Kaz yetiştirmek oldukça karlı bir iştir. Kazlar maliyetsiz hayvanlardır. Bakımı için büyük bir bütçeye gerek yoktur. Kolay yetişirler, hastalanma riskleri azdır. Meralarda kolaylıkla yetiştirilebilen kazlar, ülkemizde genellikle Erzurum, Kars ve Ağrı illerimizde yetiştiriliyor. Çiftliklerin vazgeçilmezi olan kazlar hem zevkli yetiştirme şekilleriyle hem de etleri, yağları, sütleri, yumurtaları ve tüyleri ile sahiplerine bol faydada bulunurlar.
Kazların Özellikleri
Kazlar kuş türlerine bakıldığı zaman oldukça büyük hayvanlardır. Ağırlıkları 4-13 kilo arasında değişir. Merada veya bahçede özgürce gezen kazlar beslenmelerini kendileri karşılarlar. Ve buldukları otlar, böcekler onlara yeterli beslenmeyi sağlar. Kazlar zevki ve vefalı hayvanlardır. Ömürleri oldukça uzundur.
30 yaşına kadar yaşayabilirler. Kazların yetiştiricilerine sunabilecekleri pek çok karlı yönleri vardır. Tüyleri oldukça kalitelidir. Etleri ve ciğerleri ise damak zevkimize uygundur. Kazlar genellikle sürü halinde yaşamayı severler. Kazların etleri kadar yumurtaları da lezizdir.
Kaz Bakımı ve Besleme
Kaz civcivleri kümes içinde yetiştirilmeye başlanır. Kümesin temiz ve havalandırılıyor olması civcivin gelişimi için önemlidir. Geceleri ışıklandırma yapmak ve rutubeti almak gerekir. Hindi palazı yemi ile beslemek doğru olur.
Palazlar eğer hava koşulları elverişli ise 1 aylık olduklarına meraya salınabilir. Yemler lapa halinde verilir. Kazlar iyi bekçilik yaparlar. Beslediğiniz kazlar sizi tanırlar ve sizi yabacılardan korurlar. Beslediğiniz kazlar bahçenizdeki kuru otları yemesiyle sizi ot temizleme işinden kurtarırlar. Kış aylarında ot bulamayan kazları mısır taneleri ve koçanı ile beslemek onları mutlu eder. Kazlar eğlenceli kuşlardır. Beraber keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Kaz Üretimi
Kaz üretimi ülkemizde henüz fabrikasyon şeklinde gerçekleşmiyor. Bu nedenle doğal üretim şekilleri ile kaz üretimi geleneği sürüyor. Sadece bir çift kazdan bir kaz sürüne sahip olabilirsiniz. Unutulmaması gereken nokta kazlar tek eşli hayvanlardır. Kazlar çift halinde yaşamayı severler. Dolayısıyla kaz çiftlerini ayırmak onlar için olumlu sonuçlar doğurmayacaktır.
Kazların yumurtladığı temiz ve biçimli yumurtalar alınarak kuluçka makinesine konur. Makineye koymadan önce tercihe bağlı olarak mikroplardan arındırılması gerekebilir. Kuluçka makinesinde 7 gün boyunca karanlık ortamda bırakılan yumurtalar 7. günden sonra ışıklandırma ile kontrol edilir.
Kontroller esnasına boş yumurtalar veya embriyosu ölmüş olan yumurtalar belli olur ve onlar kuluçka makinesinden çıkartılır. 27. gün dolduğunda yumurtalar kuluçka makinesinden çıkartılır ve 3 gün içerisinde yavruların yumurtadan çıkması beklenir. Kuluçka makinesi ile üretim yapmak istemeyenler ise anne kazın kuluçkaya yatmasını beklemelidir. Anaç kazlar her bir kuluçkaya yatma döneminde ortalama 8 civcivi sağlıklı olarak yumurtadan çıkması sağlar.
Abi kazlar sahiplerini bilirler o yüzden herkeze farklı davranırlar
Elinize sağlık 🙂
Harikasın dadaş abim çok iyi bilgilendirme olmuş?
çekilişe katılıyorumm
Elinine emeğine sağlık kolay gelsin