Elle Keçi Sağımı Taze süt temini için birkaç keçi yetiştiriyorsanız, keçi sağmak sizin için en önemli kısımdır. Elle Keçi Sağımı Birkaç keçi veya küçük bir sürü için herhangi bir otomatik veya elektrikli sağım makinesi kullanmanıza gerek yoktur. Keçilerinizi elle kolayca sağabilirsiniz. Daha önce bir keçinin nasıl sağılacağını anlattık .
Burada bir keçinin elle nasıl sağılacağı hakkında daha fazla bilgi vereceğiz. Elle keçi sağmak çok kolaydır, hatta hiç tecrübeniz olmadan da yapabilirsiniz. Bazı insanlar keçi sağmanın inek sağmaktan daha zor olduğunu düşünse de.
Ama deneyimlediğimiz kadarıyla elle keçi sağmak inek sağmaktan çok daha kolay. Azim, sabır ve istekli ve emziren bir katılımcı ile sağmal keçileri elle kolayca yağlayabilir ve uzman bir keçi sağıcısı olabilirsiniz.
Bir keçiyi elle sağmak için adım adım süreci takip etmeniz yeterlidir. Alıştırma mükemmelleştirir ve keçilerinizi düzenli olarak sağarsanız uzman bir keçi sağıcısı olursunuz.
Elle Keçi Sağmak İçin İhtiyacınız Olan Şeyler
Keçilerinizi elle sağmak için bazı temel şeylere ihtiyacınız olacak. Keçi sağımı için gerekli şeyler aşağıda listelenmiştir.
- yaka
- Besleyici
- Tane
- Metal kova
- Sağım Standı
- Yıkama suyu ve kaynatılmış yıkama bezi.
- Keçilerinizi enfeksiyondan korumak için sağım sonrası balsamı, daldırma veya sprey.
Elle Keçi Sağma
Elle keçi sağmanın adımları aşağıda listelenmiştir.
Adımları dikkatlice okuyun ve her adımı çok dikkatli bir şekilde yapın.
Süt Kovasını ve Taneyi Hazırlayın
Besleyiciyi sağım standında tutun. Sonra içine biraz tahıl koyun (yaklaşık 1 libre tahıl koyun). Besleyicide aşırı tahıl tutmayın. Çünkü fazla tahıl keçilerde şişkinliğe neden olabilir.
Sağım için Keçi Yakala
Besleyiciye tahıl yerleştirdikten sonra sağım için keçiyi yakalayın. Doe’nuzun bir tasması varsa, tasmayı tutabilirsiniz. Veya yakaya bir tasma takın ve onu sağım yerine götürün.
Sağım İşini Diğer Keçilerden Ayırın
Sağım işlemi ayrı bir yerde yapılmalıdır. Sütünüzü sağmak için ayrı bir oda/yer yaparsanız daha iyi olur. Sağım sırasında başka keçilerin varlığı sağım geyiği rahatsız eder. Bu nedenle, sağım sırasında dişileri ayrı bir yere getirin.
Doe’yu Sağım Standına Yerleştirin
Onu tahılla cezbederek dişi geyiği sağım standına götürün. Yiyecek ilginç bir şey bulursa, sağım standında ayağa kalkacaktır.
Ve geyik orada yem veya tahıl olduğunu bilirse, o zaman başını payandadan geçirecektir. Doe kafasını içinden geçirdiğinde, direği kapatın.
Destek, kapatıldıktan sonra geyiğin kafasını geriye doğru kaydırmasına izin vermemelidir. Ancak keçi için yeterince gevşek ve rahat olmalıdır.
Aynı işlemi düzenli olarak yaparak, canınız kolayca yukarı çıkıp payandanın üzerine atlayacaktır. Bu süreçle ilgili herhangi bir stres yoktur.
Doe’nuzun Meme ve Memelerini Yıkayın
Sağımdan önce keçinin meme ve meme başlarını mutlaka steril bez ve ılık su ile iyice yıkayınız. Bunu yapmak, kiri, gevşek tüyleri ve yapışan gübre parçasını temizler ve sıcaklık dişi geyiği rahatlatır ve sütün akmasına yardımcı olur.
