Kaz Civcivi Nasıl Beslenir?

Kaz; iri gövdeli, ayak kısmı perdeli, vücudu tüylerle kaplı bir hayvandır. Kazlar dış çevreye karşı dayanıklıdır. Bu sayede kolay kolay hasta olmazlar. Yumurtadan yeni çıkan kazlar diğerlerine oranla daha dayanıksızdır.

Yavru kazları dayanıklı hale getirmek için beslenmesine dikkat etmek gerekir. Peki, kaz civcivi nasıl beslenir bir göz atalım. Yavru kazları beslemek için yemler kullanılır. Bu yemler civcivin gelişimi için faydalıdır. İçerisinde vitamin, mineral ve yüksek oranda antibiyotik etkili madde barındırır. Civcivlere verilen otların kontrol edilmesi gerekir.

Otlar parça parça verilirse ve ufalanırsa daha kolay sindirilir. 12 günü geçmiş civcivlerin yeşil alanlarda otlatılması gerekir. Otlak alanlar civcivler için besin kaynağıdır. 12 günü tamamlamamış civcivlere ot vermek doğru bir davranış değildir.12 günü tamamlamış yavrulara süt, yumurta sarısı, ekmek, ot gibi gıdalar verilebilir.

Kaz Civcivi Bakımı Nasıl Olmalı?

Kaz civcivlerinin temiz ve hijyenik ortamlarda yetişmesi gerekir. Kaz bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Kaz bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Yavru kazları olumsuz hava koşullarından, yabani hayvanlardan korumak için onlara kümes veya barınak yapılması gerekir.
  • Kazların dışkılarla temas etmesi hastalığa yakalanma riskini artırır. Bu yüzden kümesleri düzenli olarak temizlemek gerekir.
  • Yemlik seçimi asılı yemliklerden yana yapılabilir.
  • Kazlar soğuk havada kümeleşir. Kümeleşme sonucu ise boğulmalar meydana gelir. Boğulma riskini önlemek için kümesler uygun ısıda tutulmalı.
  • Civcivler için mutlaka suluklar olmalı. Kullanılan su kaplarının ağız kısmı geniş olacak şekilde tasarlanmalı.
  • Kümes altlığı kuru olursa o kümeste kolay kolay mikrop oluşmaz.
  • Kümesleri her gün düzenli olarak havalandırmak gerekir.
  • Kaz civcivlerinin sağlıklı gelişmesi için yaşlarına göre gruplara ayırmak ve ayrı alanlarda beslemek gerekir.
  • Yavru civcivler iki hafta sonra dışarıya çıkabilir. İki haftalık olmayan civcivlerin dışarı çıkması doğru değildir.
  • Yemler lapa veya pelet şeklinde verilir.

Yeni doğan kaz yavrularına gerekli bakım yapıldığı taktirde kısa zaman içinde gözle görülür bir büyüme fark edilir. Genç kazlar damızlık kazlar, palazlar, civcivler her biri için rutubetsiz ortam şarttır.

Kaz Civcivi Kaç Ayda Büyür?

Kaz yavruları doğdukları andan itibaren hızlı bir gelişim süreci geçirirler. Yaklaşık 2 veya 3 ayda uygun kiloya gelirler. Bu dönemlerde boylar kısa fakat kilo fazladır. Boyları 3. aydan sonra uzamaya başlar.

4 aylık kazların boy gelişimi tamamen tamamlamış olur. Boy gelişimi tamamlanan kazlar bu süreçten sonra enine doğru genişlemeye başlar. Bu olaya irileşme de denilir. Vücutları yağ bağlar ve yaklaşık 3 kiloya kadar çıkar. Kazın ırkı fiziksel görüntüsü üzerinde etkili bir kavramdır. Bazı kaz ırkları kilo olarak daha fazladır.

Kaz Civcivi Fiyatları Ne Kadardır?

Kaz yetiştiriciliğinin artması kaz civcivlerine olan talebinde artmasına neden oldu. Bu yüzden kaz civcivlerinin fiyatı merak edilmeye başlandı. Kaz fiyatlarını kazın cinsi etkiler. Az bulunan kaz cinsleri her zaman daha fazla fiyatlar ile piyasaya sürülür.

Ayrıca 1 haftalık civcivler daha uygunken 1 aylık olanlar daha yüksek fiyatlar ile satılır. 50 TL veya altında fiyatlar ile civciv sahibi olmak mümkündür. Bu civcivler çiftliklerden veya satışı yapılan internet sitelerinden alınabilir.

Yorum yapın