Eğer evde keklik beslemek istiyorsanız önce keklik nasıl bakılır sorusuna yanıt vermeniz gerekmektedir. Keklik Türkiye’nin en önemli kuş türlerinden biridir. Türkülerde, destanlarda hep adı geçmiştir. Yüzyıllardır beslenmiştir, yumurtasından yararlanılmıştır. Ayrıca en çok Anadolu’da beslenmektedir çünkü bir av kuşudur.
Sesi ise en çok sevilen seslerden biridir, duyulduğu andan itibaren doğada olduğunuzu daha fazla hissetmenizi sağlar. Görünüş ve ses bakımından en çok sevilen ve beslenen ise Anadolu kekliğidir. Kırmızı gagaya, beyaz yanağa ve gagası ile gözü üstünde bulunan siyah tüylere sahiptir, oldukça sevimli bir yüzü vardır. Peki, bu güzel kuş türüne nasıl bakılır?
Beslenmesi
Tavukgil ailesine aittir. Tavuklarda olduğu gibi kekliklerde de kuvvetli ayaklar vardır, bu yüzden av konusunda oldukça ustalardır, çok hızlı bir şekilde koşabilirler. Hatta ayakları bir insanın elini bile yaralayabilir, oldukça güçlülerdir. Ayaklarını tavuklar gibi kullanırlar, eşelenme konusunda ustalardır. Onları koyduğunuz yeşillik veya toprak yerde böcek ve solucan mutlaka bulurlar ve onları yerler.
Eğer evde besliyorsanız vereceğiniz besinler;
- Buğday
- Arpa
- Küçük mısır taneleri
- Civciv yemi
Bunları keklik severek yiyecektir. Ancak eşelemeyi sevdiği için kafesinde kum bulunması da önerilir. Ev içinde kum zor olabilir ancak en azından taşlığına bir miktar konulabilir. Türkiye’de özellikle doğu taraflarında keklik çok daha fazla beslenmektedir ve bu yemleri bulmak daha kolaydır. Özellikle Siirt’te çoğu evde keklik beslenmektedir.

Kafes
Kafes seçiminde bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Keklik atalarımız tarafından da çok sık tercih edildiği için kafes oldukça akıllı bir şekilde tasarlanmıştır. Aynı kafes tasarımı günümüzde de kullanılabilir. Önüne su diğer yanına da yemlik konulmalıdır. Ancak bu ikisi kafes dışında durmalıdır çünkü kafes içinde eşelendikleri için dökülme ihtimalleri çok yüksektir.
Kafesin yakınına konduğu zaman keklikler başlarını uzattıkları zaman hemen uzanabilirler, bu oldukça akıllıca bir çözümdür. Kafes aralıklarla dışarı çıkarılabilir, toprak zemine konulabilir. Aynı şekilde keklik de kafes dışına gezmesi için çıkarılmalıdır. Eğer bahçeli bir evde bakılıyorsa sık sık kafesten çıkarılır, keklik çimende olmaya bayılan bir hayvandır. Otları eşeler, bu yüzden yeşilliği ihmal etmemeniz gerekmektedir.
Üreme Dönemi
Eğer keklik beslemek ve yumurtasından yararlanmak istiyorsanız nasıl ürediğini de iyi biliyor olmanız gerekmektedir, bu işin ticaretini de yapanlar vardır. Keklikler yabani hayvanlar oldukları için kümes ortamında kuluçkaya yatmazlar, mevsimi geldiği zaman kümeste yumurtlayabilir. Eğer kafeste veya kümeste hem dişi hem erkek varsa yumurta döllenebilir.
Ben de bir kız bir erke var kümeste üreme olurmu