Nadir görülen ve duyulan bir konudur. Neden mi? Çünkü kümesinde 7 yılı aşkın hayvan barındıran kişi sayısı oldukça azdır. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da bu durum söz konusudur. Yani yaşlılık, bir tavuğun veya bir horozun yıllar içerisinde aynı insanlar gibi fiziksel değişimlere uğraması normal görülmektedir. Aynı zamanda hayvanlar insanlar gibi 70,80 yıl ömre sahip değildirler. Tavuklarımız 7,8 Yıl Yaşaya Bildikleri bilinmektedir. Tabi bu durum cinslere göre değişkenlik göstere bilir örneğin 5-10 Yıl arası bir yaşam serüveni… Kümes ortamlarında hayvanlarda görülen ani tüy rengi değişimleri yetiştiriciler tarafından anormal olarak nitelendiriliyor. Bir hastalık mı diyede arayış içerisine giren tavuk yetiştiricileri kısa bir arayış sonucu ne olduğunu sonunda anlıyorlar.
Hayvanlarımıza olan bu durum aslında bir yaşlılık belirtileridir. Halk arasında bunamada diye biliriz. Bu tip hayvanlar agresif tavırları ve tüy renkleriyle yaşlı bir adam gibi çocukça hareketler yaptıkları da gözlemlenmiştir. Bu durumla birlikte tüylerde ani renk değişimleri ola bilir örneği kahve rengi bir horozun bembeyaz bir tüy yapısına büründüğünü göre bilirsiniz. Normal de tavuklarda horozlarda 3 yıl sonrasında kesime gitmektedir. En verimli seneleri 3 yıldır. Bu tip sorunlarla karşılaşıyor ve yaşlı bir horozu kümesinizde tutmaya çalışıyor iseniz size tavsiyemiz kümesinizden çıkarmanız olacaktır. Çünkü yaşlı ve agresif bir hayvan kümeste huzursuzluk çıkaracaktır. Zaten öle bir kümeste civciv çıkarma ihtimaliniz de oldukça düşüktür.
Çünkü yumurtalar yaşlı bir horozun spermleriyle döllenemeyecek tir. Kümesinizde huzursuz bir ortam kümes verimini de bir o kadar düşüre bileceğini de unutmayınız. Sonuç olarak kümesinizin yaşlı ve bunak horozuna yada tavuğuna veda vakti gelmiş ola bilir. Hayvanları seviyoruz fakat kanunlara karşı gelemeyiz. Son olarak bu durumlar hayvanlarımızda 5. yıldan sonra görüle bilmektedir. Hayvanlarınıza uzun ve sağlıklı bir ömür dileriz..!