Tavuk Yemi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sağlıklı tavuklara sahip olmanın ilk kuralı tavukların beslenmelerine hassasiyet göstermekten geçmektedir. Bu sayede tavuk hastalıklarının ve bu hastalıklar sebebiyle gerçekleşen ölümlerinin önüne geçmek mümkün olmaktadır. Aynı zamanda tavukların beslenmesi ile yumurta verimi arasında da ilişki olduğu uzmanlar tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. Bu sebeplerle tavukların beslenmesinde büyük önem arz eden yem seçiminde bazı kurallara dikkat etmek gerekmektedir. Bu noktada tavuk yemi seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde özetlenebilir:

Tavukların Yaşlarına Uygun Yem Seçimi

Civcivlere ilk günlerinden itibaren küçük taneli civciv yemi verilmektedir. Bu yem bağırsak florası gelişmekte olan civcivin hazmetmesine kolaylık sağlayan, sindirimi kolay mineral ve proteinleri içeren yemlerdir. Ayrıca bu yemler oldukça küçük taneli olmalıdır. Tavukların erken gelişimini sağlayıp verim elde etmek amacıyla verilen antibiyotik içerikli ve hormon içerikli yemlerden kaçınılmalıdır. İlk 6 haftada başlatma yemi kullanılması önerilmektedir. Bu yem enerji, amino asit ve protein bakımından zengin ancak selüloz bakımından düşük düzeyde olmalıdır. 6. haftadan başlayarak 10. haftanın sonuna kadar piliç büyütme yemleri kulanılmaktadır. 11. haftadan başlayarak 17. haftanın sonuna kadar ise piliç geliştirme yemlerinin kullanılması tavsiye edilmektedir. Bu yem protein açısından zayıftır. Bu dönemde tavuğun yumurtlaması için fazla proteinli yemlerle beslenmemesi gerekmektedir. 18-20 hafta arasında ise yumurta öncesi yemi ile tavuklar beslenmelidir. 20. haftadan sonra ise organik yumurtlama dönemi yem karışımarının yanı sıra, buğday, arpa, mısır gibi besin öğeleri ile besleme yapılabilmektedir.tavuk yemi secerken nelere dikkat edilmelidir

Organik Yem Seçimi

Tavukların beslenmesinde organik yem seçimi hayvanların sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu sayede tavukların gelişimi normal gelişim süreçlerine uygun şekilde devam etmektedir. GDO’lu yemlerden uzak durulmalıdır. GDO’lu yemler hem kanatlı sağlığı hem de insan sağlığı için oldukça tehlikelidir.

Amatör Yem Karışımlarından Kaçınılması

Yemlerin besin değerleri dikkate alınarak yem karışımları hazırlanmalıdır. Bilinçsizce ve amatörce yapılan karışımlar tavuklarda sindirim problemlerine sebep olmakta ve tavukların gelişim düzeylerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu sebeplerle yem karışımları hazırlanırken mutlaka veteriner hekimlerden ve ziraat mühendislerinden bilgi alınmalıdır.

Yorum yapın