Keklik Cinsleri

Keklik cinsleri, Keklik Sülüngiller ailesindendir. Özellikle ormanda ve ovalarda toplu olarak yaşayan, kuş cinsidir. Bıldırcın, keklikten küçüktür.

Keklik Türleri

Genelde, Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da yaşamlarını sürdürürler. Etinden ve yumurtasından faydalanmak için, çiftliklerde üretimi yapılır. Keklik yumurtası protein bakımından oldukça zengindir dolayısıyla sağlık açısından faydalıdır.

Keklik cinsleri şöyledir;

  • Kınalı keklik
  • Çil Keklik
  • Bambu keklik
  • Kırmızı Başlıklı Keklik

Bunlar en çok bilinen keklik cinsleridir. Ayak ve gagasının renginden dolayı bu adı almıştır. Çalılara ve kaya diplerine yuva yaparlar. Kızıl kekliklerin ise, parlak kırmızı ayaları vardır. Boyunlarında kesik kesik çizgiler bulunur. Kızıl kekliğin sırt tarafı, grimsi bir tondadır. Boyları ise,32-36 cm arasındadır. Yumurtalarını çalılara bırakır. Kaya kekliği genelde Marmara, Ege civarında çokça görülür. Ötüşleri kınalı kekliğe göre daha tiz bir yapıdadır. Yamaçlarda, kayalıklarda yaşarlar.

Kekliğin Yapısal Özellikleri Nasıldır?

Kekliğin gagası ve ayakları kırmızı renkli olup, eti lezzetli bir av kuşudur.15 ile 20 yıl arasında yaşam ömürleri vardır. Göçmen olmayan kuşlar genelde yaşamlarını bir yerde sürdürürler. Ötüşleri ile insanların beğenisini kazanan bir kuştur. 26 ile 35 cm arası bir boy uzunluğuna sahiptir. Kekliğin Sırtı toprak rengini andırır.

Keklik Çeşitleri
Keklik Çeşitleri

Ovalarda yetişmiş kuşların genelde, göğüs bölgesinde at nalı biçiminde kahve tonlarında bir leke mevcuttur. Yanakları ve gerdanı, pas renginde olup, sırt kısmı sarımsı kahverengidir. Boynuna doğru kesik kesik çizgiler bulunmaktadır. Kanatları beyaz renktedir. Gövdesi ağırdır, bu nedenle genelde bayır aşağıya doğru hızlıca uçarlar. Besinleri Kurtçuklar ve bitki taneleridir. Keklikler, genelde eşelenerek beslenirler.

Tehlike hissettiklerinde kanatlarını sertçe çırparak, oradan uzaklaşırlar. Etleri lezzetli olduğu için avcıların öncelikli tercihleri arasında yer alır. Avcılıkta, usulüz olarak yapılan avlanmalar, kuşların ırkları için tehlike yaratmaktadır. Sadece avcılar değil ayrıca, yırtıcı kuşlar, çakal ve tilkilere de av olurlar. Sürüler halinde yaşayan kuşlar, içlerindeki en yaşlı kuş tarafından yönetilirler.

Keklik Üreme ve Çiftleşme Özellikleri

Kekliklerin üreme dönemleri mart ayından başlar ta Temmuz ayına kadar sürer. Dişi keklikler, 12 ile 15 tane yumurta yumurtlarlar. Daha sonra ise yumurtalarının üzerinde kuluçkaya yatarak, 25 gün boyunca kuluçka süresi devam eder. Dişler yavrularını çok fazla sahiplenirler. Yavrular ergenliklerinde dahi anne ve babası ile birlikte kalırlar. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, iki hafta kadar bir sürede uçmaya başlarlar. Tehlike anında ise, erkek dişiyi ve yavruları korumak için, savaşır. Ölümü bile göze alır.

Yorum yapın