Her canlının taşıdığı bir can vardır ve bu canlılar da bazı durumlarda hastalanabilirler. Özellikle çok yakından tanıdığımız keçiler de bazen rahatsızlık geçirebilirler. Keçiler son derece popüler bir evcil hayvandırlar. Bu bakımdan çok yakından tanıdığımız bu canlıda da bazı hastalıklar görülebilir. Etinden, sütünden yararlandığımız bu canlı hayatımızda son derece büyük bir öneme sahiptir. Her canlıda olduğu gibi keçilerde de belli başlı hastalıklar yaşanabilir. Keçi hastalıkları oldukça fazla karşılaştığımız bir durumdur. Keçilerin hastalanmasına neden olan birçok etken olabilir. Bu bakımdan hastalıkları yakından incelemek gerekebilir. Keçilerin doğru şekilde beslenememesi, yaşam şartları ve bakımsızlık gibi durumlar, keçilerin hastalanmasına neden olmaktadır.
Keçi Hastalıkları Nelerdir?
Keçilerde gözlemlenen belli başlı keçi hastalıkları şunlardır:
- Avitaminoz
- Gastroenterit
- Hazımsızlık
- Zatürre
- Ketozis
- Meme iltihabı
- Akut timpani
- Kırık meme
- Romatizma
- Meme furunculosis
Keçilerde yaşanan bu hastalıklar, insanlara veya başka bir canlıya bulaşıcı özellik taşımazlar. Ancak keçilerin de bulaşıcı hastalıkları mevcuttur.

Bulaşıcı Keçi Hastalıkları Nelerdir?
Keçilerde de tıpkı insanlarda olduğu gibi bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan bazı hastalıklar bulunur. Bulaşıcı olmayan hastalıkların ciddi bir zararı olmayabilir. Ancak bulaşıcı olan keçi hastalıkları son derece tehlikelidir.
Bulaşıcı keçi hastalıkları ise şunlardır:
- Brusella
- Plöropnömoni
- Enfeksiyöz mastitis
- Tırnak hastalığı
- Ağız ve ayak hastalığı
Bu keçi hastalıkları hem insana bulaşıcı hem de son derece tehlikelidir. Özellikle keçi yetiştiriciliği yapan bireylerin bu konuda son derece dikkatli olmaları gerekir. Bu keçi hastalıkları insana bulaşırsa ciddi sorunlara neden olabilir. Keçilerde görülen bu hastalıklar, hemen tedavi edilmezse ölüme yol açabilir. Bu bakımdan eğer keçilerinizde bu hastalıklardan biri görülüyorsa hemen veteriner hekime gitmeniz gerekir. Aksi halde ciddi sorunlarla baş etmek zorunda kalabilirsiniz.
Keçi Hastalıklarını Engellemek
Keçi hastalıklarını engellemek için yapılması gereken bazı hususlar vardır. Keçi hastalıkları, kendiliğinden ortaya çıkmaz. Bu duruma neden olan çevresel etmenler mutlaka vardır. Eğer keçilerinizde hastalıklar görülmeye başlandıysa, öncelikle yaşam alanlarında düzenleme yapmaya başlayınız. Keçilerinizin yaşadığı ortamın hijyenik ve ferah olmasına özen gösteriniz. Eğer ahır hayvancılığı yapıyorsanız, mutlaka ahırı düzenli bir şekilde kullanmanız gerekir. Bunun yanında ahırınızı düzenli olarak havalandırmanız gereklidir. Ahırın projesi son derece önemlidir. Keçilerin rahat olabileceği bir ahır olması gerekir.
Hijyen, keçi hastalıkları açısından oldukça kıymetlidir. Keçilerinize vermiş olduğunuz su ve yemlerde bir o kadar önem arz eder. Çünkü kalitesiz bir yem, keçinin iyi beslenememesine neden olur. Bu durumda da hastalanması kaçınılmaz olur. Keçilerinize su verirken, hijyenik kovalarda sulamanız gerekir. Ayrıca keçilerinize verdiğiniz suyun taze olmasına dikkat etmeniz gerekir. Keçi hastalıklarının meydana gelmemesi için onlara gerekli olan bakımı yapmanız gereklidir. Böylece hastalanmalarını engelleyebilirsiniz. Keçinizde hastalıklar meydana geldiğinde bilinçsiz bir müdahaleden kaçınmanız gerekir. Aynı zamanda eğer keçileriniz dağda besleniyorsa, hasta olan keçinizi ahırda tutmayınız.
Veteriner Hekime Gidin
Keçi hastalıklarının bazıları her ne kadar bulaşıcı olmasa da bazıları bulaşıcıdır. Bu bakımdan tedavi edilmezse insana da bulaşabilir. Keçi hastalıkları ile karşı karşıya kalındığı zaman, mutlaka veteriner hekime danışmanız gerekir. Bilinçsiz bir şekilde hastalığa müdahalede bulunmak daha kötü sonuçlara neden olabilir. Bu bakımdan mutlaka veteriner hekimden destek almanız gerekir. Böylece daha etkili bir tedavi uygulanmasını sağlayabilirsiniz. Keçilerinizin hastalanmaması için onlara bakım yapmanız şarttır. Çünkü bu hayvanlar da gerekli bakımı almadıklarında kolaylıkla hastalanabilirler. Keçi hastalıkları eğer kısa sürede tedavi edilmez ise ölüme neden olur. Bu bakımdan keçi hastalıklarının veteriner hekim tarafından tedavi edilmesi gerekir.