Güvercin Yuvaları Nasıl Olmalıdır?

Güvercin yetiştiricilerinin güvercin yuvaları nasıl olmalıdır?  bilgi edinmeleri gereken bir konu. Güvercinleri uzun ve sağlıklı bir ömre sahip olmaları için yaşam alanlarına gereken özenin gösterilmesi gerekir. Güvercinlerin, beslenmesi, aşıları, veteriner kontrolleri kadar kümesleri de ayrı bir itina istemektedir. Güvercin yetiştiricilerinin konuyla ilgili birçok yanlış bilgi bulunmaktadır. Öncelikle bu konuda bilgi kirliliğinden kurtulunmalıdır. Güvercin kümeslerinin temizliği kadar yerleştirildikleri alanın özellikleri de belli kriterlere sahip olmalıdır.

Güvercin Yuvaları

Güvercin kümesleri kuruldukları yere göre isimlendirilirler. Üç farklı güvercin kümesi vardır.

  • Teras kümesleri
  • Tavan arası kümesleri
  • Bahçe kümesleri

Bu üç farklı kümes içinde doğru bir yer tercih edilmelidir. Hangi kümes türü seçildiyse belli kriterlere uygun olarak o alana kümes kurulmalıdır.

Güvercin Yuvası Nereye Kurulmalı?

Güvercin yuvaları hangi kategori içinde olursa olsun doğru yere yerleştirilmelidir. Güvercinleri sağlıklı olabilmeleri kümeslerin kuruldukları alanlarla da doğrudan bir ilişkisi vardır.

Öncelikle yuvanın kurulacağı yerin yeteri kadar güneş ışığı alıp almadığı kontrol edilir. Söz gelimi; hiç güneş ışığı almayan bir yer kümesler için uygun değildir.

İkinci önemli husus ise bu yerin rüzgar alma durumudur. Rüzgarın ılık estiği yerler tercih edilmelidir. Rüzgarın çok olduğu yerler tercih edilmemelidir.

Kümesin mutlaka sabah güneşi ışığını alması gerekiyor. Elbette, tercihen gün içinde güneş ışığından faydalanabileceği bir yer olmalıdır. Bu güvercinler için ayrı bir öneme sahiptir.

Bu bilgiler ışığında kümesin yönlerinin doğu ya da güney doğu yönleri olması önerilmektedir. Kümeslerin yanlış yerlere ve yanlış yönlere doğru yerleştirilmesi güvercinlerin sağlıklı yaşamaları açısından risk anlamına gelir. Bu nedenle; bu konu son derece önemlidir.

Güvercin kümesi teras ya da bahçeye yapılıyorsa yapılan kümesin direkt olarak yere yapılması doğru olmaz. Zira kümes yerle birebir temas halinde olduğunda yere birikecek sulardan etkilenir. Bu da kümesin nem oranını artırır. Nem güvercinlerin sağlığını tehdit eder. Bununla beraber kümes daha çabuk kirlenir. Bu nedenle; kümesin yaklaşık olarak yerden kırk beş ya da elli santimetre yükseklikte olması gerekir. Böylece, kümesin altında hava sürkülasyonu oluşur. Bu sayede kümesin altı kuru ve aynı zamanda temiz kalır. Bunun yanı sıra; kümesin altında oluşabilecek mikropların da önüne geçilmiş olur. bunun için kümesin altına bir platform oluşturulmalıdır.guvercin yuvalari nasil olmalidir

Güvercin Yuva Izgarası

Taban ızgaraları kümesler için oldukça önemli. Kümesin tabanına mutlaka ızgara yapılmalı. Izgara sayesinde dışkılar daha çabuk kurur. Böylece dışkılardan bulaşabilecek bakteriler de önlenmiş olur. Tabanın kuru kalması sağlanır. Kümes temizliği sırasında ızgaralar temizliğin daha kolay yapılmasına imkân sağlar.

Güvercin Yuva Ölçüleri

İdeal olarak güvercin yuva ölçüleri bellidir. İki yetişkin güvercinin yaşayacağı bir kümes düşünüldüğünde bu kümesin en az kırk santimetre derinlikte olması gerekir. Yetmiş santimetre genişlik ve kırk santimetre yükseklik olmalıdır.

Güvercin Kümesinin Temizliği Nasıl Yapılır?

Güvercin kümesi belirtilen kriterlere göre yerleştirildikten sonra belli aralıklarla ve düzenli bir şekilde temizlenmelidir. Zira temizlenmeyen kümesler mikrop üretirler. Bu da güvercinlerin çeşitli hastalıklara yakalanmasına yol açar.

Öncelikle güvercinler kümesten çıkarılır. Daha sonra kümesin içindeki bütün pislikler güzelce temizlenir. Çöpler dışarıya atılır. Kümesin içi süpürülür. Kümesteki yemlikler ve suluklar iyice yıkanır. Bu işlemlerden sonra Dezenfektasyon sıvısı su ile karıştırılır. Bu suyla yuva güzelce silinir. Elin uzanamadığı bölgelere de bu sudan sıkılır. Bunun için sprey kullanılması doğru olacaktır. Bu temizlik uygulaması ile yuva bir hasta süresince tüm mikroplara karşı korunmuş olur.

Yorum yapın