Bilmeniz Gereken Önemli Tavuk Matematiği

Tavuk yetiştiriciliği yapacaksanız bu önemli sayıları aklınızda bulundurun.

Tavuk matematiği dediğimiz şey gerçekten sağlıklı sürüler yetiştirmeniz için önemli sayılardır.

Sürü Boyutu 

Sayımız –

Yeni tavuk bakıcıları genelde kaç tavukla başlamak gerektiğini araştırır ve sorarlar. Evde yumurta tüketimi, arka bahçenizin alanı ve paraya dayalı kişisel bir tercihtir.

Başlangıçta size en yakın ya da güvene bileceğiniz bir üreticiden civciv ya da tavuk almak olacaktır bu sürçte benim sizlere önerim tabii civciv olacaktır ki güzel bir tecrübe edine bilesiniz. Bunun için 3 sayısı önemli bir sayıdır. Başlangıçta 3 civciv ya da 1+2 şeklinde bir tavuk ve horoz alımı daha iyi olacaktır. En önemlisi ise bu sayıya bağlı kalmak sayı az olunca daha kolay bakım ve hastalıklara karşı daha kolay tedavi süresi gibi birçok faktörde avantaj sahibi olacak işi iyice öğreneceksiniz.

Bir süre sonra 3 civcivin yetmediğini fark edip tekrar tekrar alma isteği gelse de kendinize hâkim olarak bu süreci uzata bildiğinizce uzatın tam anlamda kendinizi hazır hissedince hayvan sayınızı 3 er 3 er artırabilirsiniz. Unutmayın ki başlangıçta edineceğiniz tecrübeler ilerde işinize çok yarayacaktır.

Yeni Cinler Alırken Tavuk Alırken 10 Sayısı 

On, genelde mükemmelliği temsil eden bir sayıdır ve çok cinsiyetli bir sürü için bir oran, her horoz için 10 tavuktur.

Bu durum çok tartışılır 10 tavuğa bir horoz yeterli mi? Tabi ki de yeterlidir horoz sıralamayı bilir ve ona göre her gün tavuklarla çiftleşir. Ayrıca onları tehlikelere karşıda koruyacaktır. Çok horoz tavuklarınıza zarar verir onları strese sokar bu durum ölümler ile ve hastalıklarla sonuçlanabilir.

Tabi bu durum yumurtaların doluluk oranına göre değişkenlik göstermelidir. 10 Tavuğa 2 horozda verilebilir ancak bu horozların birlikte büyümesi önemlidir aksi halde ölümcül kavgalar olacaktır.

Bu kısımdaki on sayısını daha çok hayvan sayısıyla eşitleyelim her kümeste ya da arka bahçede on hayvan ile başlanmalıdır fazlası için farklı kafesler atanmalıdır.

chickens molting

Konut Gereksinimleri 4 Sayısı 

İster ilk kümesiniz olsun ister yeni bir kümes yapıyor olun 4 metre kare kavramından çıkmayın her tavuk horoz için 4 metre kare brahma gibi büyük ırkların 4 metre kareye ihtiyacı olurken orta boy hayvanlarımız 3 metre kare ile idare eder.

Daha küçük ırklar için bu ölçüler 2 metre kareye kadar düşebilir. Bunun üzerine kümesinizi tasarlarken 4 sayısına dikkat ederek tasarlayınız.

Bir diğer sayımız 10 Sayısı burada da çok önemli her hayvan için koşup oynamalarını istiyorsanız 8 ile 10 metre karelik bir alan tasarlamalısınız.

4 Sayısının bir diğer kullanıldığı alan ise folluklar 50×50 boyutlarındaki bir folluk 4,5 tavuk için yeterlidir fazladan folluk yapıp kalabalık etmeye gereke yoktur.

Civciv Yetiştirme Sayı 21 

Bir tavuk yumurtasının çatlaması 21 gün sürer bu süreci takip edebilmek için takvim tutmanız çok iyi olacaktır. Yumurtadan 21 gün sonunda çıkan civcivlerinizi aynı özenle 21 gün daha takip etmelisiniz ilk 20 gün çok önemlidir gerekli ısı değerlerini onlara sağladığınızdan emin olun ilk çıkımdan itibaren sıcaklık değerleri 35-33 arası olmalıdır. Anne tavuk varsa işin içinde sorun olmayacaktır.

