Son yıllarda trend bir meslek haline gelen Bıldırcın Yetiştiriciliği birçok kişi tarafından merak edilmekte. Maliyetinin oldukça az olması ve yüksek bir getiri de bulunması birçok kişinin bu alana doğru bir yönelim göstermesine neden olmakta. Kurulan çiftliklerden elde edilen bıldırcınlar hem yumurta satışı üzerinden hem de bıldırcın etinin satışından kazanç getirmekte. Bu alan ile ilgili tüm merak edilenler yazımız içerisinde yer alacaktır. Öncelikle bir bıldırcın yumurtadan çıktıktan sonra 2 ay bir gelişim süresi gösterir. Bu gelişim süresi sonucunda yumurtalamaya başlayan bıldırcınlar yılda ortalama 250 yumurta verirler. Yumurtalamanın en çok görüldüğü aylar mart ile eylül arasında olduğunu söyleyebiliriz. İkinci ayın dolması ile beraber;
İkinci ayını dolduran kesim dönemine giren bıldırcınlar ortalama olarak 120 ile 150 gram arasında yer almaktadır. Dişi bıldırcınlar 120, erkekler ise ortalama 150 gram olmaktadır. Bıldırcın Yetiştiriciliği son zamanlarda meydana gelen ihtiyaçlar nedeni ile popüler hale gelmiştir. Hem eti hem yumurtası protein ve mineral açısından oldukça zengin ve güçlüdür. İçeriğindeki etkiler birçok sağlık sorununun önüne geçerek kişilerin güzel bir gelişim yaşamalarına olanak sağlamaktadır. Bıldırcın Yetiştiriciliği konusuna gelecek olursak; yetiştiricilik özel olarak temin edilen kuluçka makineleri sayesinde olmaktadır. Bu makineler içerisine yerleştirilen döllü yumurta üretimin artmasına olanak sağlar. Döllü yumurta oranının yüksek olmasına dikkat eden üreticiler, her 3 dişi bıldırcına 1 erkek bıldırcın düşecek şekilde bir program oluşturmalıdırlar.
Yetiştiriciliğe damızlık bıldırcın alınarak başlanmalıdır. Alınan damızlıkların genç olmasına, en fazla 3 haftalık olmasına özen gösterilmelidir. Yumurtaların oldukça küçük olması nedeni ile üreticilerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan birisi de nakliyedir. Nakliye sırasında oldukça fazla zayiat veren üreticiler sektör içerisinden erken ayrılmak durumunda kalmaktadır. Düzgün bir yetiştirme dönemini geride bırakan bir dişi bıldırcın aylık olarak ortalama 24 yumurta vermektedir. Kabaca bir hesap yaptığımızda yıllık ortalama 288 yumurta vermektedir. Bıldırcın yumurtasının adet fiyatı normal yumurtaya göre kat ve kat daha fazladır. Bıldırcın yetiştiriciliği sırasında yem olarak tahıl, yulaf, tohum gibi besinlerden yararlanabilirsiniz. Bununla beraber bıldırcınların etçil olduklarından bahsederek pay denilen yumurtanın kullanılmayan bölümlerinden de besleyebilirsiniz.