Acemi ve tavukçuluğa yeni başlamış tavuk bakıcılarının çok sordukları bir soru daha! Bahar ayı civciv yetiştirmek için en aktif ve normal zamandır.
Ancak, yıl boyunca civciv çıkarmanıza ve yetiştirmenize de bir engel yoktur. Çok fazla kuluçka hane sahibi olan bakıcılar yıl boyunca üretim yapmaktadır.
Onları büyütmek için ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuz sürece, sorun olmayacaktır. Ancak, kış aylarında satın alınan yada çıkarılan civcivlerimiz için daha çok ilgi gerekecektir. Bu durumda en büyük sıkıntı ısıdır onlar çok fazla ısıya ihtiyaç duyacaktırlar. O nedenle bir kuluçka haneniz yok ise kış sezonun da civciv almanızı önermem…
En iyi şekilde civciv yetiştirmeniz için bu konu hakkında biraz bilgi verelim:
Civcivleriniz için ve onları iyi bir şekilde yetiştirmek için bir makale hazırladık. İyice okuduğunuzdan emin olun!
İlk şeyler
Civcivleriniz 8-12 haftalık olana dek “tüylenene” kadar, onları sıcak ve güvende tutmanız gerekecek. Bazı ırklar diğerlerinden daha erken tüylenecektir. Sonuç olarak 8-12 Haftalıkken tüylenme işi tamamlanacaktır.
Kış mevsimin de ve erken gelen ilkbaharda, özellikle mevsimsel sorunlar nedeniyle civcivler dahil olmak üzere yetiştiricilik bir hayli zor hal alacaktır.
Yaşadığınız yeri tanıyor olmalısınız elektrik kesintileri konusunda muhtemelen bilgi sahibisinizdir. Birkaç saatlik bir kesinti civcivler için ölümcül olabilir.
Elektirik kesintilerinde civcivler ilk başta şaşkınca göz atarlar. Sonra toplanarak sessizleşirler biran önce sıcaklık kaynağı geri gelmez ise ölümler olacaktır.
Gündüz ve gece sabit bir sıcaklığa sahip olmanız ve ilk birkaç gün sıcaklığı boyunca sık sık kontrol etmeniz gerekir. Tavsiye edilen ısı 32,5 °C ancak hayvanlarınızı gözlemleyerek ihtiyaçları olan sıcaklığı siz ayarlamalısınız aksi takdirde dağınık halde hareket etmeyen ve hep bir arada duran civcivleriniz üşüyor demektir. Aşırı dağılan ve hareket eden hayvanlarınız için ise sıcaklık çok yüksek demektir.
Yedek ısıya / ışığa olan ihtiyaç civcivlerimiz için hayati öneme sahiptir , çünkü civcivlerimiz vücut ısısını 8-12 haftaya kadar kendi kendine düzenleyemezler.
Yedek enerji her zaman hayvanlarınız için idealdir. Ancak, her zaman doğaçlama yapabilirsiniz! Sıcak su şişeleri, ocağın yanında güvenli bir kuluçka kutusu, civcivlerin ihtiyaç duyduğu sıcaklığı güvenli bir şekilde koruyabilecek her şey.
Şimdi temelleri ele alalım, her mevsim civciv yetiştirmenin avantaj ve dezavantajlarına bir göz atalım.
İlk baharda Civciv Yetiştirmek
Bahar kuşkusuz civciv yetiştirmek için en popüler zamandır, sonuçta, civcivler, tavşanlar veya ördek yavruları hep bu aylarda çıkarırlar.
Çiftlikler ilkbaharda civciv ve ördek yavrusu stoklamaya başlar, böylece sezona çok sağlam girerler. Çiftlikler genellikle sınırlı seçimlerle hayvan yetiştirirler. Çok üretir çok satarlar.
Sizin için bir civciv lazımla güvenilir ve göz önünde bulunan saygılı ve işini severek yapan çiftliklerden civciv alınız. Ayrıca satın alacağınız hayvanların cinsine göre beklemeniz gerekebilir.