Civciv büyütürken haftalık olarak sıcaklık düşürülebilir. Hayvanlar büyürken dışarıdaki sıcaklığa alışmaları için haftalık 5 derece düşürülerek bu duruma alıştırılabilir.

4 ve 5 Sayısı Haftalık

Bu sayılar ise haftalardan bahsetmektedir 4. ve 5. haftalarda civcivlerinizi artık bahçeye çıkararak onların dış mekâna yavaş yavaş alışmalarını sağlamalısınız sağlıklı civcivler için önemli bir adımdır bu sürekli dışarıda bırakmamak şartı ile günün 20 dakika dışarıda otlamalarını sağlayabilirsiniz. Tabi bu süreçte çok soğuk ya da tehlikeli bir yerde iseniz dışarı çıkarmanızı pek önermem.

Yetişkin Kuşlar Sayı 16

16 Haftalık piliçler yani bir yaşın altındaki dişi bir tavuk yumurtlamaya başlayacak yaştadır.

Tavuk matematiğinin bu önemli noktası teknik olarak yumurtalama noktası olarak adlandırılır ve bu durum tavuk ırkına göre değişebilir. Irklara göre 20 haftaya kadar çıkan bir süreçtir.

Son baharda yetiştirilen civcivlerin büyük olasılıkla ilkbahara kadar yumurtlamaya başlayacağına ve yumurtaların ilkbahar tavuklarından daha büyük boyutta olacağını unutmayın.

Eski Tüyler Sayı 18 

18 aylıkken, tavuklar eski tüylerini kaybedip yeni tüyleri ile değiştirirler ilk tüy dökümünü geçirirler.

Bu yaz sonunda olur ve yeni tüyler soğukta daha fazla sıcaklık ve koruma sağladığı için kışa hazırlanır.

Tüyler iki çeşittir: sert ve yumuşak. Yumuşak bir tüy dökümü olduğunda, tüyler yavaş yavaş kaybolduğu ve değiştirildiği için bunu fark etmeyebilirsiniz.

Sert tüy dökümü kaçırmak zordur çünkü kuşunuz aynı anda tonlarca vücut tüyünü kaybeder. Tüy dökme sırasında, tavuklar yumurtlamayı tamamen azaltır veya durdurur. Hem tavuklar hem de horozlar deri değiştirir ve bu işlemin tamamlanması 12 hafta veya daha fazla sürebilir.

Yumurtalama Sayı 12 

Yumurtlama,   mevcut gün ışığı saatinden etkilenir. Tavukların yumurta bırakması için gereken minimum ışık miktarı 12 saattir; Çiftlikler de ise 14 ila 16 saat idealdir.

Yumurta üretimini sürdürmek için kış aylarında tavuğunuzun ışık kaynağını siz oluşturabilirsiniz. Bu durum hayvanlarınızın üretkenliğini arttıracaktır.

Fazladan ışık eklemeden önce tavuklarınızın sonbaharda tüy dökmeyi bitirdiğinden emin olun.

chickens molting

24 Saat 

Bir tavuğun tek bir yumurta üretmesi 24 ila 26 saat sürer. Bu sürenin çoğu, yani 20 saat aslında yumurtanın kabuğunu oluşturmakla harcanır.

Zaman çizgisi, oldun bir yumurtanın veya yumurta sarısının yumurta kanalına bırakılmasıyla başlar. Daha sonra yumurta akı ve ardından kabuk zarları oluşur.

Son 5 saat içinde ise yumurta rengi eklenir.

4 Sayısı

Bir bağımsız kabuk dört gram kalsiyum içerir; iki gram tavuğun diyetinden, diğer ikisi tavuğun orta kemiklerinden gelir.

 

“Bilmeniz Gereken Önemli Tavuk Matematiği” üzerine 2 yorum

Yorum yapın