Kazlar dayanıklı hayvanlar olarak bilinir. Çevre koşullarına kolay adapte olurlar. Bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak ve hastalıklara yakalanma oranını en aza indirmek için kaz hastalıklarına önlem almak gerekir. Kazları hastalıklardan korumak için uyulması gereken bazı kurallar vardır.
Hastalıklara karşı alınması gereken önlemler şunlardır:
- Kümeslerin günde en az bir defa temizlenmesi gerekir.
- Kazların kullandığı yemlikler ve suluklar temiz olmalı.
- Kümes her gün belirli aralıklarla havalandırılmalı.
- Tarihi geçmiş yemler hayvanlara verilmemeli.
- Kazları yaş gruplarına göre farklı alanlarda beslemek gerekir.
- Yüksek nem parazitlerin oluşmasını tetikler. Bu yüzden kümeslerin nemli ve ıslak olmaması gerekir.
- Kümes içinde kullanılan malzemelerin suya dayanıklı malzemelerden yapılmış olması gerekir.
- Hayvanlarda görülen bir hastalık belirtisi varsa bu ihtimale karşı dikkatli olmak gerekir. Böyle bir durumda hasta olan hayvanın farklı bir alanda izole edilmesi gerekir.
- Hasta hayvan için verilen ilaçların ve aşıların düzenli olarak takip edilmesi gerekir.
Bu önlemler alındığı taktirde kümes içinde meydana gelebilecek hastalık unsurları ortadan kalkar. Bakteri ve virüs kaynaklı çoğu parazit kirli kümesleri sever ve bu alanlarda daha sık ürer.
Kazlarda Görülen Melek Kanat Hastalığına Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Melek kanat hastalığına neden olan en önemli unsur sağlıksız beslenmedir. Kazlara yüksek oranda karbonhidratlı yemler vermemek gerekir. Yüksek karbonhidrat dengelerini bozar ve onlara zarar verir. Kazların kanatlarında çıkıntılar meydana gelir. Bu çıkıntılar kazın anaç yapısını da olumsuz yönde etkiler.
Hastalığa karşı önlem almak gerekir. Hastalığı erken teşhis etmek çok önemlidir. Hastalık teşhis edildiği andan itibaren kazların kanatlarını değerlendirmek gerekir. Bozulmalar varsa en kısa zamanda bir bezle kanatların bağlanması gerekir. Kanatlar sıkı bir şekilde vücuda bağlanmalı ve bekletilmelidir.
Koksidiyoz Hastalığına Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Kazlarda kanlı ishal görülmesi ile karakterize bir hastalıktır. Hastalığın nedeni genellikle uygunsuz çevre şartlarıdır. Bu yüzden önlem olarak kümeslerin sıkça dezenfekte edilmesi gerekir. Kümes altlıklarının su sızdırmaz olması gerekir. Bu hastalık kazlara verilen yemler ile de bulaşır. Bu yüzden verilen yemin kaliteli, temiz ve zengin içeriklere sahip olmasına dikkat etmekte fayda vardır. Kazların zamanında aşılanması hastalık riskini ve yayılımını büyük oranda azaltır.
Kazlar Neden Hastalanır?
Kazlarda hastalığa neden olan çok sayıda faktör vardır. Kötü beslenme, yanlış alışkanlıklar, uygunsuz bakım koşulları, kirli su kaynakları, tüketilen yemler gibi çok sayıda unsur kazların hastalanmasına neden olur. Özellikle de kazlara verilen yanlış yemler hastalığa yakalanma riskini artırıyor.
Yemlerin güvenilir firmalardan veya kişilerden alınması gerekir. Uygun şartlarda depolanmayan yemler vitamin değerini kaybeder. Kazlar gerekli vitamin ve minerali yemlerden karşılayamaz. Aynı zamanda uygunsuz bekletilen ve depolanan yemlerde böcekler ve kemirgen hayvanlar yer alır. Bu canlılarda hastalık etkenini yayan parazitler taşır. Parazitlerin yem yoluyla kazlara bulaşması kazlarda farklı belirtilerin görülmesine neden olur.
Kazlarda Aşılama
Kaz hastalıklarına erken dönemde müdahale etmek ve koruyuculuk sağlamak için kazlar aşılanır. Kazlara uygulanan aşılar çeşitli etkiler yaratır. Kazların önceden bağışıklık kazanmasına ve antikor oluşturmasına yardımcı olur. Aşının türüne göre uygun bir doz belirlenir ve gerekli önlem alınır.