Çift Sarılı Yumurta Sebebi ve Nedenleri

Tavukta bulunan ‘yumurta fabrikası’ , olgun tavuklarda yavaşlamadan önce ilk birkaç yıl boyunca son derece iyi işleyen karmaşık bir mekanizmadır yumurta salımı.

Bazen ‘fabrikada’ karışıklıklar olabilir ve diğer yumurta anormallikleriyle birlikte çift sarılı yumurta üretebilir.

Çift yumurta sarısı yumurtasının olasılığı 1000’de 1’dir.

Öncelikle, tavukların üreme kanallarını, günlük olarak bir yumurtayı nasıl ürettiğine değinerek bir kaç bilgili hatırlayacağız.

Daha sonra çift yumurta sarısı, rüzgar yumurtası ve kabuklu yumurta gibi yumurtlama anomalilerine bakacağız.

Tavuğun Yumurtlama Anatomisi

Üreme yolunu bir tüp olarak tanımlayabiliriz, ancak temelde göründüğü gibidir.

Yumurtalık ‘yumurta tohumları’ (sarısı) ile doludur – tavuğun yumurtlama süresi için fazlasıyla yeterli.

Yumurta yumurtalık içinde büyür ve hazır olduğunda infundibulum adı verilen tüpün ilk kısmına doğru kayar – biraz trompet gibi görünür.

Yolculuk, chalazae (sarısı yerinde tutan) ve elbette uterusta uygulanan kabuk gibi şeyler ekleyen özel alanlardan geçerek tüpte devam eder.

Kabuk uygulandıktan sonra, kloaca kısa mesafeye devam eder. Bütün bunlar yaklaşık yirmi beş ila yirmi yedi saatlik bir sürede gerçekleşir.

Bir yumurta sarısı yumurtalıktan otuz ila yetmiş dakika sonra yumurtalıktan salınacaktır.

Karışıklıklar’ sürecin herhangi bir noktasında ortaya çıkabilir.

Oluşabilecek ‘en iyi’ karışıklıktan birine bakalım: çift ​​sarılı yumurta!

Çift Yolcu

İki yumurta sarısı oldukça nadir görülür, yaklaşık  bin yumurtadan biri iki yumurta sarısı olacaktır. Üçlü sarısı çok nadir görülür.

Bir yumurta sarısı serbest bırakılır ve daha sonra birkaç saat içinde başka bir sarı daha serbest bırakılır.

Bu iki yumurta sarısı bir kabuğa sarılır. Bu durum yumurta bağlama gibi sorunlara neden olabilir. Neyse ki, çoğu tavuk bu canavar yumurtaları yumuşacık şekilde bırakmayı başarıyor.

Sorun kalıtsal olabilir, ancak en sık ortaya çıkan üretim yaşlı tavuklarda yada yeni yumurtaya başlamış hayvanlarımızda.

Döşenmeye başlayan genç tavuklar, çift sarısı fenomenine neden olabilecek hormon değişimi ve dengesizlikten muzdariptir. Rutin döşeme düzenlerine yerleştikten sonra, iki yumurta sarısı kaybolmalı ve normal yumurtalarla devam etmelidir.

Yumurtalarınızı bir süpermarketlerden satın alacak olsaydınız, asla bir çift sarılı yumurta görmezdiniz – endüstrinin ‘kusurları’ olarak kabul edilirler.

Buna karşın, İngiltere’de ki süpermarketlerde bulmak mümkündür.

Çift sarılı yumurtadan civciv çıkıp çıkmayacağını merak ediyorsanız! Buna vereceğimiz cevap: Eğer yumurtada gelişim olursa, kabuktaki oksijen miktarı sınırlı olduğundan 2 kardeşten en güçlüsü hayatta kalacaktır ki bu durumda 1 civciv alma olasılığınız daha yüksektir.

Bir Yumurta İçinde Yumurta

Başka bir yumurtayı ortaya çıkarmak için … … yumurtanızı açtığınızı hayal edin! Neyse ki bunlar oldukça nadir olaylardır.

Kimse bunun neden olduğunu tam olarak bilmiyor – tamamlanmış yumurta aniden yön değiştiriyor, tekrar bir sürece giriyor tekrar kaplanıyor.

Çok nadiren, tersine çevrilmiş yumurta, ‘taşıyıcı bant’ üzerindeki bir sonraki yumurtaya çarpacak ve her iki yumurtaya da bir başka kabuk serilecektir! Yumurtanın büyük olacağını söylemeye gerek yok, bu durum tavuğunuzun kıskanılmasına neden olabilir. 🙂

YouTube video

Rüzgar veya ‘osuruk’ yumurtası

Bunlar ayrıca büyüklüklerinden dolayı peri veya cadı yumurtaları olarak da bilinir.

Çift Sarılı Yumurta Sebebi ve Nedenleri

Gittiği zamanlar kötü bir tezahürü olan horoz yumurtaları olarak bilinirdi. İnsanlar bu yumurtaların horoz tarafından atıldığına inanıyorlardı ve eğer yumurtanın çıkmasına izin verilirse, ondan çıkan yaratığa bir isim takılırdı.

