Çok sevilen güvercinlerin iyi olmadığı durumda hasta güvercinler nasıl beslenmelidir? Sorusu akla gelir. Güvercinlerin genel olarak tohum taneleri ile beslenmesi gerçekleşir. Dişleri olmadığı için yemleri tutar ve ağızlarının alt kısmında bulunan kursa iterek taşlık bölümde parçalanması şeklinde beslenirler. Güvercinlerin yaşam sürelerini iyileştirmek için iyi beslenmeleri gerekir. Zinde ve sağlıklı görünmeyen hasta güvercinler sadece buğday ya da mısır ile beslenmemelidir. Bunun yanında vitamin ve mineral almaları gerekir. Çünkü hastalıklara karşı iyi olmaları için, kas ve kemikleri açısından da gereklidir.
Hasta olan güvercinlerin yiyeceklerin de şunlar olmalıdır;
- Mısır taneleri
- Pirinç tohumları
- Kuru bezelyeler
- Buğday taneleri
- Kendir tohumu
- Kırmızı mercimek
Hasta olan güvercinlerin besinlerden gerekli olan vitaminleri alabilmeleri için bu karışımların verilmesi önemlidir. Ayrıca güvercinlere verilen yemlerin temiz olması ve toz bulunmaması gerekir. Hasta olan bir güvercin suya daha fazla ihtiyaç duyar, bu nedenle yemeğin yanında vitamini su verilmelidir.
Güvercin Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?
Güvercinler bakılması zevkli olan kuş türleri arasında yer alır. Sayısız güvercin çeşidi bulunur bu nedenle her biri hakkında doğru bilgi edinmek önemlidir. Bir güvercine bakarken izlenecek temelde üç adım vardır. Bu adımlardan ilki güvenli bir barınmaya sahip olması, ikincisi beslenmesinin yeterli düzeyde verilmesi, üçüncüsü ise su durumudur.
Güvercin kümesleri barınma ihtiyacı konusunda ilk aşama sayılır. Kedi ve farelerin ulaşma imkânının olmayacağı alanlara güvercin yuvası yapılır. Düzenli olarak sabah akşam güvercinlerin beslenmesi gerekir. Temiz bir su kabı ve taze suları olmalıdır.
Güvercin Nasıl Bir Kuştur?
Güvercingiller ailesinden olan kuşlar sınıfına aittir. hem köylerde hem de şehir hayatında yaşayabilen bir kuştur. Sistemsel bir beyin yapıları vardır, bu nedenle yerdeki değişimleri sezerler.
Yönlerini kolay bir şekilde bulabildikleri için uzaktan uçurulsalar dahi sorun yaşanmaz. Gagaları da vücut yapıları da orta büyüklükte olan bir kuştur. Kısa gagalı olanlar kıymetli olmazlar. Beyaz, siyah, sarı, kırmızı ve mavi olmak üzere beş çeşit rengi bulunur.
Güvercinlerin Özellikleri Nelerdir?
Evcilleştirilebilen kuşlardan olan güvercinler insanlar tarafından da kullanılmış kuşlar arasında yer alır. Dünya üzerinde yaklaşık 200-300 aralığında türü bulunan güvercinlerin, Türkiye’de sadece 7-8 türü yaşar. Genel olarak güvercinler iki yumurta ile kuluçkada yatar. 17 veya 18 gün süren kuluçkalar olur.
10 gram civarında yavrular dünyaya gelir. Yeni doğan bir yavru yaklaşık olarak beş gün içinde gözlerini açıp, bir ay içinde de beslenip uçabilecek duruma ulaşır. Güvercinler 15 yıl kadar yaşar. Güvercinlerin en değerli türleri Bursa ve Mardin illerinde yaşarlar.
Takla atma yetenekleri noktasında Mardin güvercinleri ön plana çıkar iken uçuş hareketleri konusunda da Bursa güvercinleri adından söz ettirir. Bir güvercinin değerli olup olmadığı güzelliğinin yanısıra, uçarken sergilemiş olduğu hareketler ile ölçülür.
Güvercin Nasıl Alıştırılır Ve Eğitilir?
Alıştırılmak istenen güvercinin özelliklerinin iyi bilinmesi gerekir. Çünkü her kuş turu yuvasına alışırken farklılık gösterir. Kümeste alışkın kuşların olması yeni kuşlar açısından önemli bir faktör olarak karşımıza çıkar. Alışkın olan kuş yuvasına girip çıkar iken diğer kuşlar açısından da öğretici rolünü üstlenir.
Kümeste hiç kuş olmaması güvercin alıştırma ve eğitimi konusunda zorluk yaşatır. Güvercinler genel olarak toplu Şekilde hareket ettikleri için birbirlerini tanırlar. Kümeste sürekli kavga etseler bile birbirlerini alışacakları için güvercin sahibine kolaylık sağlar. Hiç kuşu olmayan kişiler ilk etapta iki ya da üç çift kuş alarak başlaması gerekir. Yemleme işinin dışarıda yapılması alışma dönemi için kolaylık sağlar. Zamanla birbirine kur yaparak eşleşirler.
Maşallah
Kolay gelsin
Insta: samett_7
Teşekkürler bilgiler için
Insta: samett_7
Güvercinim iki gundur yemek yemiyor su icmiyor. Şiş duruyor gözlerini arada yumuyor. Başını bulgura suya egiyor yiyip içiyor gibi yapıyor ama hiç yemiyor . Bilen varmıdır neden ?