Güvercinlerde Paramiksovirus Hastalığının Tedavisi

Güvercinler üzerinde görülen bu hastalık bulaşıcıdır. Bu hastalığın güvercinlerde paramiksovirus hastalığının tedavisi bulunmaktadır. Diğer bir adı ise sallabaş hastalığı olarak bilinmektedir. Bu hastalık ilk defa Almanya’da keşfedilmiştir. Bu hastalığın tedavisinde etkili bir tedavi yöntemi şu anda bulunmamaktadır. Sürü halindeki bir kuşun bu hastalığa yakalandığını düşünürseniz, diğer kuşları korumak amacıyla aşı yaptırarak tedavi yöntemini seçebilirsiniz. Bu tedavi yöntemlerini şu şekilde sayabiliriz.

  • Hasta olan güvercin diğer güvercinlerin içerisinde ayrılmalıdır.
  • Çünkü bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olduğu için diğer güvercinlere sıçramasını önlemeniz gerekmektedir.
  • Başka bir tedavi yöntemi ise, güvercinlerin savunma sistemlerini güçlü tutmak için livimum ve b12 vitamini ile destek tedavisi uygulayabilirsiniz.

Hastalığın Gelişimi

Bu hastalığa yakalanmış olan güvercin birkaç gün aradan geçtikten sonra etrafa virüs yayarlar. Bu virüsler şu şekilde yayılmaktadır.

  • Boğaz yoluyla
  • Dışkı yoluyla
  • Burun yoluyla
  • Göz yoluyla

Gibi yollardan virüsleri etrafa yayarak hastalığın gelişmesine neden olmaktadırlar. Güvercinlerin kuluçka dönemleri 3 gün ile 21 gün arasında olmaktadır. Aradan 4 hafta geçtikten sonra gelişmekte ve yayılmakta olan hastalık sebebiyle %30 gibi bir oranla güvercinler hastalanırlar. Ve bu sayede hastalık git gide yayılmış olur.

Hastalığın Semptomları

Bu hastalığa yakalanan güvercinler hastalığa yakalanma belirtilerini baştan göstermektedirler. Bu belirtileri şu şekilde sayabiliriz.

  • İshal
  • Zayıflama
  • Az yemek
  • Çok fazla su içmek

Gibi başlıca semptomlar hastalığın başladığının belirtileridir. Bundan sonra ise her iki ayağın felç olması, hayvanın boynunun eğilmesi, ürkek hareketleri, dengesinin bozulması, devrilmesi ve hayvanın geri geri gitmesi ile hastalık iyiden iyiye kendini belli eder. Bundan sonra çoğu güvercinler ölmektedir.

Hastalık Nasıl Tanınır?

Hastalığa yakalanmış olan bir güvercin laboratuara götürülür. Ölmüş olan güvercinin beyninden ve böbreğinden parça alınır. Bu alınan parçalardan kuşun bu hastalığa yakalandığı tespit edilir. Ayriyeten kuşun hasta olduğunun tahmin edildiği zaman 2 hafta sonra kuştan kan örneği alınır. Alınmış olan bu kan örneğinden antikor kanıtları görülür. Bu şekilde kuşun bu hastalığa yakalandığı tespit edilir.guvercinlerde paramiksovirus hastaliginin tedavisi

Hastalık İnsanları Etkiler mi?

Güvercinlerin yakalanmış olduğu bu hastalığın bulaşıcı ve öldürücü olduğunu yukarıda belirttik. İnsan üzerinde etkili olması ve insana bulaşması son derece nadir görülmektedir. Sadece hastalığa yakalanmış olan güvercinlere doğrudan temas eden kişilerde görülmektedir ve insanlara bulaşmaktadır. Bulaştığı zaman insanda görülen birçok belirtisi bulunur. İnsan üzerinde etkisi ise; hafif ve kısa süreli bir grip şeklinde görülür. Ayrıyetten konjunktivite neden olmaktadır.

Hastalık Diğer Hayvanları Etkiler mi?

Bu hastalığa yakalanmış güvercinlere temas eden köpekler, kediler ve diğer kuş türleri, tavuk gibi kümes hayvanları tehdit altında değildir. Yani herhangi bir zarar görmemektedir.

Güvercinlerin Aşılamaları Hakkında

Güvercinlerin hem bu hastalığa hem de başka bir hastalığa yakalanmaları için aşı yapılması gerekmektedir. Hastalıklar koruyan bazı aşılar bulunmaktadır. Tavukların yakalanmış olduğu Newcastle Hastalığında kullanılan aşılar güvercinler içinde kullanılmaktadır. Bu aşının ismi ise ND aşısıdır. Bu aşılar PPMV1 enfeksiyonuna karşı korur.

Bu yapılan aşılar dondurulmaması gerekiyor. 4 ile 8 derece bir sıcaklıkta bekletilmesi gerekir. Sağlıklı bir sürü halinde bulunan güvercinlerde ise sağlıklı olan güvercinlere aşılanma işlemi yapılmalıdır.

Tüm güvercinleri birlikte aşılamak korumayı optimize etmek açısından önemlidir. Genç olan güvercinler 4 haftalık olduğu zaman aşılanmalıdır. Daha sonra aradan 4 hafta geçtikten sonra tekrar aşı yapılmalıdır. Koruma amaçlı bu aşıların güvercinlere her yıl yapılması önerilmektedir.

Yorum yapın