Bıldırcın Yumurtası Nasıl Saklanmalıdır?

Tüm yemek kültürlerinde yumurta önemli bir yere sahiptir. Dünya mutfaklarının hepsinde yumurta mevcuttur. Yumurta; zengin bir besin kaynağı olmakla birlikte protein zengini bir besindir. Birçok yumurta çeşidi vardır. Bunlardan biri de bıldırcın yumurtasıdır. Faydaları bakımından zengin olan bıldırcın yumurtası saklanması bakımından önemli aşamalar gerektirir. Bıldırcın yumurtası nasıl saklanmalıdır? Sorusuna yakından bir göz atılması gerekir.

Bıldırcın Yumurtasının Evde Saklanması

Bu doğal ürünün saklanması iki şekilde olabilmektedir.

  • Buzdolabı
  • Oda sıcaklığı

Bu noktada; en mantıklısı soğuk depolamadır. Bu şekilde saklandığında iki aya kadar saklanabilmektedir. Öncelikle bıldırcın yumurtaları karton veya plastik ambalajlara yerleştirilir. Böylece yumurtanın kırılma riski daha düşük olmaktadır. Soğutmalı depolama esnasında balıkları, et ürünlerini ve diğer ürünlerden uzak yere konulması da son derece önemlidir. Zira, bu ürünler belirgin kokulara sahiptir ve bu koku yumurtaları etkileyebilir.

Bütün bunların yanı sıra; bıldırcın yumurtasının depolama işleminden önce musluğun altında iyice yıkanması gerektiği unutulmamalıdır. Yıkamayla birlikte bıldırcın yumurtasının kabuğunun yüzeyinde önemli bir katman tasarrufu sağlar. Aynı zamanda bıldırcın yumurtasının raf ömrünü artırır.

Burada önemli bir noktaya da değinmek gerekir. Yumurtaların yıkanması gerektiğini söyleyen uzmanların yanı sıra yıkanmaması gerektiğini belirten uzmanlarda bulunmaktadır. Bu uzmanlara göre; yumurtayı yıkamak yumurtanın koruyucu dış tabakasını inceltmektedir.
Bu da yumurtayı bakterilere açık hale getirmektedir. Bu nedenle; yumurtanın yıkanmadan depolanmasını belirtmektedirler. Buzdolabının derecesini sürekli olarak değişmesi yumurtanın raf ömrünün ciddi ölçüde azalmasına neden olur.

Bıldırcın Yumurtası Saklamanın Diğer Yöntemi

Çok sık tercih edilen bir yöntem olmamakla birlikte tercih edilebilir bir yöntemdir. Bıldırcın yumurtaları öncelikle cam bir kaba düzgünce yerleştirilir. İsteğe göre seramik ya da porselen bir tabak da tercih edilebilir.

Yumurtaların birbirleriyle temas etmeleri önlenir. Kap hazır kireçle doldurulur. Kireç, bir ile beş oranında seyreltildikten sonra kullanılmalıdır. Diğer bir deyişle; kireç söndürüldükten sonra kullanılır. Yumurtalar, iki ya da üç santim marjla tamamen örtülür. Bu hazırlık sonrasında bir bodrumda saklanır.

Bıldırcın Yumurtası Ne Kadar Süreyle Saklanabilir?

Eğer bıldırcın yumurtası tazeyse bu ürünün raf ömrü yaklaşık olarak 65 ile 70 gün arasıdır. Bu süre buzdolabında saklanan ürünler için geçerli bir süredir. Eğer, bıldırcın yumurtası oda sıcaklığında saklanacaksa ortalama bir buçuk ay kadar saklanabilmektedir.bildircin yumurtasi nasil saklanmalidir

Bıldırcın Yumurtası Uzun Süre Depolanmasının Nedeni Nedir?

Tavuk yumurtalarından farklı olarak bıldırcın yumurtası uzun süre depolanabilmektedir. Bu durum da merak konusu olmaktadır. Bıldırcın yumurtası; lizozim yani amino asit bakımından oldukça zengindir. Bu asit, yumurtanın kendisine zararlı olan bakterilerin ortaya çıkmasını önler. Aynı zamanda bu bakterilerin üremesine de engel olur. Bu tür bakteriler kabuk üzerinde lizozim olmayan tavuk yumurtalarının yüzeylerinde oldukça yaygın görülmektedir.

Bıldırcın Yumurtası Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bıldırcın yumurtalarının tazeliğinin anlaşılması için ilk başka yumurtaları alırken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Yumurtaların kabuklarının çatlak olmaması gerekir. Çatlak yumurtalar tazeliğini yitirmiş yumurtalardır. Bununla beraber, kabuğu çatlak ve kırık olan yumurtalar tüm bakterilere açık haldedir.

Yumurtanın gramajı da yumurtanın tazeliği hakkında fikir vermektedir. Eğer satın alınan yerde bir tartı varsa yumurtalar mutlaka tartılmalıdır. Satın alınan yumurtaların ambalajlarının üzerinde yumurtlama tarihi, kümes numaraları ve işletme numaraları yazılı olmalıdır.

Bıldırcın Yumurtalarının Taze Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bıldırcın yumurtaların taze olup olmadığını anlamak sanıldığı kadar kolay değil. Bunu bir bakışta anlamak mümkün değil. Ancak; bazı hususlara dikkat edilmelidir.

  • Yumurta kırıldığında sarısı dağılıyorsa o yumurta bayattır.
  • Yumurta kırıldığında yumurtanın sarısı parlak ve yuvarlak ise yumurta tazedir.

Yumurta bayat olduğunda içerisindeki suyu kaybetmeye başlar. Bu durum da yumurtanın olması gerektiğinden daha hafif olmasına yol açar. Bunun anlamak için su testi yapılması gerekir. Yumurta, su dolu bir bardağın içine konulur. Eğer, yumurta suyun yüzeyinde yüzüyorsa yani batmıyorsa bu yumurtanın bayat olduğunu gösterir. Eğer bu testte yumurta direkt olarak bardağın dibine batıyorsa yumurta tazedir. Bu hususlar yardımıyla bıldırcın yumurtalarının tazeliği anlaşılabilir.

Yorum yapın