Keçilerde üst solunum yolu hastalıkları çok yaygındır, ancak tedavi edilmezse ciddi hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilir. Keçilerde üst solunum yolu hastalıkları
Bu yaygın enfeksiyonlar, bağışıklık sistemlerini geliştirme şansı bulamamış keçi yavruları için çok tehlikelidir.
Keçilerinizin sağlığını korumak için keçilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarını tanımak çok önemlidir ve bunları tedavi etmesi için bir veteriner çağırmanız gerekir.
Keçilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarının Belirtileri
Öksürme, ateş yükselmesi, iştahsızlık, burun akıntısı ve hapşırma keçilerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın belirtileridir.
Etkilenen keçinin burun geçişleri tıkanabilir ve akıntı burun deliklerinden birini veya her ikisini birden etkileyebilir. Ve bazı durumlarda keçi nefes almakta da güçlük çekebilir.
Burun Botları
Keçilerde üst solunum yolu enfeksiyonları burun botlarına veya burun botlarına bağlı olarak gelişebilir. ‘Oestrus ovis’ adı verilen bir sinek türü, yumurtalarını keçinin burnunun dışına bırakır. Daha sonra buruna ve sinüslere doğru göç ederler (sinek larvaları yumurtadan çıktığında).
Bunun gerçekleşmesi birkaç gün, haftalar hatta aylar alabilir. Sonunda larva düşer ve toprakta pupa olur ve bir sineğe dönüşür ve tüm süreç yeniden başlar.
Keçilerinizi bu botlardan kurtarmak için veterinerinize danışabilir ve ondan iyi bir iç parazit giderici isteyebilirsiniz.
Burun Tümörleri
Keçilerde sinüs enfeksiyonlarına burun tümörleri neden olabilir. KBB virüsü (enzootik nazal tümör) keçi burnunda tümörlere neden olur.
Gürültülü olmak, ağız kokusu, yüzün deforme olması, nefes alıp vermede güçlük, nörolojik belirtiler, burun akıntısı, hapşırma ve kilo kaybı burun tümörlerinin sık görülen belirtileridir.
Genellikle 2 ila 4 yaşındaki keçilerde bu virüs bulunur (çünkü keçiler arasında yayılır). Hasta keçileri izole edip ötenazi yapmak ve yavrularını pazarlamak önemlidir.
Akciğer iltihaplanması
Teknik olarak pnömoni bir alt solunum yolu enfeksiyonudur. Ama bazen üst solunum sisteminde virüs ve bakterilerle başlar.
Donukluk genellikle pnömoninin ilk belirtisidir ve keçiniz normalden daha az aktif ve uyanık görünecektir.
Pnömoni sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonlarını taklit edebilir, ancak birçok durumda daha kötü olabilir. Pnömoni ayrıca sıklıkla stresten sonra ortaya çıkar.
Örneğin, toz, yüksek nem, değişken sıcaklıklar, aşırı kalabalık koşullar, nakliye hayvanları, sağlıksız koşullar vb.
Öksürük, iştahsızlık, yüksek ateş (104° F ila 106° F), berrak veya beyazımsı burun akıntısı, gözlerde akıntı ve ağız ve burunda köpüklenme keçilerde pnömoninin belirtileridir.