Kazlarda Zehirlenme

Ördek, kaz gibi kanatlı hayvanlar zehirlenme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Kazlar zehirlenir mi? Sorusu çok merak edilen bir sorudur. Bu sorunun cevabı evettir. Günümüzde kazlarda zehirlenme vakaları ile sık sık karşılaşılır. Özellikle kaz yetiştiriciliği ile ilgilenen kişilerin zehirlenmelere karşı dikkatli olması ve önlem alması gerekir.

Kümes içinde zehirlenme şüphesi mevcutsa numune toplamak ve numuneleri analiz ettirmek gerekir. Böylelikle hastalığın veya zehirlenmenin türü belirlenir. Kazlarda meydana gelen zehirlenmeleri erken dönemde teşhis etmek için zehirlenme belirtilerini bilmek gerekir.

Kazlarda Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?

Kazların fiziksel durumuna ve hareketlerine bakarak zehirlenip zehirlenmediğini anlamak mümkündür. Zehirlenme tehlikesi yaşayan türler bazı belirtiler gösterir. Peki, bu belirtiler nelerdir?

Belirtileri şunlardır:

  • Yürümekte ve ayakta durmakta zorluk yaşamak,
  • İştah kaybı,
  • Halsizlik ve solgun bir cilt görünümü,
  • Kaslarda görülen kasılmalar,
  • Gözlerde bulanık görme ve göz hasarları,
  • Nefes almada güçlük,
  • Tuhaf sesler çıkarma,
  • Hareketlerde yavaşlama,
  • Tüylerde kabarma ve kanatların düşmesi.

Bu gibi belirtiler kazlarda görülen hastalıkları veya zehirlenmeleri belirtir. Belirtiler daha da kötüye gitmeden müdahale etmek gerekir. Aksi taktirde kümes içindeki diğer canlılar da bu olaydan olumsuz etkilenir. Bu tür zehirlenmeler salgına dahi dönüşebilir.

Kazlarda Zehirlenme Neden Olur?

Kazlarda zehirlenmeye neden olan çok sayıda faktör olabilir. Özellikle içeriği bilinmeyen, bozuk yemler zehirlenmeye neden olan en önemli unsurlardandır. Bozuk yemlerin içerisinde canlıya zarar verecek mikroorganizmalar bulunur. Bunlar ise canlının sindirim sistemine olumsuz etki eder. Canlının ölümüne dahi neden olabilir. Zehirlenmelerin büyük bir oranı ise enfeksiyon, bakteri ve virüslerden kaynaklıdır. Bakteri oluşumunu önlemek için kümeslerin bakımını aksatmamak gerekir.

Kazlarda Zehirlenme Durumunda Ne Yapmak Gerekir?

Kazlarda zehirlenme belirtileri mevcutsa en kısa zamanda uzman bir kişiden yardım almak gerekir. Zehirlenmeye neden olan unsuru saptamak için kazlara verilen yemlerin teşhis edilmesi gerekir. Laboratuvar ortamında yemler detaylı şekilde incelenir. Vefat eden canlı varsa bu canlının da laboratuvar ortamında incelenmesi gerekir. Muayene sonrası hayvanlara uygun bir tedavi planı çizilir. Zehirlenme sonrası hayvanların bol bol su içmesi gerekir. Suyun temiz olması çok önemlidir.

Kazlarda Zehirlenme Sonrası Tedavi

Hayvanlarda görülen zehirlenmenin türüne göre bir tedavi süreci belirlenir. Doktor uygun gördüğü taktirde kazlara antibiyotik verilir. Bu antibiyotikler tedaviye uygundur. Eğer hayvanda felç kalma riski mevcutsa bu sorunu gidermek için ilaçlar verilir. Felce iyi gelen ilaçlar yemler ile birlikte verilebilir. Bazı durumlarda ise ilaca gerek duyulmaz. Hayvanların beslenmesine dikkat etmek gerekir. Bu yüzden bol su ve temiz yem önerilir.

Kazlarda Zehirlenmeye Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Kanatlı hayvanların zehirlenme riskini en aza indirmek için dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Öncelikle hayvan yemlerinin zengin içerikli ve besleyici olması gerekir. Küflü yemler hayvanlarda zehirlenmeye neden olur. Bu yüzden yem seçerken dikkatli olunması gerekir. Ayrıca depolanan yemleri rutubetsiz alanlarda saklamak gerekir. Nem ve rutubet zehirlenme tehlikesine zemin hazırlar. Satın alınan yemlerin en az 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekir. Yem stokları yapılacaksa hijyene ve usulüne göre yapmaya dikkat edilmeli. Kazların yemliklerini ve su kaplarını düzenli olarak temizlemek gerekir.

 

Yorum yapın