Denizli Horozu
Denizli, Denizli horozuyla tanınır. Denizli horozu sadece antik çağlardan beri Denizli’de yetiştirildi. Sert çevre şartlarına uyarlanmıştır. Denizli horozu başından bugüne kadar bulaşıcı hastalıklara dirençli olması ile bilinir.
Denizli Horozu
Genetik potansiyelini koruyarak ve Denizli’nin yanındaki diğer illerle bu potansiyeli paylaşarak çok çaba sarf ettiler. Denizli horozunun görünümü şöyledir: Uzun bacaklar, uzun boyun ve güçlü boyun yapısı, geniş ve derin göğüs yapısı ve şık ve güzel kuyruğa sahip bir yapısı vardır.
Denizli Horozunun gözleri siyah ve sürmelidir. Bacakları koyu gri veya mor, ibik balta ibik şeklinde, kulakçık kırmızı veya kırmızı üzerinde beyaz benekli genel renk, siyah kirli beyaz ortaklaşa karışım halindedir. Bazen kanat tüyleri üzerinde kahverengi renkler bulunur. Al horozlarda ise siyah-kırmızı ortaklaşa karışım halindedir. Canlı ağırlık ortalama 3-3.5 kg. civarındadır.
Denizli Horozları’nın ötüşleri bütün kabiliyetin ortaya konulmasıyla yapılır. Ötüşleri, ötüş anındaki vücut pozisyonuna göre Aslan Ötüş, Kurt Ötüşü, Yiğit Ötüşü, Pus Ötüşü olmak üzere 4’e ayrılır.
Kısacası Denizli Horozu ülkemize has bir cinstir kümeslerimiz de barındırmamız Gereken bir ırktır.