Bıldırcın Yetiştiriciliği Maliyeti Ne Kadardır?

Bu yazımızda bıldırcın yetiştiriciliği maliyeti ne kadardır? Nasıl yapılır? Kısaca bıldırcın yetiştiriciliği hakkında ayrıntılı bilgiler sunacağız. Son yıllarda bıldırcın yetiştiriciliği, kanatlı hayvan yetiştiriciliği içerisinde gitgide önem kazanmaktadır. Gelin bıldırcın kuşlarının özelliklerine ve bıldırcın yetiştiriciliğine birlikte bakalım.

Bıldırcın kuşlarının özellikleri nelerdir?

Bıldırcın kuşları güzel sesleriyle insanoğlunun dikkatini çekmiştir. 11. Yüzyıl dolaylarında evcilleştirilmeye başlanmıştır. Sesleriyle dikkatleri çeken bu kuşların zamanla eti ve yumurtası da tüketilmeye başlanmıştır. Özellikle Asya, Avrupa ve Ortadoğu’da daha çok tercih edilmektedir.

Bıldırcın kuşlarının bir çok çeşidi vardır. Japon bıldırcını, ekin bıldırcını, Çin bıldırcını, bayağı bıldırcını, Himalaya bıldırcını, Gamble bıldırcını, dağ bıldırcını bunlardan başlıcalarıdır. Bıldırcınlar hem etçil hem de otçul bir hayvandır. Özellikle tohum, çiçek ve böceklerle beslenirler. Boyu 11-20 cm aralığında olur. 3-5 yıl yaşam süreleri vardır. Siyah, beyaz, kahverengi ve mavi renklerde olurlar.

Bıldırcın yetiştiriciliğinin avantajları nelerdir?

Bıldırcın yetiştiriciliğinde gerekli ortam sağlandıktan sonra kolaylıkla gelir elde etmek mümkündür. Bıldırcın yetiştirmek isteyenlerin sağladığı avantajlara bakacak olursak;

  • Yumurta bırakmaya 6 hafta içerisinde başlarlar.
  • Ek gelir kaynağı olması açısından önemlidir.
  • Bir dişi bıldırcın 1 ay içerisinde 24 adet yumurta bırakır. (1 yılda 288 yumurta )
  • Dokuz hafta içinde satıştan kazanç elde edilmeye başlanır.
  • Küçük alanlarda yetiştirilirler.
  • Dayanıklı yapıları vardır. Hastalıklara ve zor şartlardan kolay kolay etkilenmezler.

Genel olarak kısa süre içerisinde gelir elde etmeye başlanmasının yanında yüksek besin değerine sahip olması da bıldırcın yetiştiriciliğinin avantajları arasındadır.bildircin yetistiriciligi maliyeti ne kadardir

Bıldırcın tüketiminin faydaları nelerdir?

Bıldırcın eti ve yumurtası protein, demir ve E vitamini açısından zengindir. B1,B2 ve B12 vitaminleri içermektedir. Mide asidi düzenleyicidir. Aynı zamanda sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Bıldırcın eti kolesterol içermez. Araştırmalara göre bıldırcın yumurtası doğurganlığı arttırmaktadır.

Grip tedavisinde takviye besin olarak tüketilmektedir. Astım ve öksürükte tüketilmesi tavsiye edilir. Gençler yetişkinler ve hamileler bıldırcın eti ve yumurtasını rahatlıkla tüketebilirler.

Bıldırcın yetiştiriciliğinde dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

Bıldırcın yetiştirirken bazı konularda dikkatli dosya gönder olmak gerekir. Bıldırcın yetiştiriciliğine olgun dişi ve erkek bıldırcınlarla başlanmalıdır. Eğer bıldırcın yumurtası ile işe başlanacaksa kuluçka makinesi temin edilmelidir. Kurulacak işletmenin elektrik, su ve yol imkanları dosya yükleme sitesi mutlaka sağlanmalıdır. Sinek ve koku nedeniyle işletmeler yerleşim alanları dışında kurulmalıdır.

Kapalı veya açık kümes şeklinde işletmeler oluşturulabilir Ancak bıldırcınları bazı yırtıcı hayvanlara karşı korumak gerekir. Bunlar; kediler, rakunlar, sincaplar, köpekler, şahinler, kuşlar, gelincik ve farelerdir.

“Bıldırcın Yetiştiriciliği Maliyeti Ne Kadardır?” üzerine bir yorum

Yorum yapın