Bıldırcının Gurk Olması İçin Ne Yapmalıyız?

Bıldırcının gurk olması için ne yapmalıyız sorusu bıldırcın yetiştirmek isteyenlerin merak ettiği bir soru. Avlanabilen kuşlar arasında yer alan bıldırcınlar sülün ailesine ait bir kuş türüdür. genelde kahverengi olan bıldırcınlar oldukça küçük ve tombul kuşlardır. Bazı tohumları ve böcekleri yiyerek beslenen bıldırcınlar, yaşadıkları yerde zaten bulunan şeylerle beslenebilir.

Bıldırcın eti pek çok kişinin leziz bulduğu ve vücuda yararlı etler arasındadır. Tavukgiller grubuna dahil olduğu için yumurtlaıp gurka yatan kuşlardandır. Genel olarak bıldırcınlar doğal bir şekilde yumurtlayıp gurka yatabilir. Ama bu işlem suni şekilde yapılacaksa dikkat edilmesi gerekenler vardır.

Bıldırcın Nasıl Üretilir?

Profesyonel olarak makine üretimi yoluyla bıldırcın yetiştiriciliği yapmak için çok önemli olan bazı konular var. Bunlar dört önemli nokta:

  • Nem
  • Sıcaklık
  • Havalandırma
  • Döndürme

Bu dört noktaya özen gösterilirse bıldırcın üretimi daha rahat yapılır. Bıldırcınların yetişeceği yerin nem oranı yüzde 80 civarında olmalı. Yavrular küçükken sıcaklık derecesi 35’in altına düşmemeli daha sonra ise yine 25’in altına düşmemesi için çaba gösterilmelidir. ortamın havalandırmasına da her gün özen gösterilmelidir. Bunlara dikkat ederek bıldırcınlar doğal yolla üreyeceği gibi aynı zamanda makinelerle de üretim sağlanabilir.bildircinin gurk olmasi icin ne yapmaliyiz

Bıldırcın Yumurtaları

Bıldırcınların gurk olması için öncelikle damızlık yumurtaya ihtiyaç vardır. Dişi bir bıldırcın daha 42 günlükken yumurta vermeye başlar. Yumurtaların damızlık olması için bir erkek bıldırcının üç ya da dörtten fazla dişi bıldırcınla aynı ortamda bulunmaması gerekir. Dişi sayısının çoğalması demek damızlık yumurta olasılığının azalması demektir.

Döllü yani damızlık yumurta için doğrudan damızlık bıldırcın da satın alınabilir. Alınacak olan damızlık bıldırcınların da iki ya da üç haftalık olması gerekir. daha yaşlı bıldırcınlarda fazla verim alınmayabilir. Doğal bir ortamda yetişen bıldırcınlar Mart’tan Eylül’e kadar 50 ya da 100 yumurta verebilir. Eylül’de ise tüy değiştirme dönemi olur. Modern makinelerle üretim yapılacaksa da günde on beş saat aydınlatma gerekli olur.

Bıldırcınlar Ne Zaman Yumurtadan Çıkar?

Gereken şartlar sağlanırsa doğal bir şekilde bıldırcının gurk olması için en sağlam yumurtaların seçilmesi ve ortamın uygun hale gelmesi gerekir. Bıldırcınları diğerlerinden ayırmak, kümes ve sulukları her zaman temiz tutmak, kümese çok fazla kişinin girmesini engellemek ve de kümes tabanını her zaman temiz tutmak önemlidir.

Bir kenara koyduğunuz yumurtalarla ilgilenen dişi bir bıldırcın varsa onu diğerlerinden ayırıp özel bir yuva yapabilirsiniz. Bu süreçte erkek bıldırcınların da gurk olacak bıldırcından uzaklaştırılması iyi olur. Genel olarak gurk olmaya aday bıldırcın makine üretimi değil de doğal ortamda yetişmiş olmalıdır. Kuluçka süresi ise üç hafta kadar sürer. Bıldırcınlar yumurtalarını sürekli çevirerek havalanmasını sağlar. Makine üreticiliğinde de ilk on dört gün boyunca üç saatte bir çevirme ve havalandırma yapılmalıdır. On yedinci günden itibaren civcivler çıkmaya başlar.

“Bıldırcının Gurk Olması İçin Ne Yapmalıyız?” üzerine 2 yorum

Yorum yapın