Bıldırcın, kuş türleri arasında yer alan, eti ve yumurtasının yararları ile bilinen, küçük boylu, alçak uçabilen bir hayvandır. Bu nedenle avcılar için kolay bir av konumundadırlar. Beslenme olarak, tohum ve böcek türlerini tüketirler. Bu kuş türleri, dayanıklı bir bünyeye sahip oldukları için zorlu şartlara karşı dirençlidir. Bıldırcının eti ve yumurtasının faydaları itibari ile yetiştiriciliğinin geliştiği bir sektör oluşturmuştur. Bu sektör içerisinde bıldırcınların bakım şartlarının yerine getirilmesi en önemli etkendir. Yetiştiriciliğinde bıldırcınlarda erkek ve dişi ayrımı nasıl yapılır? Hangi farklılıklar bulunur soruları iyi bilinmelidir.
Bıldırcınların Özellikleri
Bıldırcınlar, yaklaşık 20-25 cm arasında olan küçük boylu, tıknaz yapılı bir kuş türüdür. Gezgin yapıya sahiptirler, atik ve hızlı hareket eden canlılardır. Bıldırcınlar cinslerine göre ortalama olarak 150-200 gram ağırlığa sahiptirler. İyi bir bakım sağlanan bıldırcınlar, bir sene içerisinde yaklaşık 200 kadar yumurta verebilirler. Bir bıldırcın yumurtasının ortalama ağırlığı ise, 9-10 gram kadar olmakta, içerisinde bulunan besin değerleri itibari ile özellikle çocuk gelişimi için çok faydalı bir gıda olduğu bilinmektedir.
Bıldırcının Erkek Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bıldırcının erkek olup olmadığını anlayabilmek için, öncelikle gerdanında bulunan tüy rengine dikkat edilir. Erkek bıldırcınların gerdan kısmında genellikle koyu tüyler bulunmaktadır. Dişi bıldırcınların göğüs kısmı genellikle siyah benekler ile çevrilidir. Erkek bıldırcınların ise göğüs kısmında genellikle koyu renkler ve kahverengi tonlarında tüyler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, yetişkin bir dişi bıldırcın, erkek bıldırcına göre daha ağır olmaktadır.
Kloaka Yöntemi
Bir bıldırcının dişi ya da erkek olup olmadığı tüy, ağırlık gibi genel özelliklerden çıkarılamıyorsa kloaka yöntemine başvurulur. Ergin bir bıldırcının cinsiyetini öğrenmek için kloaka pozisyonu aldırılır. Kloaka erkek bıldırcınlarda şişkin olur ve sıkıldığı takdirde sperma denilen köpüğe benzer bir madde çıkar. Dişi bıldırcınlarda ise kloaka geniş olur, dokunulduğu zaman yumurtanın hissedilmesi bile mümkündür. Bu şekilde ayrım yapılması, bıldırcın yetiştiriciliği için önemli bir detaydır. Dişi bıldırcınların cinsiyetine uygun bakım ve beslenmeleri gerçekleşirse daha verimli yumurta alınması söz konusudur.