Döllü Yumurta

Döllü yumurta normal şartlarda 24 saat içerisinde dışarı çıkar. Bu süre boyunca tavuğun içinde kaldığı için embriyo döllenmeye devam eder. Yumurta dışarı çıktığı andan itibaren soğumaya başlayacağı için, döllenme oranı giderek azalır ve biter. Eğer yumurta dışarda iken ortam sıcaklığı 27 derecenin daha altında ise bu durumda yumurtanın döllenme ihtimali kalmaz. Döllü yumurta için ideal ortam sıcaklığının 27 derece üzerinde olması gerekir.

Döllü Yumurtayı Saklama Koşulları

Döllü yumurta doğru bir şekilde depolanmaz ise gelişim durur ve yumurta bozulur. Döllenmiş haldeki yumurta için %16-18 derece arası bir sıcaklığa gerek duyulur. Bununla birlikte bir döllü yumurtanın bekleme süresi en fazla bir hafta olmalıdır. Bu süreden daha fazla kuluçkada bekletilen yumurtalar telef olur. Döllü yumurta için uygun ortam koşullarını hazırlarken şunlara dikkat edilmesi gerekir;

  • Depolanma aşamasında döllü yumurta sayısının az olması önemlidir.
  • Kuluçka döneminde ısı ve nem en önemli olan iki faktördür.
  • Yumurtalar depoda sabit bir pozisyonda bekletilmelidir.
  • Yumurtaların uygun durumda 2 saatte bir el yardımı ile çevrilmesi önerilir.
  • Uygulama esnasında küçük yumurtaların tespit edilerek dölleme işlemlerinin iptal edilmesi gerekir.

eggs-1510449_1920

Döllü Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Bir yumurtanın kısa bir gözlem ile döllü olup olmadığı anlaşılabilir. Ancak bu işlem için elektronik tespit cihazları gerekir. Horozlar ile birlikte yaşayan tavukların yumurtaları çiftleşmeleri durumunda genelde döllü olur. Ancak her ihtimal göz önüne alındığında bazı yumurtaların çiftleşmeye rağmen döllenmemesi de söz konusu olabilir.

Döllü yumurta içerisinde gelişmiş çok küçük bir embriyo bulunur.  Dölsüz bir yumurtada ise sadece dişi üreme hücresi yer alır. Embriyo bu hücrenin yaklaşık 8 kat büyüklüğündedir.  Dışarıdan bakıldığında döllü yumurta kabuğunun dış kısmında çok küçük bir beyaz halka görülür. Bu nokta görünümündeki yuvarlak, embriyo ya da döllenmiş olan hücrenin kendisi değil, etrafında bulunan beyaz zarlı yapıdır.

Döllü yumurta üzerinde bulunan beyaz nokta, biraz daha büyük ve belirgin olur. Daha hacimli olarak göze çarpar. Elektronik bir cihaz kullanıldığı taktirde yumurtanın döllü yumurta olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Normal şartlarda yumurtanın ne durumda olduğunun anlaşılabilmesi için ancak yumurtanın kırılarak içinin görülmesi gerekir.

Kuluçkalık Yumurta Satanlar

Kuluçkalık yumurta satanlar, üreticiler açısından büyük bir fayda sağlar. Döllenmiş yumurtalar hazır halde bekletilir ve üreticilere sunulur. Bu sayede üreticiler aldıkları yumurtaları kuluçka makinesine yerleştirerek tavuk yetiştirmeden kolayca yavru elde edebilir. Kuluçkalık yumurta satanlar yeni üretim yapacaklar için de oldukça önemli bilgiler verir.

Kuluçkalık yumurta satanlar aracılığı ile yumurta alırken alınacak yumurtanın bekleme süresine dikkat etmek gerekir. 7 gün bekleme süresi, kuluçka dönemi için idealdir. 7 günden daha fazla bekletilmiş olan yumurtaların tercih edilmemesi gerekir. Uygun yumurtalar tercih edilirse kuluçka döneminden istenilen sonuçların elde edilmesi mümkün olur.

 

Yorum yapın