Güvercin Aşıları Nelerdir?

Güvercin bakımında güvercin aşıları nelerdir? sorusu çok önemli. Organizmalar, virüsler, parazitler, mantar ve protozoalar çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir. Bu sayılanların içinde virüsler dışında kalan tüm organizmalar ilaç tedavisiyle yok edilebilmektedir. Virüsler ise ilaç tedavisiyle yok edilemez. Bu nedenle; virüsler için aşı yapılması zorunludur. Virüs kaynaklı her hastalık için aşıların zamanında ve düzenli bir şekilde yaptırılması gerekir. Bilindiği gibi; aşılar öldürülmüş ya da zayıflatılmış virüs içermektedir. Bunun uygulandığı hayvanda söz konusu hastalığa karşı bir bağışıklık sağlar.

Aşılama konusunda veteriner hekimlerin desteğini almak gerekir. Aşılamanın uzman kişiler tarafından yapılması önemli. Zira, yanlış aşılamalar ve uygulamalar güvercinler için hayati tehlike anlamına gelmektedir.

Güvercin Aşıları

Aşılama konusunda güvencinlere hangi tür aşıların yapılacağının bilinmesi gerekir. Güvercinler için yapılan aşılar ikiye ayrılmaktadır. Bu iki aşı ayrı ayrı ele alınmalıdır.

Güvercinlerde Canlı Aşılar

Canlı aşılar; canlı bakterileri ya da virüsleri içeren aşılardır. Bu gruptaki aşılar açıldıktan sonra en geç üç saat içinde tüketilmek durumundadır. Bu aşılar, aşının içeriğine bağlı olarak farklı şekillerde uygulanabilirler. İçme suyu, enjeksiyon, göz-burun damlatma, gaga daldırma ya da sprey olarak uygulanabilirler.

Bu aşılar Süt Aşı olarak da bilinir. Bu adı almasının sebebi; içme suyuyla verilirken aşının zarara uğramaması için aşı suyuna süt karıştırılmasıdır. Bu aşılar, güvercinlerde daha çabuk bağışıklık sağlarlar. Virüslerin giriş yerleri olan ağız, burun, boğaz ve bağırsak yüzeylerini korur.

Güvercinlerde İnaktif Aşılar

Bu aşılar, ölü aşı olarak da bilinirler. Enjeksiyon yöntemiyle uygulanırlar. Enjeksiyonla, deri altı, kas içi yolla uygulanmaktadırlar. İnaktif aşılar, uygulanması kolay aşılar olmakla birlikte kısa aralıklarla tekrar edilmeleri gerekli olan aşılardır. Kan dolaşımında bağışıklık yani antikor şekillendirirler. Etkin koruma sağlarlar.

Bu aşı çeşitleriyle ilgili önemli bir konuyu da belirtmek gerek. İnaktif ve canlı aşılar birlikte uygulandıklarında en etkili bağışıklık sağlanabilir.guvercin asilari nelerdir

Güvercinlere Aşı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aşılar, biyolojik ürünlerdir. Bu nedenle; çok çabuk bozulma riskleri bulunmaktadır. Bu riskler göz önüne alındığında aşıların soğuk zincirde taşınmaları gerekir. Aşıların iyi bir şekilde muhafaza edilmeleri önemli hususların başında gelmektedir. Aşıların üzerinde muhafaza şartları yer almaktadır. Bu muhafaza şartlarına dikkat edilmelidir. Talimatlara harfiyen uyulması gerekir.

Bir aşının buz aküsüyle verilmesi o aşının muhafaza edildiğini göstermez. Bir başka deyişle bu bir garanti değildir. Yalnızca bu kriterden yola çıkarak hareket edilmemelidir. Aşı şişesinin şişelerine dikkat edilmelidir. Ağzı ve kapağı gevşemiş olan şişelere güvenilmemelidir.

Aşının yetkili kişilerden alınması gerekir. Aşıların üzerinde imal tarihleri, seri numarası ve son kullanma tarihleri kesinlik yazmalıdır. Türkiye ‘de ruhsatı olmayan pek çok aşı bulunmaktadır. Bu aşılar yurt dışından kaçak yollarla gelmektedir. Bu nedenle; aşı alınırken çok dikkat edilmesi gerekir.

Aşılamada Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Aşılama ciddiye alınması gereken bir husus. Zira, yanlış ve bilinçsize yapılan aşılar tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Aşıların, soğuk zincir kuralına göre saklanmış olması gerekir. Aynı zamanda bu kurala göre taşınmış olması da son derece önemli.

  • Aşı, kuşlar sağlıklıyken yapılmalıdır. Hasta olan kuşlara aşı yapılması önerilmez.
  • Aşı için önerilen bir dozaj vardır. Kesinlikle bu dozaj aşılmamalıdır.
  • Aşı için bir uygulama şekli mevcuttur. Uygulama şeklinin dışında uygulama yapılmamalıdır.
  • Aşı sonrasında B vitamini içeren takviyeler yapılmalıdır.

Tüm bu maddeler aşılama da oldukça önemli bir yer tutar. Bunların yanı sıra; veteriner hekimlerden konuyla ilgili detaylı bilgi almak da yararlı olacaktır.

“Güvercin Aşıları Nelerdir?” üzerine 6 yorum

  1. Güvercinler çok uysal bir o kadarda sevimli hayvanlar bende çok besledim ama şu an güvercinim yok havaların ısınmasıyla beslemeye başlacağım hayvanlardır

    Cevapla
  2. Harikalar diyarı sayenizde güvercinlerime daha iyi bakabiliyorum youtube de olsun burada olsun gerçekten çok faydalı ve işe yarar bilgiler veriyorsunuz .Güvercinlere aşı nasıl yapılır bilmiyordum sayenizde öğrendim
    TEŞEKKÜRLER…..

    Cevapla
  3. Abe bnde bayabi güvercin besledim ilk guvercinimi bn küçükken yerde buldum kanadı cekikti hasta gibiydi herhalde eski sahibi onu ölüme terk etmişti bnde aldım kuşu abe gittim vir petşhopa orada adam ona ilaç dekan veridi o guvercinle beraber kendime damda bir kümes yaptiim ve yavaş yavaş kümesini büyütüp ilk guvercinde iyileşti iylestikten sonra uçup gitti ???

    Cevapla
  4. Güvercin olsun başka bir ırk olsun hayvanın aşılarını zamanında yaptırmalıyız çünkü ası hayvana destekleyici takviye gibidir aşıya bırakmamalıyız yinede herşeyi destekleyici yemlerde vermeliyiz

    Cevapla
  5. Aşı yerine sarımsak soğan sirkeli su limon tuz ne varsa karıştırıp veriyorum ben aşılama hiç yapmadim

    Cevapla
Yorum yapın