Bu süre zarfında meme masajı yapmak oksitosin salınımına neden olarak sütün akmasını tetikler. Bu nedenle meme ve meme başlarının steril ılık bezle yıkanması çok önemlidir.
Yer Kovası
Sağım geyiğinin meme ve memelerini uygun şekilde yıkadıktan sonra kovayı sehpaya yerleştirin. Kovayı keçinin meme ucunun biraz önüne yerleştirin.
süt sağmak
Sütü emziğin içinde hapsetmek için işaret parmağınızı ve başparmağınızı emziğin tabanının etrafına sıkıca sarın. Orta parmağınızla, ardından yüzük parmağınızla ve ardından serçe parmağınızla tek bir düzgün, birbirini izleyen hareketle sıkın.
Emziğin tabanını sıkıca tutmayı asla unutmayın. Aksi takdirde süt kovaya girmek yerine doğrudan memeye geri kayar.
Emziğin ilk sıkılması bakteri ve kir içerebilir. Bu yüzden ilk sıkmayı kovanın dışına yönlendirin. Sağım yaparken, keçi sağma konusunda uzman olacağınız zaman daha az parmağınızı da kullanabilirsiniz.
Sütün emziği tekrar doldurmasını sağlamak için emziğin tabanındaki tutuşunuzu gevşetin. Bir emziği sıkın ve diğerinin tekrar dolmasına izin verin. Ve işlemi tekrar tekrar yapın.
Düzenli uygulama ile keçilerinizi sağmak için etkili bir ritim bulacaksınız. Fazla süt kalmadığını gördüğünüzde sıkmayı bırakın. Sönük bir görünümle meme uçları sarkık olacaktır.
Kalan sütü serbest bırakmak için geyiğinizin memesine tekrar masaj yapın. Sağım başına düşen süt miktarı, yetiştirdiğiniz keçi ırklarına göre değişir .
Kovayı Uzaklaştır
Sağımdan sonra kovayı alın ve diğer keçi veya hayvanlardan uzak, güvenli bir yerde saklayın. Kovayı, meraklı veya habersiz bir keçi veya diğer hayvanlar tarafından devrilmeyecek bir yerde tutun.
Emzik Dipini Kullanın
Sağımdan sonra dişi geyiği bırakmayın. Onu sağdıktan sonra meme ucu suyu kullanın. Bunu yapmak, bakterileri emziklerden uzak tutacak ve bu, keçinizin daha sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.
Keçiyi Serbest Bırak
Emzik banyosu kullandıktan sonra keçinin tasmasını tutun, desteğin klipslerini açın ve bırakın.
Keçi Sağmak İçin İpuçları
- Pratik yapmak mükemmelleştirir. Bu yüzden keçinizi sağabildiğiniz kadar sağmaya çalışın. Ve yavaş yavaş keçi sağmayı mükemmel bir şekilde öğreneceksiniz (bir uzman gibi).
- Sağıma başlamadan önce memeyi ve meme uçlarını yıkamayı asla unutmayın. Meme ve meme başlarının ılık suyla yıkanması da memenin gevşemesine ve daha fazla süt salmasına yardımcı olur.
- Sağım sırasında keçinin önünde yeterince tahıl bulundurun. Bunu yapmak, siz onu sağarken onu eğlendirecektir.
- Sadece elinizin gücüne güvenmeyin. Meme ucunun memeye yakın yarım döndürülmesi, üst kısmın kapatılmasına yardımcı olacaktır. Emziği çekmeyin veya bükmeyin. Keçiye acı, sizin için sorun yaratır!
- Sütün daha az salındığını fark ederseniz, memeye yaklaşık otuz saniye masaj yapmayı deneyin. Bunu yapmak oldukça fazla süt getirecektir.
- Sağımdan sonra meme başı suyu kullanmayı asla unutmayın. Bazı ticari emzikler, balsamlar ve spreyler de kullanabilirsiniz. Bunlar sadece keçileri daha sağlıklı tutmak için değil, aynı zamanda mastitis hastalığını önlemek için de faydalıdır .
- Sağım sırasında keçiyi asla rahatsız etmeyin. Bu yüzden diğer keçileri ve çocukları uzak tutun. Keçilerinizi sağmak için ayrılmış bir yer/oda yönetebilirseniz daha iyi olacaktır.