Keklik Yumurtası Kaç Günde Çıkar?

Keklik Yumurtası Kaç Günde Çıkar? Keklikler de tavuk ve horoz gibi çok fazla beslenen kümes hayvanları arasında yer alıyor. Bu canlılardan yüksek verim alabilmek ve çok fazla üretebilmek için bakımları konusunda titiz davranmak gerekir. Keklik bakımı konusunda ustalaşan kişiler her sene ürettikleri yavrular sayesinde yüksek bir verim elde edebilmektedirler. Bu canlıların kısa sürede kuluçkaya yatabilmeleri ve sağlıklı yavrular dünyaya getirebilmeleri için beslenmeden yaşam alanlarına kadar her konuya dikkat etmek gerekiyor.

 

Kekliklerin sağlıklı bir şekilde kuluçkaya yatabilmeleri ve çiftleşebilmeleri için mutlaka stresten uzak durmaları gerekiyor. Yoğun stresli durumlar erkek kekliklerin çiftleşmesini engelleyecektir. Bu durum da yumurta veriminde ciddi bir düşüş olarak görülebilir. Aynı zamanda yumurtalar ortaya çıktıktan sonra hemen kuluçkaya koymamak gerekiyor. Bir süre bekletmeli ve sivri tarafı alta gelecek şekilde 10 derece ile 16 derece arasında ki bir sıcaklıkta muhafaza etmeniz gerekiyor.

 

Yumurtaları muhafaza ettiğiniz ortamın nem oranı da aynı zamanda 50 ya da 60 nem derecelerinde olmalıdır. Yumurtalar eğer 21 derece üzerinde muhafaza edilirse yumurtanın kan yollarında hareket olmadığı için verimde de düşmeler görülebilir. Bu şekilde en az 10 gün bekletilmeleri oldukça önemlidir. Eğer 10 günden daha az bu ortamda bekletilirse yine yumurtanın dolu çıkma oranı %10 azalacaktır. Bu süreden sonra kekliklerde kuluçka süresi başlatılabilir. Ancak bu durum kuluçka makinesinde bekletilecek yumurtalar için geçerli olmaktadır. Doğal ortamlarında süreç daha farklı bir şekilde de işleyebilir.

 

partridge 3897063 640

 

Keklik Türlerinde Kuluçka Süreleri

Keklik Türlerinde Kuluçka Süreleri oldukça fazladır ve her keklik türünün farklı özellikleri vardır. En çok rastlanılan ve bilinen keklik türleri içerisinde şunlar öne çıkmaktadır:

 

  • Çil Keklikler: Bu keklik türleri Avrupa’da yoğun olarak bulunurlar. Kendi içlerinde de 7 farklı türü vardır. Anadolu’da da çok görülen türler arasındadır. Bu keklik türünün kuluçka süresi 25 gündür. Yavruların çıkması ise yaklaşık olarak 13 ya da 14 günü bulur.
  • Kınalı Keklikler: Orta büyüklükte keklik türleridir. Çok fazla sevilen bir av hayvanı olarak bilinirler. Bu keklikler yılda bir defa kuluçkaya yatarlar ve 15-21 adet arasında yumurta meydana getirirler. Kuluçka süresi ise 24 gündür.
  • Beyaz Keklikler: Bu kekliklerin üreme ayları nisan ve mayıs aylarıdır. Ekim ayına kadar da bu süre devam edebilir. Her üreme dönemlerinde 20- 30 tane yumurta yapabilme kapasiteleri vardır. Bunların kuluçka süresi ise yaklaşık olarak 24 gündür.
  • Ur Kekliği: 28 günlük bir kuluçka dönemleri vardır ve 10- 15 tane yavru çıkarma kapasiteleri vardır.
  • Tinamo Kekliği: Bu keklik türlerinin süresi ise 22- 23 gün kuluçka süreleri vardır.

Kısacası keklik türleri kuluçka süreleri birbirinden farklılık göstermektedir.

 

 

partridge 2018581 640

Keklik Yavrusu Beslenmesi

Keklik yavrusu bakımı sırasında da dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu civcivler yumurtadan çıktıktan sonra uygun bir yaşam alanı arayışına girerler. Keklik yavrusu beslemesi şu noktalara dikkat edilmelidir:

 

  • Yavru keklikler için en uygun olan besin keklik yemidir.
  • Kaliteli yemler yok ise kırık buğdaylar beslenmelerinde oldukça önemlidir.
  • Bunun yanında çeşitli bitki tohumlarını da severek tüketebilirler.
  • Beslenme periyotlarında suyun eksik edilmemesi gerekir.

Keklik yavrusu besleme konusunda kişilerin gereken hassasiyeti göstermesi gerekiyor.

 

Bıldırcın yumurtaları hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istersen  “Bıldırcın Yumurtasının Faydaları” hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Yorum yapın