İpucu: Bu işe yeni başlıyorsanız. Cins seçiminize dikkat edin süs tavukları daha narin ve ilgi isterler.
Bir çok tavuk bakıcısı, en güçlü ve en sağlıklı civcivlerin ilkbaharda doğduğuna inanır.
Kesinlikle ilkbaharda doğal bir döngüyü takip etmek daha iyidir. Bu ilk bahar aylarında hayvanlarınız için güzel bir ortam oluşur sıcaktan dışarı çıksalar dahi hava çok soğuk olmayacağı için vücut sıcaklıklarını sağlayabilirler.
Civcivleriniz için böle yeşil bir ortam ayarlayarak haftada 3,4 kez çıkararak otlatmanız onlara bağışıklık sağlayacaktır.
Yaz aylarında Civciv Yetiştirmek
Yaz ayrıca piliçlerinizi yetiştirmek için iyi bir zamandır. Yaz aylarında elektrik kesintileri olsa da sorun olmaz. Bu yüzden sorunsuz bir şekilde onları büyütebilirsiniz.
Dışarı çıkacak kadar büyüdüklerinde dışarıda oldukları zaman diliminde suya ve gölgeye kolayca erişebileceklerinden emin olun.
Aşırı ısınmaları ve sıcak yoğunluğundan acı çekebilirler. Özellikle sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, hayvanlarınızı biraz sınırlamak gereklidir. Onları sabah serininde ve akşam serinlerin de dışarı çıkararak bunu sağlayabilirsiniz.
Yazın sıcağı ile birlikte bir sürü sinek ve diğer istenmeyen zararlı haşereler de ortaya çıkar. Enfestasyona yol açmamak için tavuk alanını olabildiğince temiz tutmaya çalışacağınızı söylemeye gerek yoktur.
Hava çok sıcakla bu sürede haftalık olarak sularına bir kaç vitamin desteyi sağlamanız çok iyi olacaktır.
Sonbaharda civciv büyütmek
Aslında, ülkenin sıcak bir bölgesinde yaşıyorsanız, kademeli olarak uyum sağlayabileceklerinden, Sonbahar civcivleri daha hızlı gelişebilir.
Son baharda civciv alabilirsiniz. Rahatça büyütürsünüz ama çok küçük civcivleri tercih etmem havalar çok soğumadan gelişimlerini tamamlamaları önemlidir.
Ortamın her zaman temiz olduğundan emin olun… Kirlilik her zaman hastalık getirir.
Son baharda ani sıcaklık değişimlerinden hayvanlarınızı korumak için tüylenmelerinin tam anlamıyla gerçekleştiğine emin olun muhtemelen 15 haftalık civcivlerimiz kendini soğuktan koruyabilecektir.
Şanslıysanız ve zamanlamanız iyi ise, yani yumurtalarınızı şubat ayında alırsınız.
Kışın Civciv Büyütmek
Kuşkusuz bu durum civcivlerinizi zorlayacağı için ciddi ayarlamalar yapmanız gerekecek. Sıcaklık ışık gibi bir çok unsura ihtiyacınız olacaktır.
Kış civcivleri ‘sağlamlıkları’ ile bilinmemektedir. Birçok yetiştirici bu durumu onaylamakla birlikte kıştan kalma civcivlerin daha sağlıklı ve sağlam olduğunu bildirirler.
Bu durum doğru olsa da oldukça zorlu bir süreçtir girmek istemeyebilirsiniz.
Baktığınız civcivleri kısa sürede dışarı bırakmayı düşünüyor iseniz tamamen tüylendiklerinden emin olun 5,6 Aylık olmadan bırakmanızı önermem.
Notlar: Sonuç olarak en iyi civciv çıkarma sezonu ilk bahar en iyi civciv bakma sezonu ise son bahardır. 🙂 Kışın civcivlerle uğraşmak zordur.