Bu yaratık, eğer bakılırsa insanları taşa döndürebilirdi,( Böle bir İnanca Sahipmişler Eskiden)  bu yüzden böyle bir yaratığın doğmasını engellemek için dokunmadan yumurta evin çatısına atılarak ortadan kaldırılırdı.

Gerçekte, bir rüzgâr yumurtası genellikle genç tavukların yatmaya girip hormonal ayarlamalar yapmasıyla üretilir. Ufacık bir yumurta sarısına sahip olabilirler, ancak çoğu sarısızdır.

Daha yaşlı tavuklar da osuruk yumurtası bırakabilir – genellikle rutinlerinde bir miktar rahatsızlık yaşadıklarında (yeni sürü arkadaşları, yemlerin değişmesi vb.).

Bu yumurtalar zararsızdır zamanla tavuklar düzelirler.

İnişli çıkışlı kabukları

Zımpara kağıdı gibi hisseden inişli çıkışlı, düzensiz yüzeyli veya kumlu yüzeyli kabuklara eşit olmayan kalsiyum dağılımı neden olur .

Bu zararsız görünümün birkaç nedeni olabilir.

  • Arızalı kabuk bezi – bunu düzeltmek için pek bir şey yapılamaz , tavuğun içsel bir problemi olmasına rağmen zamanla yeni katmanlar halinde çözülebilmektedir .
  • Su sıkıntısı – Yazın ya da daha çok kış aylarında suya erişimi sınırlandırılır ise oluşabilir.
  • Ani aydınlatma değişiklikleri – tavuklar için aydınlatmada herhangi bir değişiklik kademeli olarak yapılmalıdır.
  • Hastalık – Ben bulaşıcı B ronşit veya ben bulaşıcı L arngo T racheitis de buna neden olabilir. Virüs birincil olarak solunum problemlerine neden olsa da, üreme sisteminde de enfeksiyonlara neden olabilir.

Bu yumurtalar yemek için iyidir sorun olmaz.

Yumuşak Kabuklar ve Kabuk YOK

Yumurtaların içindeki kabuk süper ince olabilir, yumurta sadece dış zarla döşenir ve hiç kabuk olmaz!

Çift Sarılı Yumurta Sebebi ve Nedenleri

Daha genç tavuklar, onlar yumurta düzenine dek bir kaç kez böyle salabilirler.

Daha yaşlı tavuklar, özellikle iyi üretim katmanları yumuşak veya kabuksuz yumurtalara daha yatkındır. Sebebi gerçekten bilinmiyor.

Ancak, sorunu etkileyebilecek birkaç faktör vardır:

  • Sıcak günler – tavuklar sıcakken yiyecek alımını azaltma eğilimindedir, bu nedenle aldıkları kalsiyum miktarı azalır. Sorun genellikle soğuk havalar geldiğinde çözülür.
  • Kötü beslenme – kalsiyum, D vitamini ve / veya protein içermeyen bir diyet, kabuk problemlerinin olasılığını artıracaktır. Her zaman tavuklarınıza tam dengeli bir diyet uygulayın .
  • Yaşlılık – hepimize olur ve işler gerektiği gibi gitmez! Bilinen bir tedavi yok.
  • Obezite – şişman tavuklar, yumurtlama problemlerinden de muzdariptirler.
  • Kalsiyum emilim problemi – şu anda bilinen bir tedavisi olmayan genetik bir problem . Bir tavuğun yediği kalsiyum, vücudu tarafından emilemez, ayrıca yumurta problemlerine ve kemik problemlerine yol açar.
  • Kanıtın iltihabı – aynı zamanda salpenjit olarak da bilinir . Bu, viral veya bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu çok ciddi bir problemdir. Tek etkili tedavi antibiyotiklerdir ve bazı kuşlar antibiyotiklere iyi cevap verebilir, bazıları enfeksiyona kapılır. Bu etkilenen tavuklar bazen ‘kirpik’ yumurta olarak bilinen şeyi atar. Bir yumurta değil, yumurtalıktan geçen bir irin ve doku topudur.

Kan ve Et Lekeleri

Kabuğun içinde kan lekeleri oluşur. Bir yumurta kırdığınızda, yumurta sarısı hafifçe kanlanır.

Bu panikleyecek bir şey değildir.

Sarının etrafındaki küçük bir kan damarı patlaması sonucu oluşan bir faktördür. Bu çekici olmayabilir, ancak yumurta yemek için iyidir sorun olmaz.

Et lekeleri kahverengi renklidir ve genellikle çok küçüktür. Aslına bakarsanız, tavuktan üreme sisteminin ayrıldığı ve yumurtanın içinden geçtikçe içine giren bir parçacığıdır.

Bunları da pişirildiği sürece yemek güvenlidir.

Yorum yapın