Civcivlerin sürekli üzerinde bulunarak kanını emen ve gelişimini yavaşlatırken, bir çok hastalığın da bulaşmasına sebep olan dış parazitlerin başında bitler gelmektedir. Mücadele edilmediği sürece de bu bitler üreticilere oldukça fazla zararlar vermektedir. Bu yüzden üreticilerin çoğu, internet ortamında civcivlerde bitlenme sebepleri ile ilgili aramalar yapmaktadır.
Bitlerin Özellikleri ve Yol Açtığı Problemler Nelerdir?
Bitler civciv ve tavuklarda çok fazla probleme sebep olabilmektedir. Bunlar; kan emdiklerinden kan yolu ile hayvanlara birçok hastalığın bulaşmasına sebep olurlar, genellikle geceleri beslenirler gündüzleri ise gizlenirler, yumurtaların ağırlığını % 3’e kadar düşürebilirler, yumurta üretimini ise % 15’e kadar düşürürler, yumurta kabuklarında incelme ve üstlerinde ise lekelenme oluşur ve hayvanlarda stres ve saldırganlığa sebep* olur olarak sıralanabilmektedir
Civcivlerde Bitlenme Sebepleri Nelerdir?
Civcivlerde bitlenme olayı yaygın olarak görülen bir durumdur ve hemen hemen her kümeste olabilmektedir. Bu bitler genellikle topraktan veya diğer hayvanlardan geçmektedir. Bitlenmenin en büyük nedenlerinin başında yeterli ve düzenli temizliğin yapılmaması gelmektedir. Kümesler mutlaka düzenli olarak temizlenmeli ve ilaçlanmalıdır. Özellikle kuluçka yerleri de sürekli olarak daha detaylı temizlenmeli ve havalandırılmalıdır.
Civcivlerde Bitlenmeden Nasıl Kurtulunur?
Civcivlerin bitlerden kurtarmanın bilinen üç yolu bulunmaktadır. Bunlar kümes temizliği, toprak banyosu ve ilaçlamadır. Kümes temizlikleri 1 ile 2 ayda bir düzenli olarak yapılmalı ve temizlik esnasında mutlaka maske ve eldiven kullanılarak hastalıklardan korunulmalıdır. Kümeslerin pislikleri temizlendikten sonra zararlıların ölmesi için dezenfekte işlemi yapılmalıdır. Bu işlem sonucunda ise kümesin altına kireç dökülebilir ve talaş serilebilir.
Toprak banyosu ise, civciv ve tavukların kümes dışında rahatça dolaşabilecekleri alanların bulunması ile gerçekleşmektedir. Hayvanlar gezerken topraklara kendilerini sürterek bit ve diğer parazitlerden kendisini temizler. Bu yöntem bitle mücadelede en etkili doğal bir yöntemdir. Hayvanların daha rahat temizlenebilmesi için kümes civarlarına ince kumların dökülmesi de temizliğe oldukça yararlı katkı sağlamaktadır.
Tavuklarda bir görüldüğü zaman mutlaka ilaçlama da gerekmektedir, aksi halde bitler ölmez ve tekrar çoğalmaya başlayabilir. Kullanılacak ilaçlar için mutlaka veteriner tavsiyesi alınmalı, insan ve hayvan sağlığına zararı olmayan ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilaçlama işlemi ise en fazla 2 ayda bir tekrarlanmalıdır.