Kazların Açık Alanda Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kaz yetiştiriciliği ülkemizde Kars, Van, Erzurum, Ağrı gibi doğu illerimizde gerçekleşiyor. Kaz yetiştiriciliği genellikle ailelerin kendi protein ihtiyaçlarını karşılamak için başvurdukları bir yöntem. Ancak kaz yetiştirme işletmeleri de ülkemizde gittikçe artmakta. Kaz eti satmak oldukça karlı bir iştir. Bu nedenle sektör olarak değerlendirilen kaz yetiştiriciliğinin bazı püf noktaları bilinmelidir. Peki, Kazların Açık Alanda Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Kazların Özellikleri

Kaz yetiştirmek için kazların genel özelliklerinin bilinmesi gerekir.

  • Kazlar hastalıklara karşı dayanıklı hayvanlardır. Kolay kolay hastalanmazlar.
  • Kazlar otlayan kuşlardır.
  • Kaz civcivleri devamlı ısıya ihtiyaç duyarlar.
  • Kazlar yumurtlamak için özel bir yer aramazlar.
  • Kaz kuluçka dönemi yaklaşık 1 aydır.
  • Kazlar sosyal hayvanlardır.
  • Kazlar yabani otları ayırt edebilirler.
  • Kazların doğal yaşam alanı açık alanlardır bu nedenle açık alanda yaşamayı severler.
  • Kaz eti yüksek proteine sahiptir.
  • Kaz eti kolesterol açısından düşük yağ oranına sahiptir. Bu nedenle eti oldukça sağlıklıdır.

Kaz yetiştiriciliği aynı zamanda oldukça keyifli bir iştir. Kazlar kendi aralarında iyi anlaşırlar ve kendilerini izleyenlere eğlenceli anlar yaşatırlar. Ayrıca insanlarla da araları iyidir.

Kaz Otlatmak

Kazlar otlayarak yaşayabilen hayvanlardır. Açık alanda yaşamayı sevdiklerinden kendi besinleri kendileri bulurlar.Ayrıca kazların en önemli özellikleri ot ayırt edebilmeleridir. Kazların genç yabani otları tanıma özellikleri vardır.

Bu sayede kazlar bahçenizdeki genç yabani otları tanır ve yerler. Yabani otların kazlar tarafından yenmesi bahçe sahibinin de işine gelir. Toprak üzerine serpiştirilecek dene yemlerini yiyen kazlar daha sağlıklı ve lezzetli olurlar.kazlarin acik alanda bakimi nasil yapilmalidir

Kazlar İçin Hijyenik Ortam

Kazlara açık ortamda bakmak istiyorsanız dahi alan temizliği yapmanız gerekir. Kazlar her ne kadar hastalığa karşı dayanıklı da olsalar her zaman enfeksiyon kapma ihtimalleri vardır. Bu nedenle açık alanda zararlı bakteriler bulunmaması, zehirli bitki veya yiyeceklerin kazların yaşam alanlarında bulunmaması gerekir. Hastalanmaları oldukça zor olan kazlar hastalandıkları durumlarda ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalırlar. Bu nedenle hijyen her zaman dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Kaz Yemlikleri Ve Sulukları

Kazların sulukları kazların içine giremeyecekleri veya düşme tehlikesi yaşamayacakları şekilde konulmalıdır. Sular günlük olarak yenilenmeli, kalmış kirlenmiş suyun kazlar tarafından içilmesinin engellenmesi gerekir.

Kaz yemlikleri yemlerin etrafa saçılmasına imkan tanımayacak şekilde tasarlanmış olmalıdır. Açık alanda beslenen kazlar için farklı farklı noktalara suluklar ve yemlikler konulmalıdır. Kazlar bu sulukların ve yemliklerin yerini ezberler bu nedenle konum değişikliği yapmadan kazların beslenme noktaları özenle takip edilmelidir.

“Kazların Açık Alanda Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?” üzerine bir yorum

Yorum yapın