Bazı kediler fırçalanmayı severken bazıları ise nefret eder. Bu yazımızda kedilerin taranmasının ne şekilde olması gerektiği, kedinizi taranmaya nasıl alıştırabileceğiniz ve taranmanın kediler üzerindeki faydaları hakkında bilgiler bulacaksınız.
Kedilerde Tüy Bakımı
Kedi sahiplerinin iyi bilmesi gereken konulardan biri de kedilerde tüy bakımıdır. Kediler için tüyleri son derece önemlidir. Çünkü tüyler kedileri gerektiğinde soğuktan ve sıcaktan korur. Ayrıca tüyler kedinizin sağlıklı olup olmadığını da gösteren bir unsurdur. Bu nedenle kedi sahipleri de bu konuya kediler kadar önem vermelidir.
Tüylerin sağlıklı ve parlak olması kedinize verdiğiniz mamalar ve tarama ile doğrudan ilgilidir. Mamanın içeriği hayvansal protein açısından zengin, Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri açısından dengeli, vitamin ve mineraller açısından da yeterli seviyede olmalıdır. Ayrıca evcil hayvanınıza verdiğiniz su miktarı da tüy sağlığını etkilemektedir.
Kedi Tüylerini Taramanın Faydaları
Kedinizin tüylerini oldukça kolay yöntemler ile parlak ve sağlıklı bir hâle getirebilirsiniz. Bu yöntemlerden en önemlisi kedinizi düzenli taramaktır.
- Düzenli fırçalama sonucunda kedinizin üzerindeki ölü tüyler toplanmış olur ve fırçalama işlemi masaj etkisi yaratacağı için kedinizin kan dolaşımı hızlanır, düzene girer. Bu sayede birçok deri hastalıklarının önüne geçebilirsiniz.
- Kediler günün en az 4 saatini kendini yalayarak geçirirler. Birçok sebebi olan bu davranış kedilerin tüy yutmalarına sebep olur. Yutulan tüyler ise sindirilemez ve midede birikir sonrasında ise kediniz bu tüyleri kusar. Eğer kedinize kedi çimi veya kedi malt macunu vermiyorsanız biriken tüyler midede giderek bir yumak hâline gelir ve birçok sindirim sistemi hastalığına neden olabilir. Bu noktada düzenli tarama ile kedinizin fazla tüy yutmasını engellemiş olursunuz.
- Kediler bazı dönemlerde daha çok tüy döker. İlkbahar ve sonbahar aylarında sıkça dökülen tüyler kedi sahipleri için can sıkıcı bir durumdur. Bu sorunun önüne kedinizi düzenli bir şekilde tarayarak engelleyebilirsiniz.
Tarama Esnasında Yapılacaklar
Kedinizi küçüklükten itibaren taranmaya alıştırırsanız sizin için daha kolay olur ya da ödül mamaları ile onu taranmaya ikna edebilirsiniz. Ayrıca fırçalama esnasında kedinizle aranızdaki ilişki de gelişmiş olacaktır.
- Fırçalama işlemi 5 – 15 dakika arasında olmalıdır.
- Düğüm olmuş tüy topakları görürseniz onları açmak için sabırlı olmalısınız. İlk olarak düğüm olan bölgeyi hafifçe ve üstten tarayınız. Yavaşça açıldığını göreceksiniz. Tararken düğümü tutarak sabitlemeniz de size yardımcı olacaktır.
- Kedinizi sert bir şekilde taramamalısınız. Yoksa kediniz size tepki gösterebilir ve bir daha taranmak istemeyebilir.
- Tarama işlemi bittiğinde kedinize ödül maması verirseniz bir dahaki tarama işlemi için daha istekli olacağını göreceksiniz.
Ne Sıklıkla Fırçalanmalı?
Eğer kediniz uzun tüylü ise her gün ya da haftada birkaç kez fırçalamalısınız. Çünkü uzun tüylü kedilerin tüyleri daha kolay bir şekilde düğüm olur. Kısa tüylü kedilerin ise haftada bir kez taranması yeterli olacaktır.
İhtiyacınız Olan Şey: Kedi Tarağı
Birçok çeşidi bulunan kedi tarakları onlar için özel tasarlandığından pratik bir şekilde fırçalanmalarını sağlar. Küçük bir araştırma ile kedinizin uzun ya da kısa olan tüylerine uygun bir tarak bulabilirsiniz.