Civciv yetiştirmek oldukça keyifli ve eğlenceli bir iş olarak görülse de oldukça zahmetli ve titiz davranılması gereken bir konudur. Civcivler sanıldığından daha hassas ve narin hayvanlardır. Bu nedenle civciv yetiştirirken dikkat edilmesi gereken konulara önem verilmesi, yapılması gerekenler aksatılmamalıdır. Civciv yetişme sorumluluğunu üstlenmeden önce mutlaka civciv bakımında nelere dikkat edilmedir? sorusuna cevap aramalı, civciv yetiştirme konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Özellikle sağlıklı tavuklara sahip olmak isteyenler civcivlerini de sağlıklı bir şekilde yetiştirmeliler.
Civciv Beslenmesi
Civcivlerin beslenme konusunda en önemli besin kaynağı proteindir. Bu nedenle piyasada bulunan civciv yemleri içerisinden protein değeri en yüksek ve en kaliteli yemler seçilmelidir. Tercih edilecek yemlerde mutlaka %20 oranında protein bulunmalıdır. Civcivler yumurtadan çıktıktan ilk 3 gün içerisinde hiçbir şey yemeden ve içmeden yaşayabilirler. Ancak 3. günden sonra mutlaka düzenli olarak beslenmeleri gerekir.
Özellikle 10. günden sonra haşlanmış yumurta ile civciv beslemek doğrudur. Bu sayede hem protein hem de enerji bakımından yavrular için ideal beslenme sağlanmış olur. Haşlanan yumurtanın kabuklarının parçalanmış şekilde civcive verilmesi civcivin kalsiyum ihtiyacının giderilmesine yardımcı olur.
Civciv Beslenmesi İçin İdeal Ortam
Civciv sayısına bağlı olarak hazırlanacak ortamda mutlaka her civciv için yeterli alan bulunmalıdır. Civcivleri sıkışık olarak yetiştirmek doğu bir davranış değildir. Civcivler için hazırlanan ortamın zemini kesinlikle gazete ve benzeri malzemeler kullanılmamalıdır. Toprak veya kum en doğru tercih olacaktır.
Civcivler çok fazla dışkılama yaparlar, bu nedenle mutlaka her gün yaşam alanları temizlenmeli ve hastalık kapmamaları sağlanmalıdır. Civcivlerin sağlıklı olabilmesi için ortam ısısın ideal olması gerekir.
Yumurtadan çıktıktan sonra 1 hafta boyunca 33 derece, devamındaki haftalarda ise her hafta 2 şer derece azaltılarak ısı sabitlenmelidir. Isının sabitlenmesi için yapılan yöntemlerden dolayı civcivlerin temiz hava ihtiyacı engellenmemelidir.
Civciv Bakımı İçin Püf Noktalar
Civciv beslemek isteyenler için bilinmesi gereken bazı püf noktalar vardır.
- Suluk tercihi konusunda dikkatli olunmalıdır. Suluklar seçerken civcivlerin kendini ve yaşam alanlarını ıslatamayacakları şekilde özel tasarlanmış suluklar tercih edilmelidir.
- Civcivler üşümeye ve hasta olmaya çok meyilli hayvanlardır. Bu nedenle civcivlerin ıslanmaması, rüzgarda ve soğuk havada kalmamalarına çok özenli olunmalıdır.
- Civcivler yapılması ihmal edilmemesi gereken aşılar vardır. Civcivin yumurtadan çıktığı ilk gün Marek aşısı yapılmalıdır.
- Civcivler ortalama 10 günlük olduklarında Gumboro aşısı, 15. gün ise Newcaste ve IB aşıları yapılmalıdır.
Ayrıca civcivlerin stressiz ve sakin bir ortamda bulunmaları da sağlıklı tavukların yetişebilmesi için önemlidir.
Maşallah
samett_7