Güvercin Circovirüs Hastalığı

Son zamanlarda meydana gelen güvercin circovirüs hastalığı, henüz tam olarak ayrıntılı bilinmeyen bir hastalıktır. Hastalığın yeni çıkmış olması, hakkında fazla bilgi olmamasının bir nedenidir. Circovirüs olarak bilinen bir virüsün bu hastalığa neden olduğu tespit edilmiştir. Hastalık genç güvercinlerde ya da yavru güvercinlerde görülmektedir.

Solunum yollarından meydana gelen bu hastalık, ishal ve ağırlık kaybına neden olur. Güvercinlerde meydana gelen circovirüs hastalığında kuşun bağışıklık sistemi etkilenir. Bu da hayvanın günlük yaşamını sekteye uğratır. Bağışıklık sisteminin çökmesi diğer kuşların diğer hastalıklara da kolaylıkla yakalanmalarına neden olur. Bu virüs, güvercinlerde birçok olumsuz etkiye neden olabilir.

Güvercin Circovirüs Hastalığı
Güvercin Circovirüs Hastalığı

Circovirüs Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Güvercin hastalığı olarak bilinen circovirüs, son dönemlerde ortaya çıkmıştır. Bu nedenle hastalık hakkında çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Hastalığı bilinen belirtileri ise şunlardır:

  • Gelişim bozukluğu
  • Ağırlık kaybı
  • İshal

Bu durumlar güvercin circovirüs hastalığının belirtileri arasındadır. Bu virüsün güvercin bedenine girmesi ile başka virüs hastalıkları da meydana gelebilir. Çünkü circovirüs hastalığı yüzünden bağışıklığını kaybeden kuş, diğer hastalıklara karşı savunma yapamaz. Bu durum sonucunda yaşana ölümler ise kaçınılmaz olur. Eğer güvercin besliyorsanız, özellikle bu hastalığa karşı son derece dikkatli olmanız gerekir. Hastalığın henüz yeni çıkmış olması, tedavisi konusunda ilerleme olmamasına sebep olmuştur. Güvercininizde yukarıda anlatılan belirtiler mevcut ise veteriner hekime gitmenizde fayda vardır.

Circovirüs Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Circovirüs hastalığının genel olarak temas sonucunda bulaştığı bilinmektedir. Bu nedenle hasta olan güvercininize kesinlikle çıplak elinizle temas etmeyin. Ayrıca güvercinin diğer kuşlarla temas etmesini de engellemeniz gerekir. Bir bakıma güvercini farklı bir yer alarak izole etmelisiniz. Hastalık hakkında kesin ve doğru bilgiler henüz yoktur. Bu nedenle nasıl bir izole yöntemi uygulanması gerektiği konusunda da bir bilgi bulunmamaktadır. Bu tür bir durumda veteriner hekime giderek hastalıkla mücadele etmeniz gerekir. Ancak hastalığın temas yolu ile bulaştığı kesinlikle unutulmamalıdır.

Circovirüs Hastalığının Tedavisi Nasıldır?

Circovirüs, henüz yeni yeni gündeme gelen bir güvercin hastalığıdır. Hastalığın bu hayvan türünde meydana gelmesi, diğer kuşların da etkilenmelerine neden olmaktadır. Hastalıkla baş edebilmenin en iyi yolu, gerekli hijyeni sağlamaktır. Bunun dışında hastalığın herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Uzmanlar bu konuda gerekli çalışmaları yürütmektedirler. Ancak şimdilik farklı hastalıklar için kullanılan ilaçlar, circovirüs hastalığı için de kullanılmaktadır. Bunun dışında hastalığa dair net bir şekilde uygulanan tedavi yoktur. Hasta güvercininizin bağışıklığı etkisi altına alan circovirüse karşı mineral ya da vitamin takviyesi yapabilirsiniz. Güvercinin beslenmesine önem vermeli özellikle de bağışıklık sistemini destekleyici yemler kullanmalısınız. Hijyeni kesinlikle ihmal etmemeniz gerekir. Hijyen, bu hastalıkla baş edebilmenin en doğru yoludur.

Circovirüs Hastalığı Hangi Güvercinlerde Görülür?

Circovirüs, güvercin hastalığı olarak ortaya çıkmıştır. Bulaşıcı bir hastalık olmasından dolayı diğer kuş türlerine de bulaşabilir. Hastalık hakkında çok net bilgiler bulunmadığından dolayı ne tür bir bulaş özelliğine sahip olduğu da henüz tespit edilmemiştir. Bu hastalık güvercin türünün genç ve yavru kesimlerinde sıklıkla görülür. Özellikle de yavru güvercinler, henüz tam bir bağışıklık kazanmadıkları için bu hastalıkla kolay bir şekilde mücadele edemezler.

 

Yorum yapın