Hindi hastalıkları nelerdir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Hindilerde zaman zaman oluşan hastalıklar, yetiştiricileri zora sokmaktadır. Hastalık türleri çeşit çeşittir. Oluşan hastalıkların kendine has tedavileri bulunmaktadır. Tedbirli ve bilgili olunursa bu hastalıklar kümes hayvanlarına bulaşmadan bertaraf edilebilir. Bu tür hastalıkları ihmal etmek, büyük zararların ortaya çıkmasına neden olur.
Oluşan Hastalıklar
Kanatlı hayvanların özellikle de hindilerin sağlığını ve buna bağlı olarak verimlerini olumsuz olarak etkileyebilecek hastalıklar genelde iki şekilde görülür.
Mikro organizmaların Sebep Olduğu Bulaşıcı Hastalıklar
Çeşitli mikro organizmalar hindilerde bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu tür hastalıklar, uygun ortamlar bulduklarında hayvanlar arasında çok kolay bir şekilde yayılım göstermektedir. Büyük salgınlara, dolayısıyla büyük zararlara, neden olmaktadır.
Mikro organizma hastalıkları şunlardır;
- Tifo
- Kronik Solunum Sistemi Hastalığı
- Inf. Synovitis, Ms
- Kolibasillozis
Kanatlı Tifosu
Tifo, tüm kanatlılarda oluşabilen bir hastalıktır. Bulaşıcı, ayrıca öldürücü olabilmektedir. Hayvanlara genelde şu şekilde bulaşır;
Yumurta ile Tifo geçiren hindilerin yumurtalarında tifo mikrobu bulunur dolayısıyla, yumurtadan çıkan civcivler tifoyu diğer civcivlere de kolayca geçirir.
Yatay bulaşma: Burada hastalık direk olarak bulaşabilir. Suluklar, yemlikler ya da diğer kümes ekipmanlarını kullanan tifolu hindiler hastalığı diğerlerine de kolayca bulaştırır.
Kolibasillozis
Mikroplar, neden olur. Bazen tek başına hastalık yapar bazen de başka hastalıkların çıkmasına yardım eder. Mikroplar, kirli yumurta kabuğu ve Dışkı dan içeri sızar. Civcivlerin hasta olmasına, hatta ölmelerine neden olur. Öldürücü olup, her türlü yaradan içeri girebilir.
Kronik Solunum Sistemi Hastalığı
Ülkemizde oldukça sıkça karşılaşılan bir hastalıktır. En çok hindi, piliç ve genç hayvanlarda daha sık yaşanır.
Enfeksiyöz Sinovitis
Eklemlerin şişmesi ile kendini göstermektedir. Bulaşıcı olup, mikrop taşıyan yumurtadan geçmektedir.
Paraziter Hastalıkları
Parazitlerin yol açtığı hastalıklar şunlardır;
- Koksidiyoz
- Tavuk askariyazisi
- Histomoniasis
- Dış parazitler
Bulaşıcı hastalıklardan hindileri korumak için ilaçlama, aşılama, dezenfeksiyon gibi işlemler yapılmalıdır. Ayrıca sağlık koşullarının iyileştirilmesi, koruyucu önlemlerin zamanında alınması çok önemlidir.
Mikro Organizmaların Sebep Olmadığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar
Bunlar genelde üç grup altında incelenebilir;
- Beslenmeden kaynaklı hastalıklar
- Zehirlenmeler
- Kalıtsal olan hastalıklar
Bulaşıcı olmayan hastalıklar, mikroplar sebep olmadığı için, birine bulaşınca diğer hayvana geçmez. Ancak büyük ekonomik zararlar verebilir. Hindi yemlerinde olması gereken, protein ve mineral gibi maddelerin yetersizliğinden ya da eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. Bazı hastalıklar kalıtsal olup, o şekilde nesilden nesile geçebilmektedir. Kimyasal madde ve ya bitkisel zehirlenmelerde sıkça karşılaşılan durumlardır. Bunların yaşanmaması adına gerekli tedbirlerin alınması gerekir.