Piliç ve tavuklara düzgün bakmak çok iş gerektirir, ancak çok zor bir iş değildir yapılabilir! Buna, onları beslemek ve ırklarını bilmek dahildir.
Piliçlerini nereden alacağınıza karar verin. Onları yerel bir tavuk çiftliğinden satın alabilir veya sık sık bunların üretimini yapan birini bulabilirsin. Onları bir çiftlikten alman önerilir çünkü bu işle uğraşan meslek haline getirmiş kişiler (cinsiyetlerini bulma) ve onlara hayatının ilerleyen dönemindeki çeşitli hastalıklardan koruyacak aşıları veriyorlar. Piliçlerini almadan önce, onları koyacak bir kutu ya da kafesinin olduğundan emin olmalısın.
- Şimdi elinizdeki kutuyu bir gazeteyle alt kısmını düzenli bir şekilde sarmalayın ki pislikleri temizleye bilesiniz. Özellikle genç civcivler için tasarlanmış piliç için özel tasarımlar mevcuttur. Temin Ede bilirsiniz.
Bir su kabı hazırlayın. Civcivlerin düşüp boğulamayacak kadar küçük olmasına dikkat edin. Boğulmayı önlemek için civcivleri oynamaya ikna etmek için temiz, renkli mermerleri suya koyun (bu yöntem suyu içilmesi için onları eğitir).
Piliçleri sıcak tutabilmeniz için kafesin / kutunun bir noktasına her zaman işaret eden bir ısı lambasına sahip olun. En az 60 watt olduğundan ve piliçlere çok yakın olmadığından (onları canlı canlı pişirmek istemezsiniz!). Bir sürü gazete sarmayı unutma; Boylarına rağmen, civcivler ve tavuklar çok pislik içindedirler.
Farklı ırkları ve standartlarını bilin. Bazı hayvanlar soğukta hayatta kalmak adına daha dayanıklı iken bazı tavuklar sıcağa ihtiyaç duryarlar.
- Seçtiğiniz cins tamamen sizin amacınıza bağlıdır. Bazıları yumurta almak için tavuk edinir, bir kısımda yumurta satmak için diğer bir kısımda sadece evcil hayvanlar ya da tavuklar istiyor.
Yaşadığınız çevreye uygun bir cins seçtiğinizden emin olun. Ayrıca, büyüdüklerinde açık alan inşa edebilecek bir yeriniz olduğundan da emin olun.
Sahip olduğunuz tavukların sayısına göre büyüklükte bir kümes yapın. Piliçleri 4-5 hafta arasında açık alana taşıyabilirsiniz.
- Büyük alanımızda yürüyebilecekleri bir ortam, büyük bir su kabı (tavuklar yaz aylarında daha çok suya ihtiyaç duyarlar), büyük bir gıda kabı olmalıdır.
- Her iki tavuk için en az bir yuva daha fazlası için birden fazla yuvaya ihtiyacınız var. Bir çatı ve rüzgardan kaçınacak bir yer olduğundan emin olun. Kötü bir yuva olsun istemiyorsanız yapmak için acele etmeyin, sekiz ile on dört ay arasında yumurtaya başlamazlar. Yuvalar duvarda bulunuyorsa, onları çivilemek için hafifçe öne doğru eğin.
Sürünüzü koruyun. Kafesimizi yaparken telin yere geldiğinden emin olun, böylece hiçbir şey içeri giremez ve böylece tavuklarınız rahat olur. Yumuşak veya komşu köpekler ve kediler, kümesi açmaya çalışabilir.
- Rakun, armut, yılan ve av kuşları gibi vahşi hayvanlar her zaman tehdittir. Vahşi rakunlar ve gelincikler çoğuda, başlarını içeri alabilir, vücudu takip edebilirse, içeri girerek hayvanlara zarar vere bilirler kafeste delik bırakmayın.
- Her zaman kafesin etrafındaki çizikler için zemini kontrol edin veya “kırılmaya” yüz tutmuş noktaları gözlemleyin. Tor ve sağlam bir zemin Tavukların zarar görmemesi için iyi bir savunma hattıdır. Bir horoz, var ise kümesinizde diğer tavuklarınızın tüylerini kaybetmelerini önlemek için en azından on tavuk içermelidir (eğer bir horoz on tavuktan daha azına sahipse, tavuklarınız tüysüzleşecektir).
- Bazı horozlar, kafese kümese girdiğiniz zaman size saldırmaması için “eğitilebilir”. Diğer yandan, bazı horoz cinsleri her zaman agresif ola bilirler ve kafese girerken önlem alınması gerekir. Bir tavuğunuz yaralanırsa, umudunuzu kaybetmeyin. Tavuklara Neosporin, bandajlar ve antibiyotikler verebilirsiniz. Bir tavuğunuz yaralanırsa, onu kafeste kümeste bırakmayın. Tavuklar içgüdüsel olarak kırmızıya duyarlıdırlar; Bu durumda, kırmızı kandır ve onlar için yiyecektir.
Piliçlerine özel bir besleyici yem ver. Civcivlerinizin düzgün gelişimini sağlamak için daha fazla protein ve dengeli bir diyet sağlar. Onlara 6-8 haftalık kadar günlük besi yemi verin.
- Piliçlerine küçük oldukları ve daha yaşlı tavuklar kadar ihtiyaç duymadıkları için çok fazla yem vermeyin.
- Piliçlerini dogduktan sonra dogrudan beslemeyin, kuluçkadan bir gün sonra besleyin..!
- İki tip piliç yemi var, ilaçlı ve ilaçsız. Geçmişte civcivlerinize aşı yapmadıysanız onlara ilaç vermeyi düşünün.
Yaşlı tavuklarınıza normal yem verin. Tamamen yetiştirilen tavukların, çok fazla protein gerektirmeyen piliç yemlerine ihtiyacı yoktur, ancak onlara sağlayabileceğiniz bir takım şeyler vardır.
- Eritilmiş istiridye kabuklarını kalsiyum için kendi yemlerinde karıştırın böylece sağlıklı yumurtalar bırakır (yumurtaların kabukları yumuşaksa önemlidir).
- Yiyeceklerini öğütmek için kum verin. Tavuklarınız sadece kulübede yaşıyor ise onlara doğal yaşamlarında ihtiyaç duydukları şeyleri sağlamalısınız. Açık bir araziye sahipseniz gerek yoktur. Hayvanlarınız kendileri o ihtiyaçlarını gidere bilirler.
- Tavuklarınıza ev artıkları verin. Onu seviyorlar ve onlar için çok iyi, sadece narenciye, avokado, sarımsak, soğan veya çiğ patates gibi yiyecekleri bütün halde yiyemeyeceklerini bilmelisin parçalayarak yardımcı olmalısınız.
Her zaman tatlı su sağlayın. Düşmelerine ve boğulmalarına neden olabilecek bir suyun ve tavuklarınız için çok derin olmadığından emin olun.
- Suluğunuzu haftada bir kez (veya her 2 haftada bir) temizleyin ve her gün taze su ile doldurun.
- 10 civarı tavuğunuz varsa birden fazla su kabı sağlayın. Serbestçe tavuklarınız varsa, biri dışarıda, biri de kendi alanlarında bulunsun.
Kümesi en az ayda bir kez temizleyin. Bunu yapmazsan tavukların kirlenir, muhtemelen hastalığa yakalanırlar, yumurtalar kötüye gidecek ve kümes akıntıları muhtemelen betonlaşacak ve hastalıklara yol olacaklar.
- Kötü yumurta atın. İyi yumurta varsa, saklayın. Bir yumurtanın kötü olduğunu söylemek suyla dolu bir bardak içine koyarsınız, yüzerse kötüdür ama batar ise iyi olduğu söylenir.
- Pislikleri bir çuvala doldurarak imha çukuruna ata bilirsiniz.
- Tüm besleyici kaplarını dezenfekten yapın yıkayın ve çıkmayan yem parçacıklarını fırçalayın..!
Çok kirli ve pisliğinden dolayı öne çıkıyorsa tavuğunuzu temizleyin. Tavuklar doğal olarak kendilerini temiz tutarlar, ancak zaman zaman temizlenemezler onları yıkamak en iyisidir.
- İki küvete su, dodurun biri sabunlu ve bir diğeri açık normal bir şekilde doldurun. Tavuğu sabunlu küvete koyup temizleyin. Ardından, sabunu durulamak için temiz küvete koyun. Tavuklarınızı soğuktan korumak için düzgün bir şekilde kurutun.
Tavuklarınızı bir süre serbest bırakın. Tavuklarınıza bir kümeste bakıyor iseniz. Ara sıra dışarı bırakın onlar için yeşillik ve gerekli faydalı mamülleri yemeleri için fırsat verin sizde bir kenarı çekilerek onları huzurlu bir şekilde izleye bilirsiniz.
- Onları dışarıda bırakmamayı tercih etmezseniz, en azından kümeslerine biraz çim atın.
Tavuklarınızı bakıma sokun. Tavuklarınız için elinizden gelenin en iyisini yapmak için (ve diğer ihtiyaçları için) onlara bakım yapmayı düşünün.
- Saldırgan horozlarınızın gagalarını kese bilirsiniz.(Uzman Bir Kişiye Kestirin Yada Bilgili Bir Şekilde Kesin) Horoz saldırıları sırasında bıçaklanmak istemiyorsanız, bu daha da önemlidir.
- Tavuk kanatlarını kese bilirsiniz. Tavuk çok yüksek uçabilir ve kaçabilir, bu durumda herhangi bir yaralanma veya kaçıştan kaçınmak için onları kesmek en iyisidir.
- Tavukların gagalarını ve pençelerini kesin. Gagalar ve pençeler bazen çok keskinleşebilir ve kırpmazlarsa bir miktar zarar verirler.