Keklik Civcivi Nasıl Bakılır?

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan keklik civcivi nasıl bakılır? Keklik kuşları bilinçsiz avlanma nedeni ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan bir kuş türüdür. Ülkemizin eşsizlik güzelliklerinden biri olan kekliklerin yetiştirilerek çoğaltılması işlemi sayesinde yok olması da engellenmiş olur. Kekliklerin civcivlik döneminden yetişkin oluncaya kadar ki süreçleri hem zahmetli hem de dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Sürecin dikkatli bir şekilde uygulanması ile keklik civcivleri sağlıklı şekilde yetişkinliğe ulaşabilir.

Civciv Büyütme Evreleri

Yumurtadan çıkan civcivlerin sağlıklı büyümesi için geçirmesi gereken bazı evreler vardır. Her evrede dikkat edilmesi gereken faktörler bulunur. Her evre için bu faktörler eksiksiz olarak yerine getirilerek civcivlerin sağlıklı şekilde büyümesi sağlanır.

Keklik civcivleri başlıca şu evreleri geçirirler;

  • Yumurtadan çıkılan dönem
  • Kümes dönemi
  • Yumurtlama dönemi

Civcivlerin en hassas oldukları dönem yumurtadan çıkılan dönemdir. Bu dönemde yavru bakımına çok dikkat etmek gerekir.

Keklik Civcivi Nasıl Bakılır?
Keklik Civcivi Nasıl Bakılır?

Yumurtadan Çıkılan Dönem

Keklik civcivleri yumurtadan çıktıktan sonra en büyük düşmanları sıcaklıktır. Sıcaklık değerleri yavruların yaşamaları için hayati öneme sahiptir. İlk günler sıcaklık 31 ile 34 derece arasında olmak zorundadır. İlerleyen dönemlerde bu değer yavaş yavaş aşağı doğru çekilir. Civcivler 6 haftalık olduğunda sıcaklık değeri 21 ile 23 derece aralığına kadar düşer. İkinci önemli nokta ise ilk su içme işlemidir. Keklik civcivlerine verilecek ilk suyun şekerli olması gerekir. Şekerli su, keklik yavrularında temizlik görevi görür. Bu sayede civcivin sindirim sistemi temizlenerek daha sağlıklı hale getirilmesi sağlanır.

Kümes Dönemi

Yumurtadan çıkan civcivler belirli bir süreden sonra kümeslere alınır. Kümeslerde en sık görülen sıkıntı ise civcivlerin kendi dışkısından hastalık kapmasıdır. Bu durumun oluşmaması için ilk dönemlerde ızgaralı kümesler yapılmalıdır. Izgara sistemi sayesinde oluşan dışkılar ızgaranın altına düşerek civcivden uzaklaşır. Böylece hastalık bulaşma olasılığı da ortadan kalkar. Kümeslerde verilen yemlerde dönemlere göre farklılık gösterir. Yetişkin bir keklik ile yavru bir kekliğin yiyeceği yemler aynı özellikte değildir. Bu neden keklikler ilk günden itibaren takip edilerek yemleri dönemlere göre değiştirilir.

Yumurtlama Dönemi

Keklik civcivleri ilk iki dönemi sorunsuz atlattıktan sonra yumurtlama dönemine geçiş yaparlar. Bu elimizde olan keklikleri artık çoğaltabileceğimiz anlamına gelir. Yeni oluşan keklik yumurtaları uygun ortam ve koşulların sağlanması ile yeni civcivlerin oluşmasını sağlar. Keklik civcivlerinin bulunduğu ortamın iyi havalandırılması ve sularının da sık sık değiştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Yorum yapın