Tavukları doğal yoldan yetiştirmek, onları kendi başlarına serbest bırakmak anlamına gelmez, bunun yerine sürünüz için yaptığınız seçimleri doğru yapmak anlamına gelir.
Bazıları, doğal tavuk bakmanın, kuşların kendi başlarının çaresine bakmasının geceleri ağaçlarda tünemesinin ve yiyeceklerini bulmasına doğal tavuk bakıcılığı diyor çünkü eskiden tavuklar bu şekilde tutuluyordu.
Eski zamanda büyük annelerimiz ve büyük babalarımız tavuklara kendi ev artıklarını verir hastalandıklarında ise onları ev ilaçları ile iyileştirmeye çalışırdılar. Bu da bu tavukları sağlam genelere sahip bir mirasa dönüştürüyor anlayacağınız bir tavuk yetiştirmek istiyorsanız ve doğal olsun diyorsanız öncelikle bu miraslardan edinmelisiniz çünkü genleri çok güçlü oluyor…
BAŞLANGIÇ
Doğal tavuk bakıcıları antibiyotik ve kimyasal ilaçlar kullanmadıkları için, hayvanları hastalandıktan sonra onları doğal bir sürece burakırlar. Bu durumda hayvanlarınızın hastalığı doğal yollarla atlatması için yapmanız gereken bu süreçte onlara doğal besinler vermek ortamı temiz tutmak ve havalandırmayla desteklemek gerek acık alanda olan tavuklar için havalandırma gereksinimi olmasa da onlar için önemli ölçüde besin takviyesi yapmalısınız.
Aynı biz insanlar gibi hastalandığımızda yemek yemeli ve güçlenmeliyiz tavuklarınıza da aynı gözle bakmalısınız…
Hastalanan tavuklarınız için bolca yeşillik vermeli onları özgürce gezdirmelisiniz kendilerine iyi gelen şeyleri bulur ve tüketirler. Sizin yapmanız gereken ise onları rahatsız edecek unsurları ortadan kaldırmak olacaktır.
DOĞAL BESLENME
Tavukların ihtiyacı olduğu besin değerleri ve besinler için en iyi yol iyi bir şekilde formüle edilmiş ticari olarak üretilmiş bir rasyonla beslemektir. Bu süreçte sizlere sadova yem öneririm yüzde yüz organik üretimli bu yem tavuklarınızın ihtiyacını karşılayacaktır.
Hayvanlarınızı serbest dolaştırmıyorsanız yukarıdaki dediğim yem markasına bakmanızı öneririm.
Serbest gezinen tavuklarınız için doğal olarak günlük belli bir miktar arpa buğday mısır sağladıktan sonra kesinlikle onlara yiyebilecekleri sağlam yeşillikler vermelisiniz.
Tavuklar İçin En İyi Yeşil Besin “Karahindiba” A, B, C, E ve K Yanı sıra manganez ve kalsiyum içerir. Hayvanınızın bağışlığını güçlendirir onları tüm hastalıklardan korur…
Tavukların tadını çıkaracağı diğer vitamin ve mineral ile dolu yabani bitkiler:
- arı balsamı
- acı tere
- kuş otu
- ısırgan otu
- Genus Bitki şişman tavuk
- tavuk otu
- madenci marul
- semizotu
- muz
- yabani havuç
- vahşi sardunya
- dağ çileği
- menekşeler
- civanperçemi
- kuzukulağı
BU BİTKİLERDEN KAÇININ
Bir çok bitki tavuklar için zehirlidir. Onlara açelya, nergis, yüksük otu, çobanpüskülü, vadi zambağı, lobelia, acı bakla, keşiş otu, dağ defnesi, itüzümü, dürtme, ormangülü, trompet asma veya yabani mantar vermeyin.
DAHA FAZLA SEÇENEK VE UYARILAR
Tavuklar böcekleri sever ve böcekler de besleyicidir. Bahçedeki yağ kurtçukları ve patates böcekleri, yaprak bitleri, tırtıllar, kırkayaklar, hamamböcekleri, cırcır böcekleri, çekirgeler, haziran böcekleri, kırkayaklar, güveler, sümüklü böcekler, örümcekler ve termit larvaları iyi seçeneklerdir.
Mutfak artıkları, bahçe atıkları ve artık süt, tavuklarınıza sağladığınız doğal beslenmeyi artırabilir. Organik kuşlar yetiştiriyorsanız, onlara organik olmayan ekstralar vermeyin. Bazı artıkların küflü veya çürük olmamasına dikkat edin ve onlara avokado, narenciye, abur cubur, patates veya patates kabuğu, domates yaprakları veya kabuğu, ravent, tuzlu veya şekerli yiyecekler, tatlılar ve pişmemiş fasulye, makarna veya tavuk vermeyin.
Bunların yerine bahçenize kabak ekin tavuklar kabağı sever bir kaç hafta aralıklı kabak verebilirsiniz.
YARI ZAMANLI VETERİNER OLUN
Özellikle antibiyotik ve temel ilaçlardan uzak durmayı seçerseniz, tavukları tedavi eden bir veteriner bulmak zordur.
Taze veya kurutulmuş kekik popülerdir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kuş gribi, koksidiyoz, E. coli, enfeksiyöz bronşit ve salmonellaya karşı etkili olduğu kanıtlanmış antibiyotik özelliklere sahiptir. Kekik yağı, organik tavuk çiftliklerinde kullanımı yaygın olan bir yöntemdir.
Öğütülmüş tarçın, antibakteriyel özelliklere sahip ve iltihabı azaltan bir antioksidandır. Maydanoz, yumurtlama kapasitesini artırır ve A, B, C, E ve K vitaminleri açısından zengindir.
SARIMSAK
Sarımsak, doğal yolla yetiştirilen tavuklar için yaygın olarak bilinen bir başka bitkidir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve önleyici olarak solunum sağlığını artırır. Sarımsak tüketen tavukların, tedavi edilmeyen kuşlara göre akarlar, bitler ve diğer parazitlerden daha az rahatsız olduğu söyleniyor.
Sürünüzün suyuna taze, ezilmiş sarımsak ekleyin veya taze sarımsak içeren ikramlar sunun. Sarımsak deriden dışarıya sızar. Akarlar buna tahammül edemedikleri için, sürünüzü yuvalarına çevirmek istemeyecekler.
“Uzmanlar sarımsakla beslenen tavuk yumurtalarının daha hafif olduğunu iddia ediyorlar. Araştırmacılar, sarımsağın yumurtaların kükürt içeriğini bir şekilde azalttığını düşünüyor. “
ÇİÇEKLERİN GÜCÜ
Çiçek esansları su bazlıdır ve küçük şişelerde satılır. Doğrudan orijinal şişeden veya başka bir seyreltilmiş formda bir seferde yalnızca birkaç damla kullanılır.
Çiçek özleri duygusal sorunları ele alır. Aspen korkmuş tavukları yatıştırır, bu yüzden, ele alındığında panikleyen kuşları sakinleştirmek için harikadır. Ilex (Holly), ellerinizi gagalayan yada size saldıran horozlarınızı sakinleştirmek için kullanılan çok önemli bir kokudur.
MAKALEMİZİ FAYDALI BULDUYSANIZ BİZE DESTEK İÇİN AŞAĞI YORUM DÜŞ !
Güzel bilgiler çok tesekkürler.
Sarımsak maydanoz kekik ve tarçın bunları sürümüze nasıl yedirmeliyiz. Hangi yöntemler ile detaylı açıklama yaparsan sevinirim. Yumurta yemi(c.p.) için yorum yapabilir misin faydası veya zararı olarak ..bilgiler için teşekkürler
Bu ürünleri yemlerine karıştırarak yada sularına katarak verebilirsiniz. Eczanelerden bu ürünlerin yağını alarak 1 lt suya 4 damla gibi bir formulle uygulanabilir. CP yem konusunda pek bilgim yok kullanmadım hiç 🙂