Broiler Kümeslerinde Kullanılan Suyun Kalitesi ve Değerleri

Broiler kümeslerde üreticilerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan birisi de hayvanlara verilen su olduğunu söylemek istiyoruz. Tavuklara verilen su gelişimlerini sağlamaları açısından oldukça önemli olup iyi bir gelişim göstermeleri açısından oldukça önemlidir. Yetişkin bir tavuğu göz önüne aldığımızda vücutlarının ortalama olarak %55 ile 75’i tamamen sudan oluşmaktadır. Yumurtaları incelediğimizde ise ortalama bir yumurtanın içeriği %65 oranında sudan oluşmaktadır. Bu nedenle yetiştiriciler ve hayvanlar için su vazgeçilmez bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Tavuklar, içtikleri sudan vücut ısısı, sindirimlerini ve zararlı maddeleri uzaklaştırabilmektedir. Bu nedenle bu yazımız içerisinde Broiler Kümeslerinde Kullanılan Suyun Kalitesi ve Değerleri hakkında bilgiler vererek dikkat edilmesi gereken noktalara değineceğiz.

Doğal bir suyun pH değeri ortalama olarak 4 ile 9 değeri arasında yer almaktadır. Çeşmelerden bize ulaşan içme suyu katkı maddeleri aracılığıyla 2 ile 10 değerini almaktadır. Suyun içerisinde bulunan asitin oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Su içerisinde bulunan asit miktarının artması tavuklarda sindirim sorunlarının meydana gelmesine neden olmakta. Ortalama olarak verilecek suyun 6.8 ile 9 değerindeki pH değerine sahip olması gerekmektedir. Saf suya yakın olması gereken su, tuz bakımından da dikkat edilmelidir. Suyun içerisindeki sodyum klorit seviyesine dikkat etmesi gereken yetiştiriciler, dikkat etmemeleri durumunda seri ishal durumlarının meydana gelmesine, ölümlerin baş göstermesine neden olabilmektedirler. Ölçümler sonucunda su içerisinde %0.56 oranında tuz bulunması büyümeye büyük oranda zarar meydana getirdiğini söyleyebiliriz.

Broiler kümeslerde içme suyunun sağlıklı hale getirilmesi için suya yapılacak bazı işlemler bulunmaktadır. Bunlar, filtreleme, yumuşatma, asitleme, nötürleme, dezen-fekte etme, manyetik çökertme olduğunu söyleyebiliriz. Yumuşatma ve sertliş işlemleri için suyun içerisinde bulunan magnezyum karbonat değerinin 100 ppm üzerine çıkmamasına dikkat ediniz. Tüm işlemler için öncelikle verilen içme suyunun analiz edilmesi gerekmektedir. Yapılan analizler sonucunda hangi bölümün yetersiz olduğunu ya da fazla olduğunu görebilir, buna göre önlemler alabilirsiniz. İçme suyunun kalitesini ne kadar artırırsanız artırın dezenfektasyon yapmadığınız sürece kümes içerisindeki güvenliği koruyamazsınız. Dezenfektasyon ile ilgili işlemlerin nasıl yapılacağını daha önceki yazılarımız da dile getirdiğimizi belirtmek istiyoruz. tarım ve haycanlık il müdürlüklerine başvurarak ideal bir besleme suyunun değerlerini öğrenebilirsiniz.

Yorum yapın