Civcivlerin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak için uygun kafes koşulları sağlamanız gerekir. Civcivlerin belirli ısılarda ve ışıklandırma altında, hijyenik bir ortamda büyümesi gerekir. Civcivlerin hastalanmaması veya gelişimlerinin eksik olmaması açısından kafes ile ilgili önemli noktaları ihmal etmemek, olabildiğince hassas olmak ve özenmek gerekir. Civcivlerin en temel ihtiyaçları barınma ve besindir bu nedenle civciv kafesleri hakkında bilgi sahibi olmadan civciv yetiştirmek oldukça zordur.
Civciv Kafesi Sıcaklığı
Yumurtadan yeni çıkmış civcivler için, kafesin sıcaklığı başlangıçta 35 derecede sabit tutulmalıdır. Civcivler büyümeye başladıkça ve tüyleri uzamaya başladıkça kafesin sıcaklığı her hafta 5 derece düşürülmelidir. Sıcaklığın düşürülmesi en fazla 27,28 kadar olmalıdır daha fazla düşürmek civcivlerin üşümesine sebep olabilir. Kafes ısısını otomatik sıcaklık ölçer anahtarları ile ölçebilir ve dengeleyebilirsiniz.
Civciv Kafesi Işıklandırma Ve Havalandırma
Civciv kafeslerinin oksijen giriş çıkış havalandırma sistemi oldukça önemlidir. İlk 2 gün havanlandırmaya gerek duyulmaz. Ancak 3. günden itibaren kafesin havalandırılması gerekir. Kafes içerisinde rüzgarda kalan civcivler üşüyerek hasta olabilirler. Bu nedenle hava girecek şekilde ancak kafesin ısısını etkilemeyecek şekilde havalandırma sistemi ayarlanmalıdır. Kafeslerde yapay gün ışığı aydınlatması kullanmak gerekir ve civcivlerin yumurtadan çıktıktan sonraki ilk bir hafta sürekli olarak ışık olmalıdır. Gün ışığı sağlandığı taktirde artık ilave olarak aydınlatmaya gerek duyulmaz.
Civciv Kafesi Yemlik Ve Suluklar
Kafes içerisine yerleştirilecek yemliklerin tercihen sabit yemlikler olması daha avantajlıdır. Civcivlerin boylarına ve boyutlarına uygun olacak şekilde yemliklerin seçilmesi gerekir. Yemliklerin içi sürekli olarak kontrol edilmeli belirlenen ölçüde yem yediklerinden emin olunmalıdır.
Kafes içerisinde bulunan sulukların içerisinde sürekli olarak taze ve bol su bulunmalıdır. Ancak önemli olan civcivlerin suluklar nedeniyle kendilerini ıslatmasına imkan tanımayacak şekilde sulukların kafese yerleştirilmiş olmasıdır. Islanan civcivler üşüyerek hasta olma riski taşırlar. Bu nedenle suluklar konusunda hassas olmak gerekir.
Civciv Kafesi Hakkında Önemli Noktalar
Civciv kafesi hazırlarken ve civcivleri yetiştirirken mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bu noktalara dikkat etmek civcivin sağlığı açısından önemlidir. Civciv kafesi hakkında önemli noktalar:
- Kafes içerisinde bulunan kağıtların 10. günden itibaren her 3 günde bir değiştirilmesi gerekir.
- Kafesin civciv sayısına göre yeterli bir yaşam alanı sunması gerekir.
- Sıkışık yaşayan civcivlerin gelişimleri olması gerektiği gibi gerçekleşmez. İstenmeyen aksaklıklar yaşanabilir.
- Kümes tabanına serilen kağıdın üzerine talaş, mısır koçanı parçaları, arpa sapı gibi maddeler serpilmelidir.
Civciv kafesine özen göstermek civcivlerden alınacak verimin artmasını sağlar.