20-25 santim uzunluğuna sahip olan, ortalamadan daha kısa kuyruklu, vücudu gri-kahverengi çubuklu yapıya sahip olan bir kuştur. Göğüs tüyleri düz pas rengine sahip olanlar erkek bıldırcınlar ve siyah beneklere sahip olan bıldırcınlar ise dişidir. Bırdırcınların Ağırlığı Na Kadardır? Sağlıklı Bıldırcın Ne Kadar Ağırlıktadır? Bu doğa şartlarına kıyasla küçücük olan hayvan, bir tür kanatlıdır. Ağırlığı 120-150 gram civarında gelir. İki aylık olunca yumurtlama dönemine girdiği için yumurtlamaya başlar. Yumurtlamanın aydınlatma sistemi ile çok yakından ilgisi vardır. Yılda ortalama 200-250 yumurta civarında yumurta verir. Bıldırcınların yumurtlamış oldukları yumurtaların ağırlığı ortalama 9-12 gram ağırlığındadır.
Bıldırcınların Kesim Zamanı
Bıldırcın ortalama 5-6 haftalık olunca etli bir yapıya sahip olduğu için kesim çağına gelir. Dişiler yaklaşık olarak 120 grama, erkekler ortalama bir değer olan 150 grama ulaşırlar. Islah yoluyla bu ağırlıkların olabileceği düzeyin daha üstüne çıkıp kilolarının artırılması için bilim adamları çalışmalarını sürekli olarak devam ettiriyorlar.
Bıldırcın eti de bıldırcının sahip olduğu bıldırcın yumurtası da çok lezzetlidir. Protein ve mineral madde bakımından oldukça zengindir. Hastaların, çocukların ve yaşlıların beslenmesinde çok önemli bir gıdadır olarak bilinir.
Son zamanlarda yaygınlaşması ve tercihler arasında yer almasından dolayı birçok yetiştiriciye iyi kazanç getiren bıldırcın aynı zamanda lüks lokantalarda ve geliri iyi aile mutfaklarında oldukça fazlaca tüketiliyor.
Bıldırcın Üretimi Nasıl Olmalıdır?
Üretim, kuluçka makinelerine döllenmiş yumurtaları koyup kuluçka süresinin beklenmesi ardında oluşur. Ancak, döllenmiş yumurta bulmak o kadar kolay olmasa da imkânsız değildir. Kuluçka da bulunan yumurtaların döllenmiş olanlarının oranının yüksek olması gerekir. Çiftleştirme kafeslerindeki her bir erkek bıldırcına çok az sayıda dişi düşmelidir ortalama 2 veya 3 tane ideal sayılardır. O zaman döllenmiş olan yumurtaların oranı artmaktadır.
Üretime Nereden Başlanmalı
Damızlık bıldırcın satın alıp onların yumurtası ile işe başlanabilir. Ancak sahip olduğunuz bu bıldırcınlar 2-3 haftalıktan daha fazla yaşlı olmamalıdır. Bıldırcının canlı bir şekilde nakli de zordur, bıldırcın yumurtası nakli de aynı şekilde zordur. Çok kayıp verir. Kuluçka makinesinin geliştirme bölümüne yerleştirilen yumurtalar burada 15 gün olmak şartıyla hiç ellenmeden kalır. Bunun sonrasında çıkış bölümüne alınır.
Civciv çıkışı 17′ inci günde çıkışa başlar ve bir iki gün içerisinde tamamlanır. Yumurtaların makine de sabit tutulmasının yansıra günde en az 4 kere çevrilmesi lazımdır. Makine bıldırcın yumurtalarından civciv çıkarabilme özelliklere sahip olmalıdır. Bunun anlamı bıldırcın kuluçka makinesi diğerlerinden biraz farklıdır.
Maşallah gene döktürmüşsün abi