruğu olan, vücudu gri ve kahverengi tüylerden oluşan bir kuş türüdür.

Bıldırcınların göğüslerinde bulunan tüyler düz pas renginde ise erkek bir bıldırcındır, siyah benekli bir biçimde ise dişi bir bıldırcındır. Bıldırcın ekonomik açıdan insanı yormadan üretimi yapılacak kanatlı hayvan türlerinden biridir. Ağırlıkları ortalama 120-150 gram kadardır.

Bıldırcınlar iki aylık olunca yumurtlamaya ve yumurta vermeye başlarlar bunun yanında her bir bıldırcın yumurtası ortalama 9-12 gram kadardır. Yumurtlama olaylarının aydınlatma sistemleri ile de alakası vardır. Bir bıldırcın yılda ortalama 200-250 tane kadar yumurta üretebilir.

Beslenen bıldırcınlar 5-6 haftalık olduğunda kesilme durumuna gelir. Bu 5-6 hafta geçtikten sonra Dişi bıldırcınlar 120 grama ulaşır erkek bıldırcınlar ise 150 grama ulaşırlar. Bu seviyeye gelmiş olan bıldırcınlar artık son aşamada olarak kabul edilir. Kesim ya da damızlık olarak ayrılırlar. Damızlık olarak ayrılan bıldırcınları tekrar yumurta almak için kullanabilir ya da onları da satabilirsiniz.bildircin yavrusu bakimi nasil olmalidir

Yavru Bıldırcın Bakımı Nasıl Olmalı?

Bıldırcınların üretimi kuluçka makinalarına döllü olan yumurtaların konulması ile başlar. ancak döllü yumurtayı bulmak çokta kolay değildir. Kuluçka yumurtalarının döllü olma oranlarının yüksek olması lazım. Erkek bıldırcınlara her kafeste 2-3 adet kadar dişi bıldırcın düşmektedir.

Ne kadar çok dişi bıldırcın olursa döl tutma oranı o kadar yüksek yumurtalara sahip olacaksınız. İşe damızlık bıldırcın satın alıp onların yumurtlaması ve bununla beraber çoğaltılması ile başlanır. Ancak damızlık bıldırcınlar en çok iki üç haftalık olmalıdır. Daha büyük bir halde olmaları sağlıklı çoğalmayı engeller. Sağlıklı bir damızlık işlemi için dikkat edilmesi gerekenler bunlar.

Yavru Bıldırcın Bakımı Neye Göre Ayarlanır?

Kuluçkadan çıkan bıldırcınlar birbirini gagalayarak kendilerine zarar verebilir bu sebeple bıldırcınların gagaları kesilmelidir. Gagalamanı engellemek için ışık seviyesi daha azaltılmalıdır. Kuru olan yonca demetleri konulan kümesin bir köşesine asılarak bıldırcınlar meşgul edilebilir bu sayede birbirlerine zarar veremezler.

Bıldırcın yetiştiriciliği işinde kümes, kafes ve kullanılan araç gereçlerin sahip oldukları temizliği de çok önemlidir. Ne kadar temiz ve arınmış bir ortamda üretim yapılırsa o kadar verim olur.

“Bıldırcın Yavrusu Bakımı Nasıl Olmalıdır?” üzerine 2 yorum

  1. Bir sorum olucak. Bıldırcınlar yavruyken ne yer,ne vermemiz lazım?
    Soruma hemen cevap verirseniz çok memnun olucam . Teşekkürle

    Cevapla
Yorum yapın