Güvercin Yuvası Nasıl Olmalı?

Güvercinleri daha sağlıklı yaşatabilmek için güvercin yuvası nasıl olmalı konusuna kesinlikle dikkat edilmeli. Eğer siz de daha çok güvercine bakmak istiyorsanız ve bu güvercinlerin sağlıklı olmasını istiyorsanız nasıl bir yuvada yaşadıklarına çok dikkat edin.

Güvercin Yuvası Nerede olmalı?

Güvercin yuvası inşa ederken 3 yer seçebilirsiniz. Bahçe, teras ve tavan arası yuvası. Bu üç yerden hangisi olacağına karar verdikten sonra dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Eğer bahçe ya da teras yuvası yapacaksanız yerden yaklaşık olarak 45-50 cam yükseklikte olmasına dikkat edin. Bu yükseklik sayesinde alttaki hava üstteki hava sayesinde yuva devamlı olarak temiz ve kuru kalacaktır. Havanın daha etkili olmasını istiyorsanız yuvaya havalandırma delikleri açabilirsiniz. Yuvanın kuru kalması önemlidir. Çünkü bu sayede nemde oluşacak mikroplar engellenir.

Yuva Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeri belirledikten sonra bazı yapılması gerekenler vardır.

Bunlar;

  • Yuvanın güneş alıp almamasına dikkat edilmeli
  • Rüzgarın ılık estiği bir alan olmalı
  • Özellikle sabah güneşini çok iyi alıyor olmalı
  • Doğu ya da güney doğu yönleri tercih edilmeli şeklinde sıralanabilir.

Yuvayı yaparken bu maddeler dikkat ederseniz içerisinde kaç güvercin beslerseniz besleyin her zaman sağlıklı olacaklardır.

Güvercin Yuvası
Güvercin Yuvası

Güvercin Yuvası Büyüklüğü

Güvercin yuvaları için ideal bir ölçü yoktur. Boyutlar tamamen sizin kaç güvercin besleyeceğiz ile ilgili. Sayı arttıkça büyüklük artmalı ki güvercinler yuva içinde birbirleriyle sıkışıp kalmasın. Aynı zamanda güvercinlerin kendilerini güvende hissetmeleri ve kolaylıkla yumurtlayabilmeleri için büyüklük çok önemli. Eğer güvercin yuvada kendini güvende hissetmezse yumurtlamaz ve zamanla sağlığı tehlikeye girer. Bu yönleri dikkate alınarak iki yetişkin güvercinin yaşayacağı bir yuvanın uzunluğu en az 40 cm derinliğinde, 70 cm genişliğinde olmalıdır.

Yuvanın Temizliği

Büyüklüğünün yanı sıra güvercinlerin hasta olmaması için belirli aralıklarla temizlik yapmak gerekir. Özellikle kuşlar tüm mikroplardan hastalık kapabilme potansiyeline sahip. Eğer bu kuş yavru bir kuşsa o zaman çok daha tehlikeli. Bu nedenle güvercin yuvasının tabanın bir tel yerleştirilmeli. Bu tel sayesinde güvercinler kendi dışkılarından uzak durarak mikrop kapmazlar aynı zamanda kolay temizlenir. Yuvanın sadece tabanını temizlemek yetmez yuva içindeki tüm malzemeler haftalık bir rutinle temizlenmeli. Sulukları ve yemlikleri su ile iyice temizlemeli, yuva içerisindeki tozları süpürge yardımıyla iyice temizlemelisiniz. Bu süreç içerisinde güvercinleri serbest bırakarak uçmalarına izin verirseniz kanatları da daha sağlıklı olur. Uçmazlarsa kanatları güçsüzleşir.

 

Yorum yapın