Ülkemizde kümes hayvan yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Beyaz et kategorisinde olan kümes hayvancılığı ülkemizin ete olan ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu karşılamaktadır. Kümes hayvanları denince akla ilk tavuk gelse de bu sınıflandırma içerisinde kaz yetiştiriciliği de oldukça önemli bir yere sahiptir.
Kaz yetiştiriciliğindeki tek amaç beyaz et talebini karşılamak değildir. Bunun yanı sıra kaz yumurtası ve kaz tüyü oldukça talep görmektedir. Peki, kaz beslerken nelere dikkat edilmelidir? Kazların yetiştirildiği kümesler nasıl olmalıdır? Kazlara aşı yapılır mı, kaz aşı takvimi nedir ve nasıl olmalıdır?
Kaz Beslerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kaz gibi hayvanların yetiştiriciliği oldukça zahmetlidir. Bunun için sabır ve özveri çok önemlidir.
Kaz yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken hususlar kısaca şöyledir;
- Öncelikle yaşam alanlarının kazların doğalarına uygun olması gerekmektedir.
- Beslenmelerinde kullanılan yemlerin besin değerlerinin yüksek olması önemlidir.
- Otçul sınıfa giren kazların taze otlarla beslenmesine dikkat edilmelidir.
- Diğer kümes hayvanlarından ayrı olarak barınmalarına özen gösterilmelidir.
- Hastalıklara karşı önlem alınmalıdır.
- Aşılarının zamanında ve aksatılmadan yapılması gerekmektedir.
- Kümeslerin kapasitesine uygun sayıda kaz bulundurulmalıdır. Kapasitenin üzerinde kazın bir arada bulunması sağlık koşullarına uygun değildir.
Kazların Yetiştirildiği Kümesler
Hayvan yetiştiriciliğinde bazı önemli standartlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi barınmadır. Özellikle kümes hayvanlarının bulundukları alanların kriterlere uygun olması hem hayvan hem de insan sağlığı için oldukça önemlidir. Kümes hayvanları arasında kaz yetiştiriciliği de oldukça ön plandadır.
Bunun için kaz kümeslerinin taşıması gereken özellikler şöyledir;
- Kaz kümeslerinin genellikle açık alanda olması gerekmektedir.
- Kümeslerin belli aralıklarla dezenfekte edilmesi şarttır. Olası salgın hastalıkların önüne geçilmesi için temizlenmesi önemlidir.
- Kümesler sık sık havalandırılmalıdır.
- Kazların yüzdüğü havuz türevi alanların temizliği ihmal edilmemelidir.
- Kuluçkaya yatırılan kazların alanları diğerlerinden ayrı tutulmalıdır.
- Kazların yumurtlayabilmesi için özel alanları olmalıdır.
- Parazitlere karşı önlem alınmalıdır.
Kazlara Aşı Yapılır Mı?
Yılın belli dönemlerinde kazları olası hastalık ve salgınlara karşı korumak için aşılar yapılmaktadır. Bu aşılar kaz yetiştiricileri tarafından ya da veteriner hekimler tarafından yapılabilir. Aşılar gelişi güzel olacak şekilde yapılamaz. Yapılacak olan aşılar belli bir dönemi kapsadığı için takvim oluşturulmaktadır.
Kaz Aşı Takvimi
Kazlara yapılan aşılar toplamda 4 tanedir. Yapılan aşılar için oluşturulan takvim sırasıyla şöyledir;
- İlk aşı Newcastle ile bronşit aşısıdır. Bu aşı oral yolla verilen bir ilaç olarak bilinmektedir. Aşı takvimine göre üçüncü hafta da uygulanmalıdır. İçme suyuna eklenerek kazların gözlerine ve burunlarına sıkılarak uygulanır.
- 2. aşı Salmonella olarak bilinen ve bir enjektör yardımıyla uygulanan aşıdır. Özellikle genç kazlarda ölümcül sonuçlar doğurabilen hastalıkların önüne geçmek için kullanılmaktadır.
- 3. aşı ise Coriza olarak tanınan pasif aşıdır. Bu aşı damızlık olarak belirlenen kazlardaki şekil bozukluklarının önüne geçilmesi için uygulanmaktadır.
- 4. aşı Derzy adlı pasif aşıdır. Kazlarda sık sık görülen rahatsızlıklar ve hastalıkların önüne geçilmesi için aşılama yapılması oldukça önemlidir. Yumurtlama döneminin verimli geçmesi için bu aşı yapılmalıdır. Her aşının etkisini göstermesi zaman alabilir. Derz aşısının aktifleşmesi ve olumlu sonuç gösterebilmesi için yapılan aşının üzerinden 21 ile 30 gün geçmesi gerekmektedir.
Kaz Aşısı Almak İçin: 05428067579 Veterinerimiz