Kaz Civciv Bakımı

Günümüzde kaz yetiştiriciliği giderek artıyor. Kaz besleyenler kaz civciv bakımı nasıl olmalıdır? Sorusunu merak ediyor. Yavru kazların bakımında dikkatli ve tecrübeli olmak gerekir. Temiz kümesler yavruların gelişimi açısından gereklidir. Kaz civcivler, rutubetsiz alanlarda bakılmalıdır. Rutubet civcivleri hasta edecek mikroorganizmalara sebep olur. Kümesin düzenli olarak havalandırılması gerekir. Ayrıca iki haftalık olan civcivleri açık havaya çıkartmak gerekir. Böylelikle çevreye daha kolay adapte olurlar.

Yağmurlu havalarda kümeslerin su almamasına dikkat etmek gerekir. Kümesin içine sızan sular kazların üşümesine ve telef olmasına neden olur. Kümesin içinde mutlaka su kapları bulunmalı. Su kapları temiz olmalı ve sık sık değiştirilmelidir. Kümes altlıklarının suya karşı dayanıklı olması demek hastalık oluşma riskinin ortadan kalkması demektir. Kazların sağlıklı bir şekilde büyümesi için yem seçimi önemlidir. Seçilen yemin civcivlerin yaşına uygun olması gerekir. Yemler lapa şeklinde verilebilir.

Kaz Civcivler Nasıl Beslenir?

Kaz civcivler doğduğu andan itibaren özel bir bakıma ve beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Doğduktan sonra civcivlere şekerli su verilebilir. Şekerli su bağırsak sistemlerinin temizlenmesine yardımcı olur. Civcivleri beslemek için çeşitli yemler kullanılır. Yemler içerisinde yeterli vitaminler bulunur. Bu sayede civcivler enerji depolar ve güçlü bir bağışıklık kazanır. Civcivlerin gelişimine göre yem çeşitliliği artırılır. Yemlerin içerisine yumurta sarısı ufalanabilir. Yumurta sarısının içerisinde bol protein ve vitamin bulunur.

Civcivlere 3 veya 4. günden itibaren süt verilir. Sütü bir miktar su ile karıştırmak ve bu şekilde vermek gerekir. Sütün içerisindeki vitaminler civcivlerin kalsiyum seviyesine olumlu etki eder. İki haftalık olan civcivler ot ve ekmek ile beslenebilir. Fakat 12 günlük ve altında olan civcivlere ot vermek doğru değildir. Belirli yaşa gelen civcivlere ot verilebilir. Fakat ot verme işleminde dikkatli olmak gerekir. Ot zehirlenmelerini önlemek için otlar kontrol edilerek verilmeli. Zehirlenme durumlarında yeşil soğan ve sarımsak oldukça etkilidir. Civcivler için antioksidan etkiye sahiptir.

Kaz Civciv Bakımı
Kaz Civciv Bakımı

Kaz Civcivi Fiyatları Ne Kadardır?

Kazların eti ve yumurtası diğer yumurtalara oranla daha lezzetlidir. Bu yüzden kaz besleyiciliğine olan ilgi de fazladır. Yavru kaz civcivleri büyük kazlara oranla daha uygun fiyata satılır. Fiyatı etkileyen çok önemli faktörler vardır. Fiziksel olarak hoş görünen ve iyi beslenmiş kazlar daha pahalıya satışa sunulur. Ama fiyatı etkileyen en önemli unsur kazın cinsidir. Çok sayıda kaz cinsi vardır. Bu cinslerin sahip olduğu kilo, yumurta verme kapasitesi fiyatı etkiler. Satın alınan yere göre fiyatlar değişir. Genel olarak 50 TL den başlayan ve artan fiyatlar ile satın alınır.

Kaz Civciv Yetiştiriciliği Kârlı Mıdır?

Kaz civciv yetiştiriciliği son derece kârlı bir yatırımdır. Bakımına ve beslenmesine dikkat edildiği takdirde kişiyi maddi yönden sıkıntıya sokmaz. Tam tersi kişiye büyük oranda avantaj sağlar. Peki, bu avantajlar nelerdir?

Sağladığı avantajlar şunlardır:

  • Kaz eti ve kaz ciğeri oldukça lezzetli ve pahalıdır. Buda besleyiciye olan ilgiyi artırır.
  • Kaz yumurtası sağlığa faydalıdır. Bu yüzden yumurta ticareti de büyük ilgi görür.
  • Kazları büyük tavuk firmalarına satmak ve gelir elde etmek mümkündür.

Bu sayede kısa zaman içinde maddi olarak büyük kârlar elde etmek mümkündür.

Yorum yapın