Keklik Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Yabani hayat ortam şartları içerisinde yaşayan ve bilinen 14 türü olduğu ifade edilen Keklik, son zamanlarda evcil olarak yetiştirilebilmekte ve ülke içerisinde oldukça kazançlı gelirler getirdiği ifade edilmekte. Birçok kişi tarafından etinin oldukça lezzetli olduğu ifade edilen Keklik, yumurtası ile de ön plana çıkmaktadır. Diğer kanatlı hayvanlara göre yetiştiriciliği oldukça kolay olduğunu belirtilmekte olup ülkemizde birçok kişi tarafından yetiştiriciliği başlamış ve bir kazanç kapısı haline gelmiştir. Bu yazımızda da Keklik yetiştiriciliği hakkında bilgiler vererek bu konu hakkında bilgi edinmek isteyen okuyucularımıza bilgiler vermeye çalışacağız. Öncelikle ülkemizde en çok yetiştirilen, tüketilen keklik türünün kınalı keklik olduğunu söyleyebiliriz. Yetiştiriciliğin en çok yapıldığı bölgelerden bahsedecek olursak;

Ülkemizde Keklik Yetiştiriciliği daha çok Nazilli, Çatalca, Alamut gibi merkezlerde özel şartlar altında yapılmaktadır. Ülkemizde her geçen gün keklik sayısında azalmalar meydana gelmesinden dolayı üretimlerin özel şartlar altında öncelik olarak mevcut rakamların yükseltilmesi adına yapıldığını belirtmek istiyoruz. Avlanmada bilinçsizlik, tarımda yanlış ilaçlamaların kullanılması keklik sayılarında büyük düşüler meydana getirmektedir. Yapı olarak sülünden küçük, bıldırcından daha büyük olan keklikler, ortalama olarak 500 ile 750 gram arasında bir ağırlığa sahiptirler. Kanatlı türler içerisinde kafes içerisinde yetiştirilmeye en uygun tür olduğunu söyleyebiliriz. Yetiştiricilerin dikkat etmesi gereken huşulardan bahsedecek olursak; her kafes 3 dişi bir erkek bıldırcından oluşturulması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Dişi keklikler ortalama olarak nisan ayında yumurtlamaya başlayarak Ağustos, Eylül ayına kadar yumurtlama işlemine devam eder. Bir sezon olarak adlandırılan bu dönem içerisinde 50’ye yakın yumurta bıraktığı ifade edilmektedir. Çıkan yumurtalar özel kuluçka makinelerinde muhafaza edilmesi gerektiğini, gün içerisinde en azından 4 kere çevrilmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz. Kuluçka makinesi bulunmayan yetiştiriciler, tavuklar altına da keklik yumurtası yerleştirerek civciv çıkmasını sağlayabilirler. Kuluçka süresinin standartlara bağlı olarak 24 gün gerçekleştiği, bu süre sonucunda büyüme ve gelişimin oldukça hızlı geliştiğini söyleyebiliriz. Kümeslerin minimum 21, maksimum ise 33 derece sıcaklığa sahip olması gerekmektedir. Keklik kafesleri içerisindeki nem oranının gelişime uygun olarak 69 ile sınırlandırılması gerektiğini söyleyebiliriz. Bir kafes içerisinde maksimum bulundurulması gereken keklik sayısı çiftliğin durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Yorum yapın