Su kaynağı olarak zengin olan ülkemiz kaz yetiştirme açısından son derece verimli bir ülkedir. Kanatlı hayvanların etleri protein açısından zengin ve ucuzdur. Özellikle doğu Anadolu bölgesinde kaz çiftlikleri ön plandadır. Ülkemizde kaz yetiştiriciliği fazla bilinmemektedir. Kanatlı hayvan yetiştirme diğer hayvan türlerine göre geri plandadır.
Sürekli olarak sanayileşen ülkemizde, hala çiftlik sahaları bulunmaktadır. Köyden şehre göç yaşansa da hayvancılık ile tesisler kurulmaktadır. Büyük çiftliklerde kaz yetiştirme çalışmaları yapılır. Hayvan yetiştiriciliği kazancı büyük ve tatlı olan bir sektördür. Kazıcılıktan ne kadar kazanılır? Sorusu yatırım yapmak isteyen birçok yatırımcının merak ettiği bir konudur.
Kazcılık Nasıl Yapılır?
Su kaylara açısından verimli olan bölgelerde yaz yetiştirmek oldukça verimlidir. Bu konuda ön planda olan Trakya ve Doğu Anadolu Bölgesi kaz yetiştirme açısından uygun konumdadır. Kanatlı hayvan yetiştirmede arka planda kalan kaz yetiştiriciliği Avrupa ülkelerinde önemli bir yere sahiptir. Kaz yetiştiriciliği nasıl yapılır? Kaz yetiştiriciliği yaparken şunlara dikkat etmek gerekir;
- Evcilleştirilen kümes hayvanıdır.
- Güçlü hafızaya sahiptirler
- Çabuk öğrenme yetenekleri vardır.
- Uzun ömürlü yaşarlar. 15-20 yıla kadar yaşayabilirler
- Vefalı ve eğlenceli hayvanlardır.
- Yumurtası büyük ve lezzetlidir.
- Yağ oranı düşüktür.
- Tüyleri ve karaciğerleri için de yetiştirilir.
Kaz çiftliği kurmak isteyen yatırımcılar bu hususları göz önünde bulundurarak ticari faaliyette bulunabilirler. Fazla maliyet gerektirmeyen ilgi ve sabır gerektiren bir çalışma ile yüksek kazanç elde edilir.
Kaz Çiftliği Kurma Maliyeti
Kaz eti protein bakımından zengindir. Lüks restoranlarda tercih edilen hayvansan üründür. Dolayısı ile karlı sektörlerin başında gelir. Kazancın sağlam olması için kaz sektöründe pazarlama ile ilgili sorunları aşmak gerekir. Piyasada talep edenlerin önceden planlanarak belirlenmesi gerekir.
Kaz sektöründe maliyet diğer sektörlere göre daha düşük tutardadır. Kaz yetiştiriciliği için gerekli olan ilk sermaye arazidir. Arazinin sulak olması çiftlik kurmak için avantajlıdır. Soğuk havadan etkilenmeyen kazlar kışın dışarıda kalabilirler. Barınaklarda bulunan havalandırma sistemi kazlar için önemlidir. Kaz yetiştiriciliğinde 40.000 TL ile 60.000 TL tutarında bir maliyet söz konusudur. Konuma göre bu maliyet değişir.
Kaz Yetiştiriciliğinde Besleme Nasıl Yapılır?
Kaz yetiştiriciliğinde besin önemli yer tutar. 1 kilogram kazın beslenmesi için gerekli olan 4 ile 5 kilogram besine ihtiyaç duyulur. Beslenmeleri için sulak yerlerin tercih edilmesi önemlidir. Zira yem maliyetlerini önemli ölçüde düşürür.
Kazların yağlanmasını önlemek için mısırdan uzak durulmalıdır. Yumurta ve üreme kalitesinde düşmeler yaşanır. 40-50 damızlık kaz için 1 dönüme yakın yer idealdir çevreyi belirlemek için tel veya çit çekilmesi maliyeti de unutulmamalıdır.

Devlet Teşviki Var mı?
Devlet kent yaşamından köy yaşamına geçişi hızlandırmak ve gerek tarımsal gerekse zirai açıdan üretimi özendirmek amacı ile teşvikleri uygulamaya koyar. Kaz yetiştiriciliğinde gerekli olan donanım alımı ve kümes ihtiyacı için bu amaçla yatırım yapmak isteyenler teşviklerden faydalanabilir. Bu konuda üretim yapmak isteyenlere %75 oranında devlet katkısı sunulur.
Sunulan teşvikler şöyledir;
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üreticilere sunulan kaz yetiştiriciliği teşviki
- Kaz çiftliği kurmak için uygulamaya koyulan hibe teşviki
- Genç çiftçilere sağlanan hibe teşviki