Civcivlerin sağlıklı bir şekilde büyüyerek üretim sektörüne sunulması için oldukça önem arz eden civciv aşı takvimi, civciv sağlığı için vazgeçilmez etkenler arasında yer alır. Bu nedenle mutlaka aksatılmadan aşı yapılması gereken tarihlerde uygulanan civciv aşıları, farklı dönemlerde ve farklı aşılarla yapılarak tamamlanmaktadır.
Onuncu Gün Aşısı
Civciv ve tavuk üreticileri tarafından onun gün aşısı olarak bilinen Newcastle aşısı, civcivlerin doğumundan sonraki 10. günde kullanılmaya başlanan ve vücut direncinin arttırılmasını sağlayan önemli bir aşı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Boyutları nedeni ile oldukça düşük bir dirence sahip olan civciv vücudu, bu aşı sayesinde kısa süre içerisinde gücünü toplayarak daha hızlı büyümesine yardımcı olmaktadır. Hafif bir dozajı bulunduğundan hiçbir zararı olmayan ve 10. günden sonraki dönem içerisinde mutlaka yapılması gereken aşılar arasında bulunan onuncu gün aşısı, birçok civciv, tavuk veya yumurta üreticisi tarafından tercih edilmektedir.
Onuncu gün aşısını birçok Ziraat Mühendisliği ofisinden temin edebileceğiniz gibi, günümüzde birçok veterinerde de kolaylıkla bulabilirsiniz.
Gumboro Aşısı
Civcivlerin yumurtadan çıkışından sonra geçen süreyi takiben 14 ila 21 gün içerisinde bulunan süreç içerisinde uygulanması önerilen bir aşı türüdür. Gumboro aşısının yapılma nedeni civciv metabolizmasını güçlendirmek olduğu bilinirken, iğne ile uygulanmak yerine birçok farklı uygulanış yöntemi bulunmaktadır. Gumboro aşısı yerine tercih edilebilecek yöntemler;
- Gumboro hapları ile yemle beraber tükettirme,
- Su ile karıştırılabilen Gumboro ilacını civciv suluğuna ekleme,
- Havada çözünebilen Gumboro fısfıslarını tercih ederek kümes içerisine sıkma yoluyla bu maddeyi aşı dışında da civcivlerinize aktarabilirsiniz.
Civciv metabolizması için önemli bir madde olan Gumboro, birçok tavuk ve yumurta üreticisi tarafından daha sağlıklı civciv yetiştiriciliği amacı ile sıkça tercih edilmektedir.
Biovac Aşısı
Civciv sağlığı için oldukça önemli ve etkili bir aşı olan Biovac aşısı, ilk aşının yapılması ile birlikte geçen 3 haftalık süreç sonunda civcivlere uygulanmaktadır. Bu dönem içerisinde sağlığında hiçbir problem bulunmayan civcivler için daha uzun süreli bir aşı takvimi de hazırlanacağı gibi; Biovac aşısı mutlaka uygulanması gereken aşı türleri arasında yer alır.
Her 3 ayda bir uygulanarak hem üretim hem de hayvan sağlığını kontrol altına almak amacı ile kullanılan Biovac aşısı, günümüzde civciv ve tavuklarda en çok kullanılan aşı türü olarak bilinmektedir. Birçok veteriner ve tarım ofisi, ücretsiz olarak bu aşıları kümes hayvanlarına uygularken, aşıyı birçok yerden temin etmek oldukça kolay olmaktadır.
Maşallah
@samett_7