Hindilerde Yüz Şişmesi Nasıl Geçer?

Hindilerde yüz şişmesi mycoplazma meleagridis enfeksiyonu sebebiyle görülmektedir. Geç temizlenen ve hijyen sağlanmayan kümeslerde yaşayan hindiler hastalığa yakalanmaktadır. Hindilerin sinüslerinde şişme, burun akıntısı, sesli solunum, gözlerde akıntı ile seyreden kapanma, iştahta azalma ve yüzde şişme gibi gözle görülen belirtiler ortaya çıkmaktadır. Yumurta veriminde azalma görülür. Ölüm oranı düşük olmakla birlikte ilaçla tedavi edilebilmektedir. Ölüm oranı yaklaşık olarak %5-10 seviyelerinde görülmektedir. Yüz şişmesi hastalığı daha çok hindi palazlarında görülmektedir. ”Hindilerde yüz şişmesi nasıl geçer? ” sorusu hastalıkla karşılaşan hindi besleyenlerin en merak ettikleri soru olmaktadır.

Hindilerde Yüz Şişmesi İlaçlı Tedavisi

Hindilerde yüz şişmesi tedavisinde antibakteriyel ilaçlar ve antibiyotikler kullanılmaktadır. İlaç kullanımına veteriner hekim tavsiyesi ile ve veteriner kontrolünde devam edilmelidir. Ayrıca hindilerin bağışıklık sistemleri hastalık döneminde güçsüz hale geldiği için bu dönemde antibiyotik ve antibakteriyel ilaçların yanında vitamin takviyesi yapılması tavsiye edilmektedir. Hastalığın ilk on günü arasında özellikle hasta hindilerin beslenmesi ve su alımına dikkat edilmelidir. Hindilerin kilo kaybı olup olmadığı gözlenmelidir.hindilerde yuz sismesi nasil gecer

Hindilerde Yüz Şişmesi Doğal Tedavisi

Hindilerde yüz şişmesi için uygulanacak doğal tedavi ilaç kullanımı ile birlikte yapılmalıdır. Sadece doğal tedavi ile iyileştirilmeye çalışılan hindilerde yaygın hindi ölümleri görülebilmektedir. Dolayısıyla doğal tedavi hastalıkta bir ek tedavi şeklinde uygulanmalıdır. Hasta hindilere soğan ya da sarımsak ezilerek yemlerine karıştırılmaktadır. Ayrıca bakterileri yok etmek için hindilerin sularına sirke katılabilir.

Hastalık Nasıl Kontrol Altına Alınmaktadır?

Hastalığı kontrol altına almak hastalığın yayılmasını ve hindilerdeki mortalite oranını azaltmaktadır.

  1. Hasta hindiler mutlaka sağlıklı hindilerden ayrılmalı ve ayrı bakılmalıdır.
  2. Kümesler mutlaka dezenfekte edilmelidir.
  3. Hasta hindi yumurtaları kuluçkada kullanılmamalıdır.
  4. Kümeslerdeki toz oranını düşürmek ve nem dengesi sağlamak gerekmektedir.
  5. Kümesler günlük düzenli olarak temizlenmelidir.
  6. Kümeslerde hindiler diğer kanatlılarla birlikte tutulmamalıdır.
  7. Kümeslerde tüm yıl boyunca uygun sıcaklık şartları sağlanmalıdır.
  8. Kalabalık kümeslerde hindilerde stres oluşmaktadır. Kümeslerin kalabalık olmamasına özen gösterilmelidir.
  9. Hindiler düzenli olarak gözlemlenmelidir.
  10. Hindilerin çok sıcak ya da çok soğuk havaya maruz kalmamaları sağlanmalıdır.
Yorum